Το Αλβανικό Έπος

+37

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Αποστόλη Αγγελόπουλο Κεφάλαιο 7 Το Αλβανικό Έπος ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ – Πέμπτη Ενότητα Η Ελλάδα στον 20ό αιώνα

Slide 2

Το 1939 ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο έναν χρόνο αργότερα, στις 28 Οκτωβρίου 1940, όταν της επιτέθηκαν οι Ιταλοί.

Slide 3

Η Ευρώπη του Μεσοπολέμου Σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν εγκαθιδρυθεί δικτατορίες. Στην Ευρώπη υπάρχει άνοδος του αυταρχισμού και του εθνικισμού

Slide 4

Η Ευρώπη του Μεσοπολέμου Στην Ιταλία από το 1922 έχει επικρατήσει ο ιδρυτής του φασιστικού κόμματος, Μπενίτο Μουσολίνι. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν εγκαθιδρυθεί δικτατορίες. Μετά από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία έχει χάσει αρκετά εδάφη. Ως ηττημένη έχει υποχρεωθεί να πληρώσει μεγάλες αποζημιώσεις και να μειώσει δραστικά το στρατό της. Το 1933 την εξουσία αναλαμβάνει στη Γερμανία ο αρχηγός του ναζιστικού κόμματος, Αδόλφος Χίτλερ. Υπόσχεται να ξανακάνει τη Γερμανία μεγάλη δύναμη. Η κατάσταση σε Γερμανία και Ιταλία Ουρές ανέργων στη Γερμανία , έξω από γραφείο ευρέσεως εργασίας , ψάχνοντας για δουλειά. Το 1932 ένας στους τρεις Γερμανούς ήταν άνεργος , κάτι που οδήγησε στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

Slide 5

Στόχος: Η κυριαρχία στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. 1936: Η Συμμαχία του “Άξονα” Η Γερμανία συμμαχεί με την Ιταλία («Άξονας Βερολίνου - Ρώμης») Φόβοι για νέο πόλεμο στην Ευρώπη. Ο Άξονας (ή αλλιώς Συμμαχία του Άξονα ή χώρες του Άξονα) ήταν η συμμαχία των χωρών που αποτελούσε τη μία πλευρά στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο (η άλλη, ήταν οι Σύμμαχοι). Οι τρεις βασικότερες χώρες που την αποτελούσαν, ήταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία, οι οποίες υπέγραψαν την Τριμερή Συμφωνία τον Σεπτέμβριο του 1940, ιδρύοντας έτσι τον Άξονα. Ο όρος Άξονας πρώτη φορά αναφέρθηκε επίσημα το 1936 από τον Ιταλό δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, που σε κάποια ομιλία του αναφέρθηκε στον άξονα Ρώμης-Βερολίνου σχετικά με τη συνθήκη φιλίας των δύο χωρών που είχε υπογραφεί τον Οκτώβριο του ίδιου έτους Μουσολίνι και Χίτλερ Ο Χιροχίτο , αυτοκράτορας της Ιαπωνίας

Slide 6

Χίτλερ Αδόλφος (1889-1945) Γερμανός πολιτικός και δικτάτορας, αυστριακής καταγωγής. Το 1919 ίδρυσε το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα στη Γερμανία. Προσπάθησε να καταλάβει πραξικοπηματικά το 1923 την εξουσία, αλλά απέτυχε, συνελήφθη και κλείστηκε για ένα χρόνο στη φυλακή. Επωφελούμενος από την κακή οικονομική κατάσταση της Γερμανίας έγινε δημοφιλής και το 1933 έγινε καγκελάριος. Τον επόμενο χρόνο έγινε δικτάτορας. Εξαπέλυσε διώξεις εναντίον των Εβραίων, των τσιγγάνων, των ομοφυλόφιλων κλπ. στη Γερμανία και σε όσες χώρες περιέρχονταν στην κατοχή του. Οπαδός της αναθεώρησης των συνθηκών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ανακατέλαβε τη Ρηνανία, προσάρτησε την Αυστρία και την Τσεχοσλοβακία. Η εισβολή του γερμανικού στρατού στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 σήμανε την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ομως μετά τις πρώτες επιτυχίες, η Γερμανία ηττήθηκε και ο ίδιος αυτοκτόνησε στο Βερολίνο τον Μάρτιο του 1945 για να μη δει τη Γερμανία ηττημένη και ερειπωμένη.

Slide 7

Μουσσολίνι Μπενίτο (1883-1945) Ιταλός πολιτικός, ιδρυτής και ηγέτης του φασιστικού κόμματος στην Ιταλία. Το 1919 ίδρυσε το φασιστικό κόμμα (Φάτσιο). Ανέλαβε εκβιαστικά την πρωθυπουργία της Ιταλίας, όταν το 1922 πραγματοποίησε πορεία επικεφαλής 30.000 φασιστών εναντίον της Ρώμης. Η Βουλή του παραχώρησε πλήρεις αρμοδιότητες και εκείνος το 1925 κατήργησε τα κόμματα και τα μη φασιστικά συνδικάτα και ανακηρύχθηκε δικτάτορας. Τάχθηκε στο στρατόπεδο των χωρών που ζητούσαν την αλλαγή των συνθηκών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Προσέφερε βοήθεια στα φασιστικά κόμματα των άλλων χωρών και κατέλαβε την Αιθιοπία, τη Λιβύη και την Αλβανία. Με την έκρηξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Γαλλίας και της Ελλάδας, αλλά η επίθεση εναντίον της χώρας μας ήταν η αρχή της καταστροφής του. Το 1943 συνελήφθη από Ιταλούς αντιφασίστες, αλλά ελευθερώθηκε από Γερμανούς αλεξιπτωτιστές. Όταν το 1945 η Γερμανία κατέρρευσε, ο Μουσσολίνι προσπάθησε να διαφύγει στην Ελβετία, αλλά συνελήφθη και εκτελέστηκε από Ιταλούς αντάρτες (28 Απριλίου 1945).

Slide 8

Ναζί του γερμανικού στρατού

Slide 9

Ο Φασισμός απειλεί την ειρήνη. Τα σύννεφα του πολέμου σκεπάζουν τον ουρανό της Ευρώπης. Ο Χίτλερ εξοπλίζεται πυρετωδώς και δημιουργεί μια φοβερή πολεμική μηχανή. Εργοστάσιο κατασκευής αεροπλάνων

Slide 10

Κατασκευή κανονιών

Slide 11

Εργοστάσιο κατασκευής αρμάτων μάχης

Slide 12

Τα φοβερά Στούκας

Slide 13

Η έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου 1938: Ο Χίτλερ αναγκάζει την Αυστρία και τη Σουηδία να ενωθούν με τη Γερμανία.

Slide 14

Η έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου 1938: Ο Χίτλερ αναγκάζει την Αυστρία και τη Σουηδία να ενωθούν με τη Γερμανία. 1939: Η Γερμανία εισβάλλει στην Τσεχοσλοβακία και την καταλαμβάνει

Slide 15

Η έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκινά. 1938: Ο Χίτλερ αναγκάζει την Αυστρία και τη Σουηδία να ενωθούν με τη Γερμανία. 1939: Η Γερμανία εισβάλλει στην Τσεχοσλοβακία και την καταλαμβάνει 1939: Ο ιταλικός στρατός καταλαμβάνει την Αλβανία. 1 Σεπτεμβρίου 1939: Η Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία, την ασφάλεια της οποίας έχει εγγυηθεί η Αγγλία. Η ιταλική εισβολή στην Αλβανία (7 Απριλίου 1939 - 12 Απριλίου 1939) Στόχος: Η Ιταλοαλβανική Ένωση. Η Αλβανία ηττήθηκε γρήγορα (μέσα σε 5 ημέρες). Χιτλερικοί στρατιώτες περνούν τα σύνορα εισβάλλοντας στην Πολωνία Τα χιτλερικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Πολωνία

Slide 16

Οι αντίπαλοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ: Αρχικά: Γερμανία, Ιταλία Στη συνέχεια: Ιαπωνία Ρουμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, κ.ά. ΣΥΜΜΑΧΟΙ: Αρχικά: Αγγλία, Γαλλία Στη συνέχεια: Δανία, Νορβηγία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ρωσία (Σοβιετική Ένωση), Η.Π.Α., Ελλάδα, κ.ά. Η εξέλιξη του πολέμου Μαύρο: Άξονας Γαλάζιο: Σύμμαχοι Κόκκινο: Σ. Ένωση

Slide 18

Οι συμμαχικές δυνάμεις

Slide 19

Η προετοιμασία της Ελλάδας για τον πόλεμο Από το 1936 ο Ιωάννης Μεταξάς έχει φροντίσει για τη στρατιωτική προετοιμασία της χώρας. Έχει διπλασιάσει τις πολεμικές δαπάνες. Έχει φροντίσει για δημιουργία αξιόπιστου πυροβολικού. Έχει εκπονήσει σχέδια μάχης για ενδεχόμενες επιθέσεις από Βουλγαρία και Ιταλία.

Slide 20

Οι προκλήσεις των Ιταλών – Ο τορπιλισμός της Έλλης Οι Ιταλοί προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες εις βάρος της Ελλάδας (πτήση ιταλικών αεροσκαφών εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, επιθέσεις αεροσκαφών σε ελληνικά πλοία). 15 Αυγούστου 1940: Ιταλικό υποβρύχιο τορπιλίζει το καταδρομικό ελληνικό πλοίο «Έλλη» στο λιμάνι της Τήνου.

Slide 21

Η προετοιμασία της Ελλάδας για τον πόλεμο Στην Τήνο , στις 15 Αυγούστου του 1940 περίπου στις 08:25' λίγο πριν τη λιτάνευση της ιερής εικόνας, και ενώ στη προκυμαία υπήρχε ήδη πολύς κόσμος, υποβρύχιο "εν καταδύσει" πλησίασε τον θαλάσσιο χώρο εξαπολύοντας τρεις τορπίλες κατά του καταδρομικού ΕΛΛΗ, εκ των οποίων μόνο μία το χτύπησε, προκαλώντας έκρηξη στο μηχανοστάσιο και πυρπόληση των δεξαμενών πετρελαίου, με 9 νεκρούς και 24 τραυματίες. Οι άλλες δύο τορπίλες αστόχησαν και εξερράγησαν στη προκυμαία. Τελικά το ΕΛΛΗ βυθίστηκε περίπου μία ώρα μετά.

Slide 23

Η έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 28 Οκτωβρίου 1940: Ο Ιταλός πρέσβης Γκράτσι επιδίδει στον Ιωάννη Μεταξά τελεσίγραφο ζητώντας την παράδοση της Ελλάδας. Ο Μεταξάς αρνείται. Ο πόλεμος ξεκινά για την Ελλάδα.

Slide 24

Η συνάντηση Ματαξά - Γκράτσι «Μόλις καθίσαμε, και επειδή η ώρα ήταν λίγα λεπτά μετά τις 3, του είπα αμέσως ότι η Κυβέρνησίς μου, μου είχε αναθέσει να το εγχειρίσω προσωπικά ένα κείμενο, που δεν ήτο τίποτε άλλο, παρά το τελεσίγραφον της Ιταλίας προς την Ελλάδα, με το οποίον η Ιταλική Κυβέρνηση απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της στον Ελληνικό χώρο, από τις 6 π.μ. της 28/10/1940. Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει. Μέσα από τα γυαλιά του, έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο, και με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή μου είπε: Μεταξάς «Alors, c'est la guerre» (Λοιπόν, έχουμε πόλεμο).» Γκράτσι «Pas nécessaire, mon excellence» (όχι απαραίτητα εξοχότατε) Μεταξάς «Non, c'est nécessaire» (όχι, είναι απαραίτητο) Από το βιβλίο «Η αρχή του τέλους - η επιχείρηση κατά της Ελλάδος» , του Ιταλού πρεσβευτή Εμμανουέλλε Γκράτσι.

Slide 25

Το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως σύμφωνα με το οποίο κηρύσσεται επιστράτευση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για να αντιμετωπιστούν οι Ιταλικές δυνάμεις κατοχής.

Slide 27

Η Επιστράτευση

Slide 28

Έλληνες στρατιώτες. Πηγαίνουν στον πόλεμο, σαν σε γιορτή...

Slide 29

Πορεία προς το μέτωπο...

Slide 30

Η ιταλική επίθεση Ιταλικά στρατεύματα εισβάλλουν από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Σκοπός τους είναι να καταλάβουν αρχικά την Ήπειρο. Ομάδα Αλπινιστών διεισδύει στη Βόρεια Πίνδο. Σκοπός τους είναι να χτυπήσουν τους οχυρωμένους Έλληνες και να εμποδίσουν την άφιξη ενισχύσεων από τη Θεσσαλία.

Slide 31

Η ελληνική αντεπίθεση Οι Ιταλοί Αλπινιστές εξουδετερώνονται στον Σμόλικα. Μέσα Νοεμβρίου 1940: Ελληνική αντεπίθεση. Αναγκάζουν τους Ιταλούς να αποσυρθούν στην Αλβανία. Πετυχαίνουν σημαντικές νίκες και μπαίνουν στην Βόρεια Ήπειρο.

Slide 32

ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ

Slide 33

ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ

Slide 34

Ο Ελληνικός στρατός θριαμβεύει στη Βόρεια Ήπειρο . Απελευθερώνει την μια κατόπιν της άλλης, τις ελληνικές πόλεις. Την Ερσέκα, στις 18 Νοεμβρίου 1940. Την Κορυτσά και το Λεσκοβίκι, στις 22 Νοεμβρίου. Το Πόγραδετς, στις 30 Νοεμβρίου. Την Πρεμετή, στις 4 εκεμβρίου. Τους Αγίους Σαράντα, στις 6 εκεμβρίου. Το Έλβινο, στις 7 Δεκεμβρίου. Το Αργυρόκαστρο, στις 9 Δεκεμβρίου. Την Χειμάρα, στις 22 Δεκεμβρίου. Την Κλεισούρα, στις 10 Ιανουαρίου 1941. Η Βόρεια Ήπειρος, έχει απελευθερωθεί σχεδόν ολόκληρη. Η είσοδος του ελληνικού  στρατού στην Κορυτσά

Slide 35

Έλληνας στρατιώτης πάνω σε ένα ιταλικό εγκαταλελειμμένο άρμα μάχης CV-33. Στις 3-11-1940 οι ελληνικές δυνάμεις στο Καλπάκι αντιμετώπισαν με επιτυχία μια έφοδο 50-60 τέτοιων αρμάτων και κατέστρεψαν εννέα από αυτά. Ἡ επιτυχία αυτή διαδόθηκε σε όλο το μέτωπο και εξύψωσε το ηθικό των μαχητών.

Slide 36

22 Νοεμβρίου 1940: Έλληνες στρατιώτες στον εξώστη του Δημαρχείου της Κορυτσάς

Slide 37

Ένας στρατιώτης σαλπιστής δίνει το πρόσταγμα για την επίθεση. Η Κατάληψη της Κλεισούρας, πραγματοποιήθηκε στις 6 με 11 Ιανουαρίου 1941 στην Βόρεια Ήπειρο κοντά στην πόλη Κλεισούρα και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μάχες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ιταλικό τανκ στη στενωπό της Κλεισούρας μετά την ιστορική μάχη.

Slide 39

22 Δεκεμβρίου 1940, ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Χιμάρα

Slide 41

Οι δυσκολίες της προέλασης Το έδαφος είναι πολύ ορεινό. Ο Χειμώνας του 1940 - '41 είναι βαρύς και δύσκολος. Οι απώλειες από κρυοπαγήματα στους Έλληνες στρατιώτες είναι περισσότερες από τις απώλειες στις μάχες. Η μεταφορά τροφίμων και πυρομαχικών δυσκολεύει όσο ο στρατός απομακρύνεται από τα ελληνικά σύνορα. Η ιταλική επίθεση αποτυγχάνει χάρη στην άρνηση του ελληνικού λαού να υποταγεί στη θέληση των ισχυρών και να χάσει την ελευθερία του.

Slide 42

Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Αποστόλη Αγγελόπουλο Κεφάλαιο 7 Το Αλβανικό Έπος ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ – Πέμπτη Ενότητα Η Ελλάδα στον 20ό αιώνα 1919 1939 Τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου Έναρξη Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου 28 Οκτωβρίου 1940 Οι Ιταλοί εισβάλλουν στην Ελλάδα

URL: