Πάμε πλατεία!!! 2

+1

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Πάμε πλατεία!!! Γνωριμία με τις πλατείες της πόλης μας Ε2 και Ε3 20ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου

Slide 2

Γνωρίζω τις πλατείες… γνωρίζω την ιστορία της πόλης μου

Slide 3

Πλατεία Ελευθερίας

Slide 4

Πλατεία Ελευθερίας Ο ελεύθερος χώρος στον οποίο σήμερα έχει διαμορφωθεί η πλατεία Ελευθερίας, επί Ενετοκρατίας χρησίμευε για την άσκηση του μισθοφορικού στρατού των Βενετών. Από αυτή τη χρήση πήρε και το όνομα Campo Marzio ή Piazza d' Armi.  

Slide 5

Αργότερα όταν χτίστηκε η πύλη του Αγ. Γεωργίου τον 16ο μ.Χ. αιώνα, η πλατεία μετονομάστηκε σε πλατεία Αγ. Γεωργίου

Slide 6

Το 1628 στα πλαίσια της υδροδότησης του Ηρακλείου με την μεγαλεπήβολη κρήνη Μοροζίνι (κρήνη Λιονταριών), χτίστηκε ΝΔ του ξενοδοχείου Αστόρια μία υδατογέφυρα στηριζόμενη σε τρία τόξα, πάνω από την οποία περνούσε αγωγός νερού για την Κρήνη. Από την υδατογέφυρα αυτή η πλατεία άκουγε και ακούει συχνά μέχρι σήμερα στο όνομα Τρεις Καμάρες, αν και αυτές γκρεμίστηκαν από τους Τούρκους τον 19ο μ.Χ. αιώνα.  

Slide 7

Επίσης από την Πλατεία Ελευθερίας χάθηκαν οι υπόγειες κυκλικές σιταποθήκες των Ενετών, όπου αποθηκεύονταν σιτηρά για καταστάσεις ανάγκης, όπως πολιορκία της πόλης, και η μεγάλη Ενετική δεξαμενή νερού επί της οδού Δικαιοσύνης βόρεια της Νομαρχίας. Αργότερα επί τουρκοκρατίας η πλατεία Ελευθερίας παρέμεινε γυμνός ακάλυπτος χώρος.

Slide 8

Με την ανακήρυξη της ημιαυτονομίας της Κρήτης υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου το 1898, στο νησί εγκαταστάθηκαν στρατεύματα των Μεγάλων Δυνάμεων για την τήρηση της τάξης, τα οποία έφυγαν στις 26 Ιουλίου του 1909. Στο Ηράκλειο ήρθαν Άγγλοι, οι οποίοι αρχικά εγκαταστάθηκαν πάνω στα τείχη ενώ έκαναν τα γυμνάσιά τους στην πλατεία, όπως οι Ενετοί μερικούς αιώνες πριν.

Slide 9

Η πιο πρόσφατη διαμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας θέλησε να προσδώσει  στο κέντρο του Ηρακλείου μοντέρνα άποψη και τον αέρα της ευρωπαϊκής μεγαλούπολης. Πλακοστρώνεται με μάρμαρο, αποκτά παγκάκια μινιμαλιστικής αντίληψης ενώ διατηρεί μερικά από τα δέντρα (ευκάλυπτους) και διακοσμείται με μεταλλικούς πυλώνες που συμβολίζουν κατάρτια πλοίων, υπενθυμίζοντας την ναυτική ιστορία του Ηρακλείου.

Slide 10

Πλατεία Δασκαλογιάννη Πίσω από την σημερινή Περιφέρεια Κρήτης και το Δικαστικό μέγαρο  (τους παλιούς στρατώνες) υπήρχε ο χώρος όπου το χρησιμοποιούσαν τα εκάστοτε στρατεύματα. Στην πλατεία αυτή υπήρχε και ο Ναός της Παναγίας της Ψυχοσώστρας(το τέμενος Φιντίκ Πασά) ο οποίος καταστράφηκε κατά την διαμόρφωση της πλατείας Δασκαλογιάννη.

Slide 11

TΩΡΑ: Δυτικά της πλατείας Ελευθερίας, βρίσκεται μία μικρότερη πλατεία με αρκετό πράσινο, πλακόστρωτη και πιο καλόγουστη. Οι μεγάλες όμως τέντες των καταστημάτων και τα παράνομα παρκαρισμένα μηχανάκια χαλάνε την όμορφη της εικόνα. Η πλατεία αυτή πήρε το όνομά της από τον μεγάλο επαναστάτη αγωνιστή κατά των Τούρκων(1770) Δασκαλογιάννη.

Slide 12

Απέναντι από την πλατεία αυτή στεγάζεται σήμερα το Ταχυδρομείο και το νέο Εφετείο ανατολικής Κρήτης.

Slide 13

Πλατεία Ν. Καζαντζάκη Η πλατεία Ν. Καζαντζάκη πήρε το όνομά της από την προτομή του γνωστού συγγραφέα. Βρίσκεται ουσιαστικά μέσα στην Πλ. Ελευθερίας.

Slide 14

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο (1883) και πέθανε στο Φράιµπουργκ της Γερµανίας (1957). Σπούδασε στη Νοµική Σχολή της Αθήνας (πτυχίο µε Άριστα) και Πολιτικές Επιστήµες και Φιλοσοφία στο Παρίσι. Ταξίδεψε πολύ στην Ελλάδα και το εξωτερικό αφού, όπως γράφει ο ίδιος «τα όνειρα και τα ταξίδια, σηµαδέψανε τη ζωή του». Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO (1947). Τιµήθηκε µε το «Βραβείο Ειρήνης» του Παγκοσµίου Συµβουλίου Ειρήνης (Βιέννη 1956)

Slide 15

Πλατεία Κορνάρου Η Πλατεία Κορνάρου ή το "Φαλτέ Τζαμί", όπως έχει μείνει στη μνήμη των ανθρώπων του Ηρακλείου, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εβανς και Αβέρωφ.

Slide 16

Η πλατεία Κορνάρου υπήρξε ένα σημαντικό κέντρο των προαστίων, των βούργων επί ενετοκρατίας, καθώς η πόλη επεκτεινόταν σταδιακά έξω από τα τείχη. Εκείνη την εποχή στο χώρο κυριαρχούσε ο ναός του Σωτήρος, San Salvatore, του τάγματος των Αυγουστινιανών

Slide 17

Η Πλατεία Κορνάρου πήρε το όνομα της από τον μεγάλο κρητικό καλλιτέχνη Βιτσέντζο Κορνάρο. Ο Βιτσέντζος Κορνάρος (1553-1613) ήταν ποιητής με καταγωγή από τη Σητεία, που μεγάλωσε στον Χάνδακα (Ηράκλειο). Σήμερα την Πλατεία Κορνάρου κοσμούν ένα σιντριβάνι

Slide 18

και ένα γλυπτό: ο έφιππος Ερωτόκριτος αποχαιρετά την αγαπημένη του Αρετούσα.

Slide 19

Πλατεία Αγίας Αικατερίνης Η Πλατεία Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται βόρεια από τον Άγιο Μηνά, σε χαμηλότερο επίπεδο από τον ναό.

Slide 20

Η Πλατεία Αγίας Αικατερίνης πήρε το όνομα της από την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης. Η Αγία Αικατερίνη από το 1967 μέχρι σήμερα στεγάζει μία σπουδαία έκθεση βυζαντινών εικόνων και ιερών λατρευτικών αντικειμένων (χειρογράφων, αμφίων, τοιχογραφιών κ.α.), που αντιπροσωπεύουν έξι αιώνες της ιστορίας της Ορθόδοξης εκκλησίας (14ος - 19ος αιώνας). της Κρητικής Σχολής.

Slide 21

Πλατεία Λιονταριών Επί Ενετοκρατίας (13ος-17ος), εδώ κτίστηκε το Παλάτι του Ενετού Δούκα (Palazzo Ducale). 

Slide 22

Απέναντι από το παλάτι ήταν οι σιταποθήκες. Ήταν ένα μακρόστενο, τριώροφο κτίριο με θολωτούς χώρους στο ισόγειο. Στο χώρο της πλατείας μπροστά από τις σιταποθήκες διεξαγόταν το παζάρι δημητριακών, γι’ αυτό και η Πλατεία Λιονταριών επί Ενετοκρατίας είχε το όνομα Piazza delle Biande, Πλατεία των Δημητριακών.

Slide 23

Η κρήνη Μοροζίνη Σχεδιάστηκε από τον γενικό προβλεπτή Φραγκίσκο Μοροζίνι και τους μηχανικούς Zorzi Corner, Raffaello Monnani και Francesco Basilicata, με πρωτογενή σκοπό να προσφέρει λύση στο πρόβλημα ύδρευσης του Ηρακλείου.

Slide 27

Η πλατεία Κοραή Πήρε το όνομά της από το Λύκειο Κοραής. Το Λύκειον ο Κοραής ιδρύθηκε από τον Ιωάννη  Περδικάρη. Δημιουργήθηκε  την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας το 1905  και  αρχικά στεγάστηκε σε άλλο κτίριο. Το κτίριο αυτό  οικοδομήθηκε το 1911. 

Slide 30

Η πλατεία Αγίου Τίτου Πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο ναό. Η εκκλησία του Αγίου Τίτου χτίσθηκε από τους Ενετούς, καταστράφηκε πολλές φορές και ξαναχτίσθηκε σαν τζαμί από τους Τούρκους, μετά την πτώση του Χάνδακα, το 1669. 

Slide 31

Την περίοδο της τουρκικής κατάκτησης, ο ναός του Αγίου Τίτου παραχωρήθηκε στον βεζίρη Φαζίλ Αχμέτ Κιοπρουλή, ο οποίος τον μετέτρεψε σε τζαμί, γνωστό με το όνομα Βεζίρ τζαμί. Με το μεγάλο σεισμό του 1856 ο ναός καταστράφηκε εκ θεμελίων και ξαναχτίστηκε στη σημερινή του μορφή ως οθωμανικό τέμενος από τον αρχιτέκτονα Αθανάσιο Μούση. 

Slide 32

Η πλατεία Αγίου Δημητρίου Εκεί υπήρχε η εκκλησία της συντεχνίας των μαραγκών . Από την παλιά  εκκλησία των αρχών της Ενετοκρατίας υπάρχει μονάχα ένα τμήμα της τοιχογραφίας στο ιερό. Ο ναός  ήταν τρίκλιτος,  την περίοδο  της  Τουρκοκρατίας εγκαταλείφθηκε.   Ανακαινίστηκε  το  1964.

Slide 33

Η πλατεία 18 Άγγλων Πήρε το όνομά της από τους 18 άγγλους στρατιώτες που σφαγιάστηκαν στις 25 Αυγούστου 1898 από τους Τούρκους. Η σφαγή αυτή έγινε αιτία ώστε ο τουρκικός στρατός να αποχωρήσει οριστικά από το νησί στις 4 Νοεμβρίου 1898 και στις 9 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου εγκαθιδρύθηκε το πολίτευμα της αυτονομίας.

Slide 35

Η πλατεία Império It’s a city square in Lisbon, Portugal that was built in 1940 for the Exhibition of the Portuguese World. The Garden is decorated with Portuguese stone pavement (“Calçada Portuguesa”) showing off the Zodiac signs and a set of 32 coat of arms, among bushes and small flowers representing the Empire’s ancient provinces as well as various sculptures.

URL:
More by this User
Most Viewed