Наблюдение на звездното небе

+110

No comments posted yet

Comments

vasilena1963 (1 year ago)

Moje li da mi q izprati6 na to zi meil: vasilena1963@abv.bg

Slide 4

Астрономията е най-старата наука Наченки от астрономията се откриват в исторически паметници, останали още от древните китайци,халдейци,вавилонци и египтяни. Величествените небесни явления правели силно впечатление върху ума дори на първобитния човек. Древните хора открили,че могат да използват периодичност на някой от тези явления – например по движението на Луната , Слънцето и звездите измервали времето.

Slide 6

За първи астрономи могат да се смятат древните пастири, които просто съзерцавали небето. С течение на времето се научили да се ориентират по небесните явления. По-късно цели поколения религиозни жреци водели системни астрономически наблюдения, но криели своите познания от обикновените хора.

Slide 7

Едно от големите постижения в астрономията е успешния опит на александрийски учен Ератостен да намери дъга от земния меридиан по астрономичен път (около 200 г. преди новата ера) Голямо развитие на астрономията по това време се забелязва в Гърция,Китай,Индия и Египет. Те подробно познавали периодичността на слънчевите и лунните затъмнения През средновековието настъпва застой в развитието на астрономията. Смелите идеи и забележителните открития на Коперник , Бруно, Кеплер, Галилей и Нютон . Дават мощен тласък в развитието на астрономията като точна наука. Появяват се първите хипотези за произхода на небесните тела и за образуването на планетите ( Н . Лаплас )

Slide 8

С построяването на първия изкуствен спътник на земята 4.10.1957г. Започва нова ера в развитието на астрономията. Астрономията даде възможност на хората да разрешат успешно два важни проблема в живота на човечеството- определяне посоките на свeта и измерване на времето.

Slide 9

Съзвездия – Небето се разделя на 88 области наречени съзвездия . Най-ярките звезди от всички съзвездия образуват фигура.Такива са седемте звезди образуващи фигура като черпак наречена Голяма Мечка.

Slide 10

Малката мечка има близка форма и т.н.

Slide 11

Наблюдения 1.Предварителна подготовка – учениците получават звездни карти на северно звездно небе. 2. Указания за разпознаване на Голямата мечка. 3. От тук започва и нашето пътешествие към звездното небе. Откриване съзвездието Голямата мечка ? 4. Като се прекара мислена “права” линия през двете звезди с най-голям блясък т.е α и β от Голямата Мечка и по нея се нанесе около 4 пъти разстоянието м/у двете се стига Полярна Звезда .

Slide 12

5. Полярната звезда е с най-голям блясък в съзвездието Малка мечка. Ако продължим тази линия стигаме дo Касиопея.Те обединяват 5 звезди, които са обединени във фигура приличаща на W .

Slide 14

6.Зад Касиопея се намира съзвездието Андромеда и мъгливината “Андромеда”

Slide 15

7. В ляво от Касиопея е съзвездието “Цефей”

Slide 16

8. Полярните съзвездия са обединени от легенда ,от която идват и наименованията на тези съзвездия.

Slide 17

Легенда В най-южното земно царство щастливо управлявал цар Цафей с царица Касиопея. Те имали една дъщеря, Андромеда. Нейната горделива майка се похвалила пред морските нимфи, нереидите, че е по-красива от тях. За да я накажат, те и богът на моретата Посейдон наводнили царството и изпратили в него чудовище. За да спаси царството си , Цефей се обърнал към оракула за съвет.Той му съобщил, че по волята на боговете може да спаси царството си, ако даде дъщеря си като изкупителна жертва ма чудовището.

Slide 18

Колкото и безутешни да били майката на Андромеда и нейният съпруг, те завели дъщеря си на морския бряг и я привързали за една отвесна скала. Когато чудовището се появило, над брега минавал с хвърковатите си сандали героят Персей. Като стрела се спуснал той и извадил от торбата си главата на горгоната Медуза, чийто поглед вкаменявал всеки, към когото се насочи. Персей бил отсякъл нейната глава гледайки само в огледална лъснатия си щит. Смъртоносният поглед на горгоната превърнал огнедишащото чудовище в скален остров. Цафей и Касиопея били толкова щастливи от избавлението на любимата си дъщеря, че я венчали за влюбилия се в нея Персей, като му дали и половината от царството.

Slide 19

9. Между голямата и малка мечка вие дълга опашка съзвездието Дракон.

Slide 20

10. Съзвездията Лира, Лебед , Цефей , Касиопея , Персей и Колар лежат на ивицата в млечния път

URL: