7. У дома - ОС, Анубис - В. П.

+20

No comments posted yet

Comments

Slide 3

Моят _______ е моята крепост! Реши кръстословицата, за да разбереш коя е пропуснатата дума. Общият корен, от който произлизат новите поколения. Р О Д 2. Любимо занимание, което вършим за удоволствие и развлечение в свободното си време. Х О Б И 3. Коя е тази общност, в която родителите отглеждат и възпитават децата си с любов. С Е М Е Й С Т В О Д О М

Slide 4

Да имаш място, където да отидеш - това е домът. Да имаш някой, който да обичаш, това е семейството. Да имаш и двете, това е благословия. Нужен ли е дом на всеки човек и какво ни осигурява той?

Slide 5

Хората живеят в различни домове. Някои хора предпочитат да живеят в големи и разкошни домове, а за други е важно те да са малки, удобни… За домът на моите мечти… ще ви разкажа малко по-късно. .

Slide 6

С течение на годините се променя обликът на домовете. Къщите от миналото отстъпват място на различни модерни сгради, които се строят днес. Сравнете ги.

Slide 7

Прабългарите често сменяли местата, където живеели. Затова къщите им били палатки, направени от кожа. Наричали ги юрти. В миналото:

Slide 8

В миналото: Болярски жилища – богати, добре обзаведени. Жилищата на бедните били землянки, полувкопани в земята и покрити със слама. Имали само една стая.

Slide 9

В миналото:

Slide 10

В миналото:

Slide 11

В миналото:

Slide 12

В миналото:

Slide 13

В миналото:

Slide 14

Днес сградите са различни.

Slide 15

Днес: едноетажни многоетажни

Slide 16

Днес: панелни тухлени

Slide 17

Днес: стъклени къщи от метални конструкции

Slide 18

Днес: преносими сглобяеми къщи

Slide 19

Днес: сглобяеми къщи от дърво

Slide 20

Днес: къщи на село и други

Slide 21

Кое прави дома уютен и красив? Кога се чувствате най-добре?

Slide 22

Няма значение къде и от какво е построен домът. Домът на моите мечти е там, където е семейството ми. Сред любимите хора е най-уютно, най-красиво…

Slide 23

Разкажете за стаите във вашия дом. Колко са? Какви са? Кой къде обича да стои? кухня хол детска стая баня тоалетна спалня

Slide 24

Разкажете за вашата детска стая. За какво служи тя? Какво има в нея? Кой поддържа чистотата ѝ?

Slide 25

За кого е предназначена спалнята?

Slide 26

Кой стои най-много в кухнята? За какво е предназначена тя?

Slide 27

Какво правите в хола?

Slide 28

Задължително ли е да имате всички тези стаи? Не е задължително. Закупуването и обзавеждането на жилище е свързано с възможностите на родителите. По-важното е всичко да е подредено с вкус и в дома да има ред, чистота и уют.

Slide 29

Как вие помагате за поддържане на чистотата и домашния уют? Разкажете.

Slide 30

Разгледайте кухнята, хола и спалнята, които са изобразени. Коментирайте. Бихте ли живели в такъв дом? Защо?

Slide 31

Помагайте на родителите си! Ето някои идеи, които могат да ви помогнат, за да бъде красиво и уютно в дома ви.

Slide 33

Избройте уреди и предмети, които крият опасности при употребата им у дома. остри и режещи предмети; лекарства и битова химия /препарати/; електроуреди; игра с огън, с пиратки и други леснозапалими вещества; газ; тераси и отворени прозорци; оръжие и други.

Slide 34

Играта с остри и режещи предмети е много опасна! Много опасна е и играта с оръжие!

Slide 35

Не употребявайте сами лекарства! Опасно е! Необходимо е лекарско предписание! Игрите с почистващи препарати крият опасност за живота, защото са отровни!

Slide 36

Назовете ги само с една дума. ЕЛЕКТРОУРЕДИ

Slide 37

Игрите с електрически уреди крият опасност за живота! При работа с електроуреди може да ви удари ток или да станат причина за пожар. С тях можеш да работиш само, ако знаеш правилата за безопасност! Използвай само изправни електроуреди, за да не пострадаш от електрически ток! Изключвай ги винаги, когато не си у дома!

Slide 38

Не играйте с кибрити, пиратки, леснозапалими вещества и предмети, които могат да ви наранят! Какво може да се случи?

Slide 39

Употребата на газ у дома е удобство, но крие и много опасности! Какво може да се случи? Газовата бутилка може да се взриви. Газта може да ни отрови. Може да причини пожар.

Slide 40

АКО ПОЧУВСТВАТЕ МИРИС НА ГАЗ: Не включвайте осветление и електроуреди! Не палете кибрит или свещ! Отворете прозорците и вратата на терасата! Ако у дома няма възрастен, спрете котлона и затворете кранчето на газта! Веднага съобщете на родител!

Slide 41

Не бива да стъпвате или да сядате на перваза на прозореца! Не бива да се надвесвате от прозореца или от балкона! Какво може да се случи?

Slide 42

Важно! спешни случаи

Slide 43

С какво си играят децата? Защо играта им е опасна? Инструментите са послужили за отваряне на опаковките с леснозапалимите продукти. Използването на кибрит в близост до леснозапалимите продукти е предизвикало… Ако сте любопитни, експериментирайте в присъствието на възрастен! пожар.

Slide 46

лекарства препарати конфети игра с кибрит електри- чески уред във водата При неправилна употреба и невнимание, всички те застрашават здравето и живота ни.

Slide 47

ДОМАШНА РАБОТА:

URL: