Παραδοσιακά καφενεία

+118

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Παραδοσιακά καφενεία

Slide 3

Παραδοσιακά καφενεία Το πρώτο καφενείο λέγεται ότι δημιουργήθηκε στη Μέκκα ενώ ακολούθησε η Συρία, η Αίγυπτος και ύστερα η Κωνσταντινούπολη. Στην τελευταία χιλιετία, το καφενείο γνώρισε μεγάλη άνθηση. Ο χώρος αυτός λειτούργησε ως τόπος συζητήσεων μεταξύ των απλών ανθρώπων, ως τόπος δημοκρατίας.

Slide 6

Παραδοσιακά καφενεία Το πρώτο Ελληνικό καφενείο άνοιξε στην πρώτη πρωτεύουσα, το Ναύπλιο μετά την απελευθέρωση του, ενώ στην Αθήνα το πρώτο ήταν το "Πράσινο Δενδρί" κάπου στην Ιερά Οδό που άνοιξε το 1834. Τότε δεν υπήρχαν ξεχωριστά καφεκοπτεία και τα καφενεία προμηθεύονταν πράσινο σπυρί, το καβούρντιζαν στο μαγαζί σε μικρές ποσότητες και το άλεθαν σε πολύ μικρούς χειροκίνητους μύλους.

Slide 9

Παραδοσιακά καφενεία Αρκετά χρόνια αργότερα άνοιξε και το καφενείο "Η Ωραία Ελλάς" στην Ερμού με Αιόλου, το πιο γνωστό από όλα. Κατά την περίοδο του 1840 αποτελούσε το κέντρο των πολιτικών συζητήσεων και συνομωσιών. Στα επόμενα χρόνια, ο ρόλος του καφενείου δεν άλλαξε. Οι κάτοικοι της περιοχής αντάλλασσαν εκεί νέα, πληροφορίες, αξίες, ιδέες και γνώμες για την επικαιρότητα. Αυτός ήταν και ο λόγος άλλωστε που οι πολιτικοί σύχναζαν εκεί, προκείμενου να αποκτήσουν το λεγόμενο λαϊκό έρεισμα.

Slide 12

Παραδοσιακά καφενεία Το παραδοσιακό καφενείο ήταν το κέντρο πολιτισμού του τόπου στον οποίο βρισκόταν, αποτελούσε ένα ζωντανό κύτταρο. Η έκφραση «σε χάσαμε από το καφενείο», σήμαινε ουσιαστικά ότι «σε χάσαμε από την κοινωνική ζωή». Άλλωστε, εκεί έδιναν παραστάσεις διάφοροι θίασοι και καραγκιοζοπαίχτες, εκεί γίνονταν οι προεκλογικές ομιλίες, ενώ το τάβλι, τα τυχερά παιχνίδια, το τσιγάρο και η εφημερίδα είχαν πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο.

Slide 15

Παραδοσιακά καφενεία Παρά τον μεγάλο αριθμό τους, τα καφενεία παρουσίαζαν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Έντονα χρώματα με κυρίαρχο το πράσινο και το γαλάζιο, ένας πάγκος, ενιαίος ο υπόλοιπος χώρος, κάδρα στους τοίχους και μαυροπίνακας ως τιμοκατάλογος του μαγαζιού. Επίσης στα καφενεία η σιωπηρή απαγόρευση της παρουσίας των γυναικών ήταν ένας απαράβατος άγραφος νόμος. Ακόμη και στις μέρες μας όμως τα λίγα εναπομείναντα παραδοσιακά καφενεία, ιδιαίτερα σε χωριά, είναι ανδροκρατούμενα.

Slide 18

Παραδοσιακά καφενεία Τα καφενεία είναι τόπος αγάπης και αναμνήσεων. Διαλέγεις μια θέση απ’ όπου μπορείς να χαζεύεις, συλλογίζεσαι, ακούς ιστορίες, γνώμες, απόψεις, δεισιδαιμονίες… Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αποτελούσαν αγαπημένα στέκια λογοτεχνών, ποιητών και ανθρώπων του πνεύματος. Πώς να μην εμπνευστείς με τόσες εικόνες, τόσες φωνές!

Slide 21

Παραδοσιακά καφενεία Ελληνικός καφές (γνωστός σε χώρες της δυτικής Ευρώπης ως "Τούρκικος Καφές") είναι είδος καφέ που παρασκευάζεται με ψήσιμο, σε μπρίκι, αλεσμένων σε λεπτή σκόνη καβουρντισμένων κόκκων καφέ και ο οποίος πίνεται περισσότερο από κάθε άλλο είδος καφέ σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής.

Slide 23

Παραδοσιακά καφενεία Βασικό εργαλείο της παρασκευής του ελληνικού καφέ είναι το λεγόμενο μπρίκι, μέσα στο οποίο πρέπει να βράσει (σχεδόν) το μίγμα του νερού (75ml), με τον καφέ και τη ζάχαρη που ανακατεύουμε στην αρχή με το αναδευτήρι ή το κουταλάκι. Επίσης χαρακτηριστικό είναι και το καϊμάκι, ένας πηχτός αφρός που δημιουργείται κατά το βρασμό του καφέ. Η παρασκευή του ελληνικού καφέ θεωρείται επιτυχημένη, όταν το καϊμάκι διατηρείται κατά το σερβίρισμά του.

Slide 25

Παραδοσιακά καφενεία Σερβίρεται σε φλιτζάνι μικρό ή χοντρό (του καφέ), αργά, κατά τις ακόλουθες ονομασίες παρασκευής: Σκέτος (75 ml νερό + 1 κουταλάκι καφέ) Με ολίγη (75 ml νερό + 1 κουταλ. καφέ + ολίγη ζάχαρη στην μύτη του κουταλιού) Μέτριος (75 ml νερό + 1 κουταλ. καφέ + 1/2 κουταλ. ζάχαρη) Γλυκός (75 ml νερό + 1 κουτ. καφέ και 1 κουτ. ζάχαρη).

Slide 27

Παραδοσιακά καφενεία Άλλες ονομασίες όπως «βαρύ γλυκός», ή «πολλά βαρύς» ή «βαρύ γλυκός και όχι», αφορούν την επιτυχία στο καϊμάκι με ανεβοκατέβασμα του μπρικιού, όταν σερβίρεται στο φλιτζάνι, συνήθως χοντρό. Όταν τοποθετούμε το μπρίκι στη χόβολη το σκεπάζουμε μέχρι τη μέση τραβώντας με το κουταλάκι τη χόβολη γύρω του. Όταν ο καφές αρχίζει και φουσκώνει είναι έτοιμος για σερβίρισμα. Στο διπλό καφέ οι δοσολογίες απλά διπλασιάζονται.

Slide 30

Παραδοσιακά καφενεία Πηγές: Παραδοσιακά καφενεία: ένα κομμάτι της παράδοσης μας Ελληνικά παραδοσιακά καφενεία Ελληνικός καφές

Slide 31

8ο Δημ. Σχ. Νάουσας

URL: