Η οικονομική ζωή - Ιστορία ΣΤ - Ενότητα Β - Κεφάλαιο 5

+42

No comments posted yet

Comments

Slide 1

ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ – Ενότητα Β΄- : Οι Έλληνες κάτω από την οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία (1453-1821) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 : Η οικονομική ζωή Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Αποστόλη Αγγελόπουλο

Slide 2

Αγροτική παραγωγή (σιτάρι, κριθάρι, βαμβάκι, καπνός, λάδι, σταφίδα) Κτηνοτροφία Η οικονομία της οθωμανικής αυτοκρατορίας Βασίζεται σε: Προσφέρουν πρώτες ύλες για τη βιοτεχνία νημάτων και υφαντών Ικανοποιούνται κυρίως οι ανάγκες του σπιτιού.

Slide 3

Παραγωγή σιταριού

Slide 4

Αποστόλης Αγγελόπουλος Κτηνοτρόφος Νομάδες κτηνοτρόφοι

Slide 5

Ψαράδες με γεμάτα τα δίχτυα τους.

Slide 6

Κατασκευαστές χαλιών.

Slide 7

Ψωνίζοντας στην αγορά Ότι περισσεύει πουλιέται στα παζάρια ή ανταλλάσσεται με προϊόντα του εξωτερικού.

Slide 8

Πλανόδιος πωλητής χαλιών. Πλανόδιος πωλητής.

Slide 9

Το μεγάλο παζάρι στην Κωνσταντινούπολη. Τέτοια παζάρια υπήρχαν σε όλες τις πόλεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας

Slide 10

Αποστόλης Αγγελόπουλος Το παζάρι στην Αθήνα.

Slide 11

Αποστόλης Αγγελόπουλος Ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της αυτοκρατορίας προέρχεται από φόρους που πληρώνουν τα πλοία και οι έμποροι που έρχονται από την Ανατολή Στο λιμάνι της Πόλης καθημερινά πολλά καράβια φέρνουν τα εμπορεύματά τους. Τα έσοδα από φόρους είναι πολύ μεγάλα.

Slide 12

Όλο το εμπόριο της Ευρώπης με τις χώρες της Ανατολής , πριν τις γεωγραφικές ανακαλύψεις , περνά από λιμάνια και πόλεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Slide 13

Οι εμπορικοί δρόμοι μετά τις γεωγραφικές ανακαλύψεις. Μετά τις γεωγραφικές ανακαλύψεις , οι έμποροι έχουν κι άλλους δρόμους. Έτσι τα έσοδα της αυτοκρατορίας μειώνονται σημαντικά. Το νόμισμα υποτιμάται.

Slide 14

Ωφέλησαν τους Έλληνες: Οι συνθήκες του Κάρλοβιτς (1699) και του Κιουτσούκ Καϊναρτζή(1774) Οι Διομολογήσεις (εμπορικές συμφωνίες που έκαναν οι δυτικές χώρες με τους Οθωμανούς) Η Αυστρία και η Ρωσία, επηρεάζουν τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. ευνόησαν το ελληνικό εμπόριο και τη ναυσιπλοΐα Οι Έλληνες υψώνουν στα καράβια τους τις σημαίες των χωρών αυτών.

Slide 15

Συνεδρίαση αντιπροσώπων της Συνθήκης του Κάρλοβιτς

Slide 16

Αποστόλης Αγγελόπουλος Ο Μέγας Πέτρος , τσάρος των Ρώσων. Ο Σουλτάνος Μουσταφά Β΄ που αναγκάσθηκε ν΄ αποδεχτεί τους όρους της Συνθήκης του Κάρλοβιτς Η συνθήκη του Κάρλοβιτς τερμάτισε τον αυστροοθωμανικό πόλεμο του 1683-1697 και σημάδεψε την αρχή της Οθωμανικής παρακμής και την ανάδειξη της Αυστρίας σε κυρίαρχη δύναμη της κεντρικής Ευρώπης. Έδωσε τη δυνατότητα στους Έλληνες εμπόρους να ξαναρχίσουν το εμπόριο με τη Βενετία και την Αυστριακή Αυτοκρατορία.

Slide 17

Η Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας Συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή (1774) Ήταν το αποτέλεσμα του πρώτου μεγάλου ρωσοτουρκικού πολέμου (1768-74). Κατοχυρώθηκε νομικά το δικαίωμα της χρήσης της ρωσικής σημαίας από Έλληνες πλοιοκτήτες. Πολλοί απ’ αυτούς, μετά την υπογραφή της συνθήκης, εγκαταστάθηκαν στη Ρωσία ιδρύοντας νέους οικισμούς σε εκτάσεις που παραχώρησε η ίδια η Αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας , ειδικά στους Έλληνες. Το σημαντικότερο άρθρο της Συνθήκης αυτής για τους Έλληνες ήταν το 7ο κατά το οποίο: «Η Πύλη υπόσχεται να παρέχει συνεχή προστασία στη Χριστιανική Θρησκεία και τις εκκλησίες αυτής». Η Συνθήκη αυτή κατάφερε σοβαρό πλήγμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ πολλοί είναι εκείνοι οι ιστορικοί που πιστεύουν ότι αποτέλεσε και την αρχή της κατάρρευσής της. Ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Α΄ .

Slide 18

Έλληνας έμπορος, λιθογραφία, Αθήνα, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη Το πλοίο του Υδραίου καπετάνιου Ιωάννη Ορλάνδου, υδατογραφία, Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Slide 19

Έλληνας ναυτικός, Αθήνα, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη Πλοίο από την Ύδρα, Πειραιάς, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

Slide 20

Αποστόλης Αγγελόπουλος Οι Έλληνες έμποροι Δραστηριοποιούνται στην Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη και τη Ρωσία Ιδρύουν στα μέρη αυτά σημαντικές παροικίες Σχηματίζεται αξιόλογος ελληνικός εμπορικός στόλος Αναλαμβάνουν μεγάλο μέρος του εμπορίου της Δύσης με την Ανατολή κερδίζοντας πολλά πλούτη. Η οικονομική δραστηριότητα περνά στα χέρια των Ελλήνων Φέρνουν επαναστατικές ιδέες από την Ευρώπη. Μεγάλες πόλεις και νησιά έγιναν σημαντικά κέντρα του ελληνικού εμπορίου. (Κοζάνη, Μοσχόπολη, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη , Χίος, Ύδρα , Ψαρά)

Slide 22

Αοστόλης Αγγελόπουλος Αποτέλεσμα όλων αυτών: Βελτιώνεται η θέση των Ελλήνων Αναδεικνύονται οι πρωταγωνιστές του ξεσηκωμού του γένους.

Slide 23

ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ – Ενότητα Β΄- : Οι Έλληνες κάτω από την οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία (1453-1821) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 : Η οικονομική ζωή Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Αποστόλη Αγγελόπουλο

URL: