Σύγχρονες βιβλιοθήκες

0

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Σύγχρονες βιβλιοθήκες Στριλιγκά Μαρία Χριστοδουλάκη Ροδάνθη

Slide 2

Το παλαιό στερεότυπο «βιβλιοθήκη-αποθήκη βιβλίων» πεθαίνει. Αντικαθίσταται από ένα νέο είδος «πολυβιβλιοθήκης» που εξελίσσεται σε κόμβο συνάντησης για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα. Σε αυτές δεν θα πάτε μόνο για να διαβάσετε. Θα πάτε επίσης για να ακούσετε μουσική, να δείτε ταινίες αλλά και να γνωρίσετε ανθρώπους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με τα δικά σας

Slide 3

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ Από το 2002 που έγινε η έναρξή της η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας προμηθεύει την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε ενδιαφερόμενο που μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία της με μοναδικές συλλογές γνώσης πάνω σε θέματα αρχαίων και μεσαιωνικών πολιτισμών, καθώς και σύγχρονων επιστημών και προσφέρει τα μέσα για κοινωνικές και οικονομικές μελέτες σε τοπικό, διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο.

Slide 4

ΒΟΥΛΗ Η Βιβλιοθήκη, αντίθετα από ό,τι μπορεί να νομίζει πολύς κόσμος, δεν στεγάζεται μόνο στο κεντρικό κτίριο της Βουλής, δεν περιλαμβάνει μόνο υλικό κοινοβουλευτικού ενδιαφέροντος ούτε είναι μόνο για τους βουλευτές. Είναι για όλους.  Η Βιβλιοθήκη της Βουλής αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη και πιο ενεργή, ενώ κανονικά οι εκδότες υποχρεούνται στέλνουν και σε αυτήν από ένα αντίτυπο κάθε έκδοσης που πραγματοποιούν (άλλο αν μερικοί δεν το κάνουν).

Slide 5

ΠΑΝΕΠΗΣΤΙΜΙΟ ΣΙΚΑΓΟΥ Δεν πρόκειται για δημόσια Βιβλιοθήκη αλλά αξίζει να δούμε πού έχει φθάσει η τεχνολογία. Όλα τα βιβλία βρίσκονται αποθηκευμένα σε υπόγειους ορόφους πυκνά τοποθετημένα σε μεγάλα ομοιόμορφα κουτιά, καταλαμβάνοντας μόλις το ένα έβδομο από τον χώρο που θα απαιτούσαν αν ήταν σε συμβατικό ράφι. Και πρόκειται για 3,5 εκατομμύρια βιβλία. Ο επισκέπτης στο ισόγειο από τους ειδικούς υπολογιστές δίνει εντολή για το βιβλίο που ψάχνει και κινητοποιείται ένας ρομποτικός μηχανισμός. Βρίσκει σε ποιον όροφο, διάδρομο, ράφι, κουτί βρίσκεται το βιβλίο, φέρνει στην επιφάνεια το κουτί και σε 20 το πολύ λεπτά ο επισκέπτης έχει μπροστά του το βιβλίο.

Slide 6

ΦΑΛΗΡΟ Μια βιβλιοθήκη του μέλλοντος δημιουργείται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Θα παραδοθεί στο ελληνικό κράτος σε δύο χρόνια και θα στεγάσει τα βιβλία της Εθνικής Βιβλιοθήκης μαζί με όλες τις δραστηριότητες που υπαγορεύει η νέα σύλληψη περί Βιβλιοθηκών

Summary: Παρουσίαση Σύγχρονων Βιβλιοθηκών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Tags: βιβλιοθήκες

URL: