ΚΟΛΟΣΣΙ

0

No comments posted yet

Comments

Slide 1

ΦΡΑΓΚΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ Γοτθική αρχιτεκτονική Οι Φράγκοι προσπάθησαν να εντυπωσιάσουν τους Κυπρίους με την ανέγερση μεγαλοπρεπών ναών και μοναστηριών. Έτσι κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας είχε εισαχθεί στην Κύπρο η γοτθική αρχιτεκτονική την οποία βλέπουμε σε μεγάλους καθεδρικούς ναούς, όπως της Αγίας Σοφίας και της Αγίας Αικατερίνης στη Λευκωσία, του Αγίου Νικολάου στην Αμμόχωστο, καθώς επίσης και τα ερείπια του Αββαείου στο Πέλλα Πάις και το φρούριο των Ιωαννίνων Ιπποτών στο Κολόσσι.

Slide 2

Φράγκικα μνημεία

Slide 5

ΤΟ ΚΟΛΟΣΣΙ Ο πύργος του Κολοσσιού έχει ύψος 25 μέτρα περίπου. Οι τοίχοι του Πύργου, που είναι χτισμένοι με άψογη πελεκητή ασβεστόπετρα, έχουν πάχος τρία σχεδόν μέτρα. Τα λίγα παράθυρα, τα οικόσημα, οι στενόμακροι φεγγίτες, οι πόρτες, οι πολεμίστρες κι ο εξώστης είναι τα κυριότερα εξωτερικά χαρακτηριστικά του Πύργου.

Slide 6

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ Στο εσωτερικό του κάστρου υπάρχουν τρία πατώματαπου επικοινωνούν μεταξύ τους με πέτρινες σκάλες. Ο θυρεός του τάγματος (χαρακτηριστικό κάθε φρουρίου ή αρχοντικού) είναι σκαλισμένος στον ανατολικό τοίχο. Στο ισόγειο υπάρχουν τρία δωμάτια με καμαρωτές στέγες. Εδώ βρίσκονταν οι αποθήκες και το πηγάδι – στέρνα του πύργου. Θα μπορούσαν να φυλαχτούν αρκετά τρόφιμα κι άλλα αναγκαία εφόδια και θα μπορούσε άνετα να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ποσότητα πόσιμου νερού σε περίπτωση πολιορκίας.

Slide 7

ΠΡΩΤΟ ΠΑΤΩΜΑ Στον πρώτο όροφο υπάρχουν δυο τεράστια δωμάτια. Ο χώρος αυτός, κρίνοντας από το μεγάλο τζάκι, θα χρησιμοποιούνταν ως κουζίνα και τραπεζαρία. Η εξωτερική είσοδος στον πρώτο όροφο προστατευόταν από μια κινητή γέφυρα που βρισκόταν κάτω από ένα εξώστη. Οι ιππότες αμυνόμενοι, έριχναν από τον εξώστη αυτό, καυτό λάδι στους εχθρούς που δοκίμαζαν να παραβιάσουν την είσοδο. Στον τοίχο, μεταξύ της εισόδου και της εσωτερικής σκάλας, σώζεται μια τεράστια τοιχογραφία που απεικονίζει τη Σταύρωση του Χριστού. Κάτω από αυτή βρίσκονται τα άρματα που πιστεύεται ότι ανήκουν στον ιδρυτή του Πύργου.

Slide 8

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΤΩΜΑ Ο δεύτερος όροφος αποτελείται από δυο ψηλά, θολωτά δωμάτια, τον ευρύχωρο προθάλαμο και το διαμέρισμα του μεγάλου κομαντάτορα. Έχουν, και τα δύο αυτά δωμάτια, μεγάλα τζάκια με μικρά οικόσημα στις πλάγιες πλευρές.

Slide 9

Μια στρογγυλή πέτρινη σκάλα, αρχίζει από το ισόγειο και καταλήγει στην ταράτσα, η οποία περιτριγυρίζεται από πολεμίστρες. Η θέα από τη στέγη του πύργου είναι πανοραμική. Ξεχωρίζει ολόκληρη σχεδόν η πεδιάδα της Λεμεσού. Στα νότια μπορείς να διακρίνεις τη χερσόνησο του Ακρωτηρίου και την αλυκή και στα βόρεια το Τρόοδος.

URL: