Τέχνη

+9

No comments posted yet

Comments

Slide 2

Η γέννηση της τέχνης- Η ιστορία της τέχνης Οι μορφές της τέχνης – Έργα τέχνης Τέχνη και κοινωνία Η σχέση του καλλιτέχνη με το έργο του

Slide 3

Πώς γεννιέται ένα έργο τέχνης; Η θέα της ομορφιάς υποβάλλει και συγκινεί τον άνθρωπο που στην καθημερινή του ζωή προσπαθεί να φαίνεται ωραιότερος και μέσα στα έργα τέχνης έχει σκοπό να εκφράσει το δικό του νόημα της ζωής.

Slide 4

Ο δημιουργός αισθάνεται την ανάγκη να περισώσει την πραγματικότητα από τη μοιραία φθορά του χρόνου, να διαιωνίσει μέσω του έργου του, την παρουσία του στον κόσμο.

Slide 5

Η Τέχνη ακολουθεί τον άνθρωπο από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του σ΄ όλες του τις δραστηριότητες: στη λύπη, στη χαρά, στην ειρήνη, στον πόλεμο, στη ζωή και στο θάνατο.

Slide 7

Η Τέχνη είναι μια μορφή νίκης του ανθρώπου.

Slide 9

Οι μορφές της τέχνης Εικαστικές τέχνες: αρχιτεκτονική, πλαστική, ζωγραφική Τονικές τέχνες: ποίηση, μουσική Μιμικές ή κινητικές: χορός, θέατρο, κινηματογράφος κ.λ.π.

Slide 10

Τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου

Slide 11

Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας… ... αποτέλεσε καλλιτεχνική πηγή έμπνευσης. Εδώ, όπως απεικονίζεται σε έναν πίνακα του Σαλβαντόρ Νταλί.

Slide 12

Η Ακρόπολη, στην Αθήνα

Slide 13

Πυραμίδες της Γκίζας,στην Αίγυπτο Η κατασκευή χρονολογείται στο 2580π.χ. και βρίσκονται στην Νεκρόπολη της Γκίζας. Το σύμπλεγμα μάλλον χρησιμοποιήθηκε για τον ενταφιασμό Φαραώ και κατασκευάστηκε από την τέταρτη δυναστεία των Αιγυπτίων.

Slide 14

Η πυραμίδα των Μάγιας… …στην πόλη Τσιτσέν Ίτζα στο Γιουκατάν του Μεξικού.

Slide 15

... μοιάζει πραγματικά σαν να αγκαλιάζει την πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία. Το άγαλμα του Λυτρωτή Ιησού Χριστού…

Slide 16

Ο ναός του Ανγκόρ, στην Καμπότζη

Slide 17

Το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία Το πανέμορφο μαυσωλείο Ταζ Μαχάλ με τα κατάλευκα μάρμαρα χτίστηκε έπειτα από εντολή του μεγάλου αυτοκράτορα Shah Jahan στη μνήμη της αγαπημένης του συζύγου.

Slide 18

Το Κολοσσαίο, στη Ρώμη Το Κολοσσαίο άρχισε να κατασκευάζεται στην εποχή του Βεσπασιανού το 72μΧ, συνεχίστηκε την εποχή του Τίτου και τέλειωσε όταν ήταν αυτοκράτορας ο Δομιτιανός.

Slide 19

Το Σινικό Τείχος, στην Κίνα Το Σινικό τείχος, είναι μια κινεζική οχύρωση που χτίστηκε από το τέλος του 14ου αιώνα μέχρι την αρχή του 17ου αιώνα και εκτείνεται σε μήκος 8.851,8 χλμ.

Slide 20

Τα αγάλματα στα Νησιά του Πάσχα

Slide 21

Ο Πύργος του Άιφελ, στο Παρίσι Ένας πανύψηλος μεταλλικός πύργος, με ύψος 324μ., είναι το ψηλότερο κτίριο στην πόλη.

Slide 22

Η Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη

Slide 23

Η πόλη των Ίνκας, Μάτσου Πίτσου Τον 15ο αιώνα, ο αυτοκράτορας των Ίνκας Pachacutec οικοδόμησε μια πόλη στα σύννεφα στο βουνό γνωστό ως Μάτσου Πίτσου ("παλαιό βουνό") Η αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου που βρίσκεται στο νότιο Περού είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκας.

Slide 24

Το κάστρο Νοϊσβανστάιν,στη Γερμανία

Slide 25

Το άγαλμα της Ελευθερίας, στη Νέα Υόρκη Το Άγαλμα της Ελευθερίας εικονίζει την ελευθερία ως γυναικεία μορφή και βρίσκεται σε ένα νησάκι στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης. Η ιδέα του αγάλματος ανήκει στον Γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, ο οποίος πρότεινε να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας.

Slide 26

Η χαμένη πόλη της Πέτρας, στην Ιορδανία Η Πέτρα είναι ένα αρχαιολογικό αξιοθέατο στην Ιορδανία. Είναι γνωστή γιατί έχει πολλές πέτρινες δημιουργίες σκαλισμένες στο βράχο.

Slide 27

Το Τιμπουκτού στο Μάλι της Αφρικής Σ' ένα από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου πραγματοποιείται ένα πρωτοφανές σχέδιο: στο νότιο άκρο της Σαχάρας ειδικοί από όλο τον κόσμο ανοίγουν μια «σπηλιά του Αλί Μπαμπά», η οποία περιέχει πετράδια και χρυσάφι μεταφορικώς - εκατοντάδες χιλιάδες ντοκουμέντα από τον αφρικανικό Μεσαίωνα.

Slide 28

Η Όπερα του Σίδνεϊ στην Αυστραλία

Slide 29

Παράλληλα με την «υψηλή» καλλιτεχνική δημιουργία αναπτύσσεται ως έκφραση του απλού λαού η λαϊκή τέχνη.

Slide 34

Α άποψη: Η τέχνη δεν μπορεί να επιδιώκει τη θεραπεία καμιάς άλλης αξίας παρά της αξίας του ωραίου.. Η τέχνη δεν έχει σκοπό έξω από τον εαυτό της, δηλαδή δε γνωρίζει άλλο, σκοπό, παρεκτός από το φανέρωμα της ομορφιάς…. Β άποψη: Η τέχνη για την τέχνη.. είναι τόσο παράδοξη όσο η επιστήμη για την επιστήμη. Όλες οι δραστηριότητες πρέπει να υπηρετούν τον άνθρωπο, αλλιώς θα μείνουν στείρες κι αργόσχολες απασχολήσεις. Κάθε έργο τέχνης είναι ένα είδος δοκιμίου πάνω σε θέματα που δίνει η ζωή Η τέχνη για την τέχνη ή η τέχνη για τον άνθρωπο;

Slide 35

Τέχνη και κοινωνία Σκοπός του έργου τέχνης, είναι η κατάργηση της μοναξιάς. Γιατί το πραγματικό έργο τέχνης, πρέπει να περιέχει, και περιέχει, μια αληθινή ανθρώπινη παρουσία, ζωντανή, δυνατή, αναντίρρητη, συγκεκριμένη, συνεχώς εν εγρηγόρσει . Ν. Εγγονόπουλος

Slide 51

Η σχέση του καλλιτέχνη με το έργο του Το έργο τέχνης συνδέεται με την ψυχή την έμπνευση και τις ευαισθησίες του δημιουργού. Ο καλλιτέχνης είναι γέννημα της εποχής του την οποία και εκφράζει μέσα από το έργο του. Για κάθε εποχή και για κάθε λαό υπάρχουν έργα που μαρτυρούν την παρουσία του στο χρόνο τα οποία συνδέονται και με τις υλικές του δυνατότητές. (τεχνολογικά μέσα) Κάθε κοινωνική τάξη εκφράζεται με τα δικά της επιτεύγματα (τέχνη των ελίτ – λαϊκή τέχνη)

Slide 52

Ο αληθινός άνθρωπος και πάνω απ΄ όλα ο δημιουργός είναι ο πιο ευαίσθητος και ο πιο υπεύθυνος σεισμογράφος του καιρού του. Καζαντζάκης Όλες οι τέχνες συμβάλλουν στην πιο μεγάλη απ΄ όλες: στην τέχνη της ζωής. Μπρεχτ

URL: