ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑ

0

No comments posted yet

Comments

Slide 1

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ Β4 ΤΜΗΜΑ Γυμνασιο περαματοσ πληροφορικη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑ

Slide 2

περιεχομενα Τι είναι βιβλιοθηκονομία Πληροφορίες για τη βιβλιοθηκονομία Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης

Slide 3

Βιβλιοθηκονομια

Slide 4

τι είναι η βιβλιοθηκονομια Βιβλιοθηκονομία είναι η επιστήμη με στόχο την οργάνωση της γνώσης και των πληροφοριών Θα μπορούσε να θεωρηθεί διεπιστημονικό αντικείμενο, αφού συχνά παρουσιάζει επικάλυψη με άλλους τομείς και διάφορες κοινωνικές επιστήμες

Slide 6

Πληροφοριεσ για τη βιβλιοθηκονομια Το κύριο πεδίο εφαρμογής της βιβλιοθηκονομίας είναι οι βιβλιοθήκες και άλλα κέντρα πληροφόρησης (π.χ. αρχεία ή μουσεία) Η βιβλιοθηκονομία αξιοποιεί τις αρχές της επιστήμης πληροφόρησης Ο όρος βιβλιοθηκονομία πρωτοεμφανίστηκε στα αγγλικά, στο βιβλίο του Lee Pierce Butler με τίτλο An introduction to library science (University of Chicago Press, 1933),

Slide 7

Πληροφοριεσ για τη βιβλιοθηκονομια Ως επιστήμη άρχισε να αναπτύσσεται περί τα τέλη του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ. Στα αγγλικά γίνεται διάκριση μεταξύ των όρων «library science» και «librarianship», με το πρώτο να αναφέρεται στο επιστημονικό αντικείμενο και το δεύτερο στην πρακτική εφαρμογή της βιβλιοθηκονομίας. Σε επίπεδο ορολογίας, αυτή η διάκριση δεν γίνεται στην ελληνική γλώσσα.

Slide 8

Πληροφοριεσ για τη βιβλιοθηκονομια Παρόλο που πολύς κόσμος ταυτίζει τη βιβλιοθηκονομία με την καταλογογράφηση βιβλίων, εντούτοις η τελευταία είναι μόνο ένα από τα πολλά θέματα (ή λειτουργίες) με τα οποία καταπιάνεται η βιβλιοθηκονομία. Οι τομείς στους οποίους η βιβλιοθηκονομία διεξάγει την έρευνά της περιλαμβάνουν τη διαχείριση γνώσης, τη δόμηση των πληροφοριών, συστήματα και υπηρεσίες πληροφοριών, σχέσεις χρήστη και πληροφορίας, και ανάκτηση πληροφοριών.

Slide 9

Πληροφοριεσ για τη βιβλιοθηκονομια Πτυχές της βιβλιοθηκονομίας που αφορούν την πιο πρακτική λειτουργία των βιβλιοθηκών περιλαμβάνουν, βάσει των ΠΔ.385/1989 και ΠΔ.385/1980, την διοίκηση της βιβλιοθήκης, την εξυπηρέτηση και εκπαίδευση χρηστών, η συντήρηση υλικού και βέβαια την καταλογογράφηση, την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, ομιλιών και παρουσιάσεων βιβλίων

Slide 10

Πληροφοριεσ για τη βιβλιοθηκονομια Τα άτομα που έχουν σπουδές στη βιβλιοθηκονομία και επιστήμη της πληροφόρησης είναι συνήθως βιβλιοθηκονόμοι, αλλά μπορούν επίσης να είναι αρχειονόμοι. Συχνά οι σπουδαστές παίρνουν μια κατεύθυνση προς συγκεκριμένο τύπο βιβλιοθήκης ή κέντρου πληροφόρησης (π.χ. ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, δημόσιες βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία, κ.τ.λ.).

Slide 11

Η βιβλιοθηκη του πανεπιστημιου κρητησ Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης αποτελείται από την Κεντρική Βιβλιοθήκη στην Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου -που υποστηρίζει τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες Αγωγής- και τη Βιβλιοθήκη Ηρακλείου στην Πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου -που υποστηρίζει τη Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών (ΣΘΤΕ) και την Ιατρική.

Slide 13

Η βιβλιοθηκη του πανεπιστημιου κρητησ Η Βιβλιοθήκη ξεκίνησε τη λειτουργία της με την ίδρυση του Πανεπιστημίου, το 1977, και σήμερα διαθέτει μια πλούσια συλλογή βιβλίων, περιοδικών, οπτικοακουστικού και άλλου υλικού, προκειμένου να καλύπτει με επάρκεια τις ανάγκες των Τμημάτων και των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.  Διατηρεί επιπλεόν συνδρομές σε βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικά περιοδικά και ηλεκτρονικά βιβλία - πηγές πληροφόρησης που είναι προσβάσιμες μέσα από το δίκτυο του Πανεπιστημίου τοπικά και από απόσταση.   Παράλληλα, συνεργάζεται με άλλες Βιβλιοθήκες της Ελλάδας και του εξωτερικού και αναπτύσσει ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφαρμογές για την καλύτερη και υψηλών προδιαγραφών εξυπηρέτηση των χρηστών.

Slide 14

Η βιβλιοθηκη του πανεπιστημιου κρητησ Στις αρχές της ακαδημαϊκής χρονιάς, σε κάθε παράρτημα Βιβλιοθήκης οργανώνονται για την υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών σεμινάρια σχετικά με τη βασική χρήση της Βιβλιοθήκης και τον ηλεκτρονικό κατάλογο. Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται με σχετικές ανακοινώσεις στους χώρους της Βιβλιοθήκης και μέσω των Τμημάτων.

Slide 15

Πηγεσ από το διαδικτυο http://www.uoc.gr/administration-structure/dlibrary/dlibrary.html https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B7_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82

Slide 16

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!!!

Summary: Η έννοια της Βιβλιοθηκονομίας και οι Βιβλιοθήκες

Tags: βιβλιοθήκες

URL: