Δ΄ τάξη - Γνωρίζουμε και προσέχουμε το σώμα μας - 5η Ενότητα

+6

No comments posted yet

Comments

Slide 1

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ

Slide 2

ΩΧΧ!!! ΑΧΧ!!! ΠΟΠΟ!!! ΑΧΑΧΟΥΧΑ!!! ΠΟΝΑΩΩΩΩΩ!!! ΠΟΝΑΕΙ ΤΟ ΚΟΡΜΑΚΙ ΜΟΥΟΥΟΥΟΥ!!! Εσείς έχετε μελετήσει ποτέ το δικό σας σώμα; Γρήγορα ανοίξτε τα βιβλία! Αλλιώς… θα καταντήσετε σαν εμένα!!! Πρέπει να διαβάσω, να μάθω κάποια πράγματα για το σώμα μου και πώς να το φροντίζω, για να είναι γερό. Αχ!!! Παιδιά μου! Τι κακό είναι αυτό που με βρήκε; Νιώθω όλο μου το σώμα πολύ χάλια! Καλά να πάθω όμως. Δεν το προσέχω καθόλου!

Slide 3

ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΕΧΕΙ … σκελετό μύες αρθρώσεις άλλα όργανα (όπως μάτια, μύτη, αυτιά, καρδιά, συκώτι κ.τ.λ.)

Slide 4

Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΣΚΕΛΕΤΟΣ «ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»

Slide 5

Ο ανθρώπινος σκελετός αποτελείται από τα οστά, δηλαδή τα κόκαλα. Ο άνθρωπος έχει περισσότερα από 200 οστά στο σώμα του! Τα οστά στηρίζουν το σώμα μας, μας βοηθούν στην κίνηση και προστατεύουν σπουδαία εσωτερικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι πνεύμονες. Κρανιακά οστά, προστατεύουν τον εγκέφαλο Θώρακας, προστατεύει την καρδιά

Slide 6

Οστά του ανθρώπινου σκελετού

Slide 7

Στη ράχη του σώματος βρίσκεται η σπονδυλική στήλη, γνωστή και ως «ραχοκοκαλιά». Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 33 ή 34 μικρά κόκαλα που ονομάζονται σπόνδυλοι. Σπονδυλική στήλη Σπόνδυλος

Slide 8

Στην επιφάνειά του το οστό είναι συμπαγές, σκληρό Στο εσωτερικό του το οστό είναι σπογγώδες Στο κέντρο υπάρχει ο μυελός των οστών, ο οποίος βοηθά στην παραγωγή αίματος Τα οστά περιέχουν ασβέστιο και γι’ αυτό είναι σκληρά και ανθεκτικά. Οστά που δεν έχουν ασβέστιο λυγίζουν και σπάνε εύκολα. Το ασβέστιο το παίρνουμε από το γάλα και απ’ όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Slide 9

Το σκελετό μας πρέπει να τον προσέχουμε. Είναι πολύ εύκολο να τραυματίσουμε τα οστά. Κάταγμα (σπάσιμο) Διάστρεμμα (στραμπούληγμα) Εξάρθρωση (βγάλσιμο)

Slide 10

Ο σκελετός μπορεί επίσης να παραμορφωθεί. Κύφωση Σκολίωση Λόρδωση

Slide 11

Πολλές φορές, στην καθημερινότητά μας, κάνουμε πολλά λάθη και έχουμε κάποιες κακές συνήθειες, που επιβαρύνουν το σκελετό.

Slide 12

ΟΙ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ

Slide 13

Τα οστά συνδέονται μεταξύ τους με τις αρθρώσεις. Μερικές από αυτές διευκολύνουν τις κινήσεις. Αν δεν υπήρχαν οι αρθρώσεις, δε θα μπορούσαμε να κινηθούμε! Άρθρωση γονάτου

Slide 14

ΟΙ ΜΥΕΣ «ΜΥΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»

Slide 15

Οι μύες καλύπτουν το σκελετό. Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν 654 μύες. Μύες και οστά συνεργάζονται για να μπορεί το σώμα να κινηθεί. Οι μύες «κολλάνε» πάνω στα οστά με τους τένοντες.

Slide 16

Όσο περισσότερο γυμνάζουμε τους μυς, τόσο πιο χοντροί και δυνατοί γίνονται.

Slide 17

Υπάρχουν όμως και μύες, που δεν είναι συνδεδεμένοι με οστά. Οι μύες του προσώπου! Αυτοί μας βοηθούν να γελάμε, να σηκώνουμε τα φρύδια, να παίρνουμε διάφορες εκφράσεις!

Slide 18

Μύες του ανθρώπινου σώματος

Slide 19

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ελέγχει τους περισσότερους μυς. Αυτός αναγκάζει τα πόδια να περπατήσουν, τα χέρια να πιάσουν. Υπάρχουν όμως και μύες που λειτουργούν μόνοι τους ασταμάτητα, όπως η καρδιά.

Slide 20

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ

Slide 21

Κοιτάξτε εδώ τους μικρούς μας φίλους. Πιστεύετε πως φροντίζουν το σώμα τους; Ο Χ Ι Κακή διατροφή Καθιστική ζωή Απροσεξία

Slide 22

Και τι πρέπει να κάνω για να έχω γερό σώμα; Προσέχω τη διατροφή μου Γυμνάζομαι συχνά και είμαι άτομο ενεργητικό και δραστήριο Δε θέτω σε κίνδυνο τη σωματική μου ακεραιότητα

Slide 23

Από ’δω και πέρα θα προσέχω και θα φροντίζω κι εγώ το σώμα μου. Και τότε… Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να έχουμε γερό σώμα, για να έχουμε μια καλή και ποιοτική ζωή. Πόσα πολλά πράγματα μάθαμε σήμερα!

Slide 24

Δημιουργία : Φώτα Ολυμπία alfaomega79.blogspot.gr «ΚΙΜΩΛΙΑ»

URL: