Μαθαίνω για την επικονίαση

+86

No comments posted yet

Comments

cosmicgame (5 years ago)

Ευχαριστώ!Μπορείς ελεύθερα να την αναρτήσεις. Γιάννης Μ.

babisd (5 years ago)

Πολλή καλή δουλειά. Συγχαρητήρια.Με την άδειά σας θα ήθελανα την βάλω στην ιστοσελίδα.users.sch.gr/babisd Με εκτίμηση Διαμαντής Χαράλαμπος

Slide 2

Η δομή ενός λουλουδιού Ο κύριος λόγος ύπαρξης του λουλουδιού στο φυτό είναι η αναπαραγωγή.

Slide 3

Τα μέρη του λουλουδιού – Ο στήμονας Στήμονας - Το μέρος που στηρίζει το φυτό

Slide 4

Τα μέρη του λουλουδιού – Το Δοχείο Δοχείο - Το μέρος του λουλουδιού όπου προσαρτώνται τα άλλα μέρη

Slide 5

Τα μέρη του λουλουδιού – Τα σέπαλα Σέπαλα - Τα μέρη του κάλυκα του λουλουδιού

Slide 6

Τα μέρη του λουλουδιού – Τα πέταλα Πέταλα - Τα μέρη της στεφάνης ενός λουλουδιού

Slide 7

Τα μέρη του λουλουδιού – Το νήμα Νήμα – Αρσενικό αναπαραγωγικό όργανο ενός λουλουδιού

Slide 8

Τα μέρη του λουλουδιού – Ο ανθήρας Ανθήρας – Μέρος του στήμονα που παράγει τη γύρη

Slide 9

Τα μέρη του λουλουδιού – Το στίγμα Στίγμα - Τμήμα του ύπερου που δέχεται τη γύρη

Slide 10

Τα μέρη του λουλουδιού – Ο στύλος Στύλος – Το κεντρικό τμήμα του ύπερου

Slide 11

Τα μέρη του λουλουδιού – Η ωοθήκη Ωοθήκη - Το κάτω μέρος του ύπερου όπου παράγονται αυγά

Slide 12

Τα μέρη του λουλουδιού – Ο ύπερος Ύπερος - Το σύνολο των θηλυκών τμημάτων ενός λουλουδιού. (Στίγμα, Στύλος, Ωοθήκες)

Slide 13

Επικονίαση (Συνήθης Μέθοδος) Μια μέλισσα έλκεται σε ένα λουλούδι από το άρωμά του, το χρώμα του και το γλυκό του νέκταρ. Καθώς η μέλισσα ρουφά το νέκταρ, γύρη από τον ανθήρα κολλά στο σώμα και στο τρίχωμά της.

Slide 14

Γύρη από τα άνθη κολλάει στο σώμα της μέλισσας.

Slide 15

Επικονίαση (Τυπική Μέθοδος) Όταν η μέλισσα κινείται για τα επόμενα λουλούδια, κάποια ποσότητα γύρης που είχε κολλήσει πάνω στη μέλισσα από τα προηγούμενα λουλούδια, ξεκολλάει και πέφτει πάνω στο στίγμα ενός νέου λουλουδιού.

Slide 16

Η μέλισσα φεύγει για να πάει σε άλλα λουλούδια. Στο μεταξύ, η γύρη που έχει απομείνει στο στίγμα διαμορφώνει μία σήραγγα που φτάνει μέχρι κάτω στο ωάριο για να μπορέσει να γονιμοποιηθεί.

Slide 17

Το λουλούδι μαραίνεται. Δημιουργούνται ωάρια τα οποία αναπτύσσονται και παράγουν σπόρους. Η ωοθήκη διογκώνεται και γίνεται καρπός.

Slide 18

Άλλες μέθοδοι επικονίασης Η διαδικασία είναι η ίδια, αλλά η γύρη μεταφέρεται με διαφορετικούς τρόπους Παρόλο που η μέλισσα είναι το έντομο που κυρίως μεταφέρει τη γύρη, υπάρχουν κι άλλα έντομα τα οποία επίσης μεταφέρουν τη γύρη, όπως: πεταλούδες, μυρμήγκια, κάποια είδη σκαθαριών, ακόμη και πουλιά. Όταν φυσά αέρας η γύρη μεταφέρεται σε άλλα λουλούδια. Τα πεύκα παράγουν μεγάλες ποσότητες γύρης και συχνά χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο γονιμοποίησης. Αυτό-γονιμοποίηση συμβαίνει όταν γύρη πέφτει στο στίγμα του ίδιου του λουλουδιού.

Slide 19

Άλλες μέθοδοι επικονίασης Επικονίαση μέσω του νερού Συμβαίνει κυρίως στα λουλούδια που φυτρώνουν μέσα στο νερό. Η γύρη χρησιμοποιεί το νερό ως μεταφορικό μέσο.

Slide 20

Επικονίαση με μπατονέτες Για τα φυτά εσωτερικού χώρου, όπου δεν υπάρχουν έντομα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μπατονέτες για την επικονίαση. Το βαμβάκι στην άκρη της μπατονέτας μπορεί να μεταφέρει τη γύρη όπως και η γούνα της μέλισσας. Πολλοί χρησιμοποιούν το σώμα μιας ψόφιας μέλισσας καρφιτσωμένο πάνω σε μια οδοντογλυφίδα ή ένα μικρό ξύλο.

Slide 21

Σταυρωτή επικονίαση Σταυρωτή λέγεται η επικονίαση όταν γύρη από ένα λουλούδι εναποτίθεται σε άλλου είδους λουλούδι. Τα γονίδια των δύο λουλουδιών αναμειγνύονται και το λουλούδι που προέρχεται από το σπόρο είναι μια διασταύρωση. Η σταυρωτή επικονίαση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στους καρπούς ώστε να παραχθούν μικτά αρώματα ή γεύσεις. Οι αμπελοπαραγωγοί κρατούν τα αμπέλια τους σε συγκεκριμένες αποστάσεις το ένα από το άλλο ώστε να αποφύγουν τη σταυρωτή επικονίαση.

Slide 22

Σταυρωτή επικονίαση καρπών Pluots (= plum + apricots)… Μισό δαμάσκηνο, μισό βερίκοκο Παράχθηκαν στα τέλη του 20ου αιώνα από τον Floyd Zaiger στις Η.Π.Α.

Slide 23

Και τι συμβαίνει αν δε γονιμοποιηθούν τα λουλούδια; Επειδή υπάρχουν πάρα πολλά λουλούδια μερικά δε γονιμοποιούνται. Απλώς μαραίνονται και πέφτουν από το φυτό. Αυτό δεν βλάπτει το φυτό, απλά δεν παράγονται σπόροι. Όπως ίσως γνωρίζετε, υπάρχει μια μικρή έλλειψη μελισσών αυτόν τον καιρό. Η επικονίαση με μπατονέτες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα ακόμα και σε φάρμες αν η έλλειψη αυτή συνεχιστεί.

Slide 24

Αν βλέπαμε με μικροσκόπιο ένα κόκκο γύρης…

Slide 25

Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στους κόκκους της γύρης

Slide 26

Αυτό ήταν! Ελπίζουμε να σας άρεσε! Μετάφραση κειμένων από την αγγλική γλώσσα:Mαρία Μουμτζή

Summary: Mέρη του άνθους-Διαδικασία επικονίασης-Τρόποι επικονίασης

Tags: μελέτη του περιβάλλοντος-δ΄τάξη

URL:
More by this User
Most Viewed