ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ

-1

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Ο μύθος του Αρισταίου, προστάτη των ελαιοκαλλιεργητών

Slide 2

Ο Αρισταίος… ήταν γιος του Απόλλωνα… και της Κυρήνης… γεννήθηκε στη Λιβύη και ο Ερμής τον πήρε…

Slide 3

…και τον πήγε στη Γαία… και στις Ώρες για να τον Αναθρέψουν. Ήταν ένα χαρισματικό παιδί που έζησε ονειρεμένα χρόνια κοντά στις όμορφες και πολύξερες Νύμφες.

Slide 4

Οι Μούσες, που όταν μεγάλωσε, του είχαν αναθέσει τη φύλαξη των κοπαδιών τους στη Φθία, του δίδαξαν τη μαντική και την ιατρική τέχνη.

Slide 5

Οι Νύμφες πάλι του έμαθαν πώς να καλλιεργεί τα αμπέλια και τις ελιές…

Slide 6

πώς να φροντίζει τα μελίσσια και πώς να κάνει το γάλα τυρί.

Slide 7

Ο τόπος εκείνος ήταν γεμάτος αγριελιές κι οι Νύμφες τού έδειξαν πώς να τις καλλιεργεί, να τις μπολιάζει για να δίνουν καρπό, να αλέθει τον καρπό του ελαιόδεντρου και να παίρνει το πολύτιμο αλλά άγνωστο ως τότε ελαιόλαδο.

Slide 8

Οι αρχαίοι πίστευαν πως ο Αρισταίος ανακάλυψε το ελαιοπιεστήριο και έτσι τους έδειξε τον τρόπο να παίρνουν εύκολα το λάδι από τις ελιές.

Slide 9

Ο Αρισταίος δεν κράτησε αυτά τα μυστικά για τον εαυτό του, αλλά με τη σειρά του δίδαξε τις τέχνες αυτές στους ανθρώπους. Η Μυθολογία μάς λέει πως ταξίδεψε σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Πήγε στη Σαρδηνία… Και κατόπιν στη Σικελία, όπου βρήκε εξαιρετικά γόνιμη γη για να καλλιεργήσει τις ελιές.

Slide 10

Εκεί τιμήθηκε ως θεός-προστάτης των ελαιοκαλλιεργητών. Από τότε τα δάση της αγριελιάς, που υπήρχαν γύρω από τη Μεσόγειο, άρχισαν να καλλιεργούνται, τα άγρια δέντρα άρχισαν να μπολιάζονται και οι άνθρωποι έμαθαν να χρησιμοποιούν τον πολύτιμο καρπό της ελιάς στη διατροφή τους.

Slide 11

Ο Αρισταίος τιμήθηκε από τους ανθρώπους όσο λίγοι θνητοί για την πλούσια προσφορά του.

Summary: Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΑΙΟΥ

URL:
More by this User
Most Viewed