ΑΛΠΕΙΣ

+20

No comments posted yet

Comments

Slide 1

ΑΛΠΕΙΣ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΠΕΙΣ ΣΟΦΙΑ, ΣΤ 1

Slide 2

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Οι Άλπεις είναι σύστημα οροσειρών στην Ευρώπη  και εκτείνονται από την Αυστρία και την Σλοβενία στα ανατολικά, μέσω της Ιταλίας, της Ελβετίας, του Λιχτενστάιν και της Γερμανίας έως την Γαλλία στα δυτικά. 

Slide 3

ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ Οι Άλπεις χωρίζονται γενικά στις Δυτικές Άλπεις και τις Ανατολικές Άλπεις. Ο διαχωρισμός γίνεται κατά μήκος της λίμνης Κόνσταντς κατά μήκος του Ρήνου ως τη λίμνη Κόμο. Οι Δυτικές Άλπεις βρίσκονται στην Ιταλία, Γαλλία και Ελβετία ενώ οι Ανατολικές Άλπεις στις Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Σλοβενία και Ελβετία. Η υψηλότερη κορυφή των Δυτικών Άλπεων είναι το Μον Μπλαν, στα 4.810 μέτρα και των Ανατολικών Άλπεων το Πιζ Μπερνίνα στα 4.052 μέτρα.

Slide 4

ΚΛΙΜΑ Το κλίμα των Άλπεων είναι το ίδιο με το κλίμα-ή τις μέσες καιρικές συνθήκες (για αρκετό χρονικό διάστημα) - της κεντρικής Αλπικής περιοχής της Ευρώπης. Καθώς ανυψωνόμαστε από το επίπεδο θαλάσσης σε υψηλότερες περιοχές της ατμόσφαιρας, η θερμοκρασία μειώνεται .Οι Άλπεις είναι το πιο κρύο μέρος της Ευρώπης μια και η θερμοκρασία έχει πέσει στους -66°C.

Slide 5

ΧΛΩΡΙΔΑ Ένα φυσικό όριο παρέχεται από την παρουσία βασικών φυλλοβόλων δέντρων όπως η βελανιδιά, η οξιά, η μελία και ο πλάτανος. Αυτά δεν φτάνουν στο ίδιο υψόμετρο και ούτε συναντώνται συχνά να αναπτύσσονται παράλληλα. Ωστόσο, το ανώτατο όριό τους αντιστοιχεί με αρκετή ακρίβεια στην αλλαγή από ένα μέτριο σε ένα ψυχρότερο κλίμα που αποδεικνύεται περαιτέρω από αλλαγή στην άγρια βοτανική βλάστηση. Το όριο βρίσκεται συνήθως μεταξύ των 1.200 μέτρων από τη θάλασσα στην βόρεια πλευρά των Άλπεων, ενώ στις νοτιότερες πλαγιές φτάνει συνήθως τα 1.500 μέτρα, ορισμένες φορές και τα 1.700 μέτρα.

Slide 6

ΠΑΝΙΔΑ Πολλά είδη χαρακτηριστικών της αλπικής περιοχής ζώων παραπέμπουν σε ζώα των αρκτικών περιοχών, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί να θεωρηθεί πως έχουν κοινή προέλευση.  Πολικοαλπικά είδη θεωρούνται η άσπρη πέρδικα , ο λαγός των Άλπεων και περίπου διακόσια είδη εντόμων. 
Από την κατηγορία των θηλαστικών, ζώα αντιπροσωπευτικά των ψηλών ευρωπαϊκών ορέων είναι ο αιγόκερως και ο αίγαγρος . 
Άλλο μεγάλο θηλαστικό των ψηλών ορέων, άλλοτε πολύ διαδεδομένο, σήμερα όμως σπάνιο στις Άλπεις, είναι η μαυριδερή αρκούδα .

Slide 7

ΓΕΩΡΓΙΑ Επίσης οι άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν τις αναρίθμητες κλιματικές ποικιλίες για την ανάπτυξη της γεωργίας. Οι γεωργικές τέχνες προωθήθηκαν πολύ, γιατί συνδύαζαν τις καλλιέργειες στα διάφορα ύψη με την εκμετάλλευση των βοσκοτόπων. Η αδιάκοπη κίνηση έδινε ζωή σε ολόκληρο το όρος. Έτσι στο Βαλαί καλλιεργούσαν δημητριακά και κατόπιν πατάτες στις παρακείμενες κοιλάδες σε ύψος 1000 ή 1500 μέτρων.

Slide 8

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ Αργότερα, επειδή αναπτύχθηκε ο πληθυσμός και δεν υπήρχαν πόροι για να επιβιώσουν οι κάτοικοι, εισχώρησε στις αλπικές περιοχές η βιομηχανία κατασκευής αντικειμένων (οργάνων μουσικής, ρολογιών, γλυπτών ξύλινων και προ πάντων υφασμάτων) που πουλιόνταν από πλανόδιους εμπόρους. Ο τουρισμός στην περιοχή έχει αναπτυχθεί και πολλοί άνθρωποι από τις πόλεις έρχονται στο όρος το καλοκαίρι και μερικοί το χειμώνα, ενώ ο τουρισμός αφήνει πολλά έσοδα στους κατοίκους.

Slide 10

THANK YOU

Summary: ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

Tags: γεωγραφία

URL: