Φ.Ε. 1: Διάθλαση του φωτός (θεωρία)

+1

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Φ.Ε. 1: ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤ’ τάξη © Σταματοπούλου Σταυρούλα ΦΩΣ

Slide 2

Ανάκλαση Όταν το φως συναντά μια λεία επιφάνεια ανακλάται. Όταν το φως συναντά μια τραχιά επιφάνεια διαχέεται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Διάχυση

Slide 3

Τι συμβαίνει όμως όταν το φως περνάει διάφανες επιφάνειες και σώματα;

Slide 4

Διάθλαση Όταν το φως συναντά μια διάφανη επιφάνεια, καθώς περνά από το εσωτερικό της αλλάζει πορεία. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται διάθλαση. Η διάθλαση οφείλεται στο ότι το φως ταξιδεύει με διαφορετική ταχύτητα μέσα σε διαφορετικά υλικά.

Slide 5

Διάθλαση Το φαινόμενο της διάθλασης το φωτός λαμβάνουν υπόψη και τα πουλιά, έτσι ώστε να πιάνουν τα ψάρια μέσα από τη θάλασσα.

Slide 6

Διάθλαση και ανάκλαση Βεβαίως η ανάκλαση του φωτός δεν παύει να υπάρχει. Μπορούμε να δούμε εύκολα στην ακόλουθη φωτογραφία ότι η διάθλαση και η ανάκλαση συνυπάρχουν! Ανακλώμενη δέσμη Προσπίπτουσα δέσμη Διαθλώμενη δέσμη Εμείς φέτος θα ασχοληθούμε με τη διάθλαση

Slide 7

Τα υλικά μέσα από τα οποία περνά το φως και διαχέεται μπορεί να είναι: γυαλί πλαστικό νερό κρύσταλλο

Slide 8

Φακοί Ο άνθρωπος, παρατηρώντας τις σταγόνες του νερού πάνω στα αντικείμενα, είδε να μεγεθύνονται. Αυτή την ιδιότητα τη χρησιμοποίησε και κατασκεύασε φακούς για φωτογραφικές μηχανές, τηλεσκόπια, μικροσκόπια, ακόμα και για τη βελτίωση της όρασής του.

Slide 9

Είδη φακών Παχύτεροι στη μέση, λεπτότεροι στα άκρα συγκλίνοντες αποκλίνοντες Λεπτότεροι στη μέση, παχύτεροι στα άκρα

Slide 10

συγκλίνοντας αποκλίνοντας Τι είδους φακό έχουμε σε κάθε περίπτωση; αποκλίνοντας & συγκλίνοντας

Slide 11

Καθρέπτες Ο άνθρωπος παρατήρησε στην επιφάνεια των λιμνών και των ποταμών τα αντικείμενα να καθρεπτίζονται. Αυτή την ιδιότητα του φωτός την αξιοποίησε και χρησιμοποιώντας γυαλιστερά μέταλλα και αργότερα το γυαλί, κατασκεύασε καθρέπτες.

URL: