Δ΄ τάξη - Ο περσικός κίνδυνος - κεφ. 16

+12

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Ο ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Slide 2

 Δαρείος Α΄ της Περσίας  ή  Δαρείος ο Μέγας   Bασιλιάς της Περσίας. Bασίλευσε από : 521 - 486 π.Χ.

Slide 3

ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ … Ήθελαν να μεγαλώσουν το κράτος τους. Ήθελαν να ελέγχουν όλο το Αιγαίο. Ήθελαν να τιμωρήσουν τους Αθηναίους και τους Ερετριείς για τη βοήθεια που πρόσφεραν στους Έλληνες της Μ. Ασίας στην Ιωνική Επανάσταση. Θεωρούσαν την Ελλάδα απειλή για την αυτοκρατορία τους. για όλους αυτούς τους λόγους… Ο Δαρείος αποφάσισε να κατακτήσει όλη την Ελλάδα Αφορμή: Η Ιωνική Επανάσταση

Slide 4

ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Το 492 π.Χ. ο Πέρσης στρατηγός Μαρδόνιος με στρατό και στόλο κινήθηκε κατά της Ελλάδας. Ο στρατός πέρασε τον Ελλήσποντο, έφτασε στη Μακεδονία και την κατέκτησε. Ο στόλος έπλευσε μέσω Αιγαίου προς τη Μακεδονία. Μόλις όμως έφτασε στα παράλια του Άθω καταστράφηκε λόγω θαλασσοταραχής . Έτσι ο Μαρδόνιος αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Περσία.

Slide 6

Το 490 π.Χ. ο περσικός στόλος με αρχηγούς το Δάτη και τον Αρταφέρνη, πλέοντας στο Αιγαίο Πέλαγος έφτασε στις Κυκλάδες και τις κατέκτησε. Προχώρησε και έφτασε στην Ερέτρια. Την κατέστρεψε. Έπειτα κατευθύνθηκε προς το Μαραθώνα, όπου και αγκυροβόλησε. Επόμενος στόχος των Περσών : να χτυπήσουν την Αθήνα. Ο βασιλιάς Δαρείος ήθελε να εκδικηθεί την Αθήνα και την Ερέτρια , επειδή είχαν βοηθήσει τους Ίωνες στην Ιωνική Επανάσταση.

Slide 8

ΑΘΗΝΑ

Slide 9

Οι Αθηναίοι ανήσυχοι για αυτές τις κινήσεις των Περσών, έκαναν σύσκεψη για να αποφασίσουν τι έπρεπε να κάνουν. Αποφάσισαν να αμυνθούν στο Μαραθώνα. Δεν έπρεπε να αφήσουν τους Πέρσες να πλησιάσουν στην Αθήνα.

Slide 10

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ 490 π.Χ. Αρχηγός των Αθηναίων: Ο στρατηγός Μιλτιάδης 10.000 ΑΘΗΝΑΙΟΙ + 1.000 ΠΛΑΤΑΙΕΙΣ Π Α Ρ Α Τ Α Χ Θ Η Κ Α Ν απέναντι από τους Πέρσες στο Μαραθώνα

Slide 11

Δεν έχω καθόλου ιππείς, καθόλου τοξότες. Είμαστε πολύ λιγότεροι αριθμητικά από τους Πέρσες. Πρέπει να καταστρώσω ένα σχέδιο. ΣΧΕΔΙΟ «ΛΑΒΙΔΑ» Έλληνες Πέρσες Ο Μιλτιάδης παρέταξε το στρατό του σε κατηφορικό έδαφος, σε μικρή απόσταση από τον περσικό. Στο κέντρο έβαλε λίγους στρατιώτες, ενώ στα πλάγια έβαλε τους περισσότερους. Οι Έλληνες, όρμησαν προς τους Πέρσες. Οι Πέρσες αντεπιτέθηκαν. Συγκρούστηκαν σώμα με σώμα. Τα δύο άκρα της ελληνικής παράταξης, που ήταν πιο ενισχυμένα, κύκλωσαν σιγά σιγά τους Πέρσες Οι Πέρσες κατάλαβαν ότι κινδύνευαν, υποχώρησαν και έτρεξαν προς τα πλοία τους για να φύγουν. 1.500 μ. Οι Έλληνες πέτυχαν μια λαμπρή νίκη!!!

Slide 12

Στη μάχη σώμα με σώμα οι Έλληνες ήταν καλύτεροι

Slide 13

Στη μάχη σώμα με σώμα οι Έλληνες ήταν καλύτεροι

Slide 14

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Φειδιππίδης, ένας Αθηναίος οπλίτης, μετά τη μάχη του Μαραθώνα, έτρεξε μέχρι την Αθήνα για να αναγγείλει τη μεγάλη νίκη των Ελλήνων. Μόλις έφτασε στην Αθήνα φώναξε «νενικήκαμεν» και ξεψύχησε. Προς τιμή του καθιερώθηκε το αγώνισμα του Μαραθώνιου Δρόμου (42,195 χλμ) « ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ » Κατά τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης ήταν εκείνος που πριν τη μάχη του Μαραθώνα, έτρεξε από την Αθήνα στη Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθεια των Σπαρτιατών.

Slide 15

Ο Τύμβος του Μαραθώνα Ταφικό μνημείο. Κάτω από το λόφο αυτόν,  οι Αθηναίοι έκαψαν τους νεκρούς τους μετά την μάχη

Slide 16

Δημιουργία : Φώτα Ολυμπία alfaomega79.blogspot.gr «ΚΙΜΩΛΙΑ»

URL: