Δ΄ τάξη -Η πορεία προς την Ινδία. Το τέλος της εκστρατείας - κεφ. 32

+5

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ

Slide 2

ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ Μάχη στο Γρανικό 334 π.Χ. Μάχη στην Ισσό 333 π.Χ. Μάχη στα Γαυγάμηλα 331 π.Χ.

Slide 3

Ο βασιλιάς των Περσών Δαρείος Γ΄ προσπάθησε να εμποδίσει τον Αλέξανδρο να προχωρήσει στο εσωτερικό της χώρας του. Έτσι συγκέντρωσε μεγάλες δυνάμεις στα Γαυγάμηλα σε μια προσπάθεια να νικήσει και να ταπεινώσει το Μακεδόνα βασιλιά.

Slide 4

Η μάχη που έγινε στα Γαυγάμηλα(331 π.Χ.), ήταν μια από τις μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ. Και σε αυτή τη μάχη ο Δαρείος νικήθηκε.

Slide 5

Ο δρόμος πλέον προς τα Σούσα ήταν ελεύθερος. Όλοι οι θησαυροί της πρωτεύουσας των Περσών έπεσαν στα χέρια του Αλέξανδρου.

Slide 6

Το κράτος του Μ. Αλεξάνδρου Ο Μ. Αλέξανδρος για να διοικήσει το απέραντο κράτος με τους πολλούς λαούς, χρησιμοποίησε και Πέρσες αξιωματούχους.

Slide 7

Άρχισε μάλιστα να αλλάζει συμπεριφορά ζητώντας από τους στρατιώτες του να τον προσκυνούν, όπως γινόταν με τους βασιλείς της Περσίας. Αυτό ήταν κάτι που τους στενοχώρησε πολύ.

Slide 8

Ο πόλεμος όμως δεν είχε τελειώσει. Οι συνεχείς επιτυχίες τον οδηγούσαν σε νέες προσπάθειες. Επιθυμία του ήταν να φτάσει στην άκρη του κόσμου. Συνέχισε έτσι απτόητος ως τον Ύφαση, παραπόταμο του Ινδού ποταμού. Εκεί όμως τον περίμενε μια απογοήτευση. Οι στρατιώτες του, κουρασμένοι από τις ατέλειωτες πορείες και τους πολλούς κινδύνους, αρνήθηκαν να συνεχίσουν. Ο Μ. Αλέξανδρος θεώρησε δίκαια τα παράπονά τους και πήρε την απόφαση να γυρίσει πίσω.

Slide 9

Τελικά, έπειτα από πολλές δυσκολίες, γύρισαν στα Σούσα. Η μεγάλη εκστρατεία είχε πάρει τέλος (324 π.Χ.). Ο δρόμος της επιστροφής ήταν δύσκολος. Οι στρατιώτες ήταν αναγκασμένοι να περπατούν κάτω από τον καυτό ήλιο, μέσα σε περιοχές με άμμο, πολλές φορές χωρίς νερό. Αρκετοί έχασαν εκεί τη ζωή τους.

Slide 10

Δημιουργία : Φώτα Ολυμπία alfaomega79.blogspot.gr «ΚΙΜΩΛΙΑ»

URL: