ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

0

No comments posted yet

Comments

Slide 1

ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ -ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Κατερίνα τζιανουδακη Γ2 Πηγές Wikipedia Διαδίκτυο

Slide 2

Αρχαιο ελληνικο θεατρο: μερη…..(1) Τα κύρια μέρη του αρχαίου ελληνικού θεάτρου ήταν η σκηνή, η ορχήστρα και το κοίλον, με τα ακόλουθα επιμέρους μέρη: Η σκηνή: ορθογώνιο, μακρόστενο κτήριο, που προστέθηκε κατά τον 5ο αι. π.Χ. στην περιφέρεια της ορχήστρας απέναντι από το κοίλον. Στην αρχή ήταν ισόγεια και χρησιμοποιούταν μόνο ως αποδυτήρια, όπως τα σημερινά παρασκήνια. Το προσκήνιο: μια στοά με κίονες μπροστά από τη σκηνή. Ανάμεσα στα διαστήματα των κιόνων βρίσκονταν θυρώματα και ζωγραφικοί πίνακες (τα σκηνικά). Τα θυρώματα του προσκηνίου απέδιδαν τρεις πύλες, από τις οποίες έβγαιναν οι υποκριτές. Το προσκήνιο ήταν αρχικά πτυσσόμενο, πιθανώς ξύλινο. Τα παρασκήνια: τα δύο άκρα της σκηνής που προεξέχουν δίνοντάς της σχήμα Π στην κάτοψη. Οι πάροδοι: οι διάδρομοι δεξιά και αριστερά από τη σκηνή που οδηγούν στην ορχήστρα. Συνήθως σκεπάζονταν με αψίδες. Το λογείο: ένα υπερυψωμένο δάπεδο, ξύλινο και αργότερα πέτρινο ή μαρμάρινο, όπου έπαιζαν οι ηθοποιοί.

Slide 3

…(2) Η ορχήστρα: Η ημικυκλική (ή κυκλική, π.χ. Επίδαυρος) πλατεία στο κέντρο του θεάτρου. Συνήθως πλακόστρωτη. Εκεί δρούσε ο χορός. Η θυμέλη: ο βωμός του Διονύσου στο κέντρο της ορχήστρας. Ο εύριπος: αγωγός απορροής των υδάτων στην περιφέρεια της ορχήστρας από το μέρος του κοίλου. Το κοίλον: όλος ο αμφιθεατρικός χώρος (με τα εδώλια, τις σκάλες και τα διαζώματα) γύρω από την ορχήστρα όπου κάθονταν οι θεατές. Οι αναλημματικοί τοίχοι: οι τοίχοι στήριξης του εδάφους στα άκρα του κοίλου. Οι αντηρίδες: πυργοειδείς τοίχοι κάθετοι προς τους αναλημματικούς που χρησιμεύουν στην καλύτερη στήριξή τους. Τα διαζώματα: οριζόντιοι διάδρομοι που χωρίζουν τις θέσεις των θεατών σε οριζόντιες ζώνες. Οι σκάλες: κλιμακωτοί εγκάρσιοι διάδρομοι για την πρόσβαση των θεατών στις θέσεις τους. Οι κερκίδες : ομάδες καθισμάτων σε σφηνοειδή τμήματα που δημιουργούνται από τον χωρισμό των ζωνών με τις σκάλες. Τα εδώλια: τα καθίσματα, οι θέσεις των θεατών. Η προεδρία : η πρώτη σειρά των καθισμάτων όπου κάθονταν οι επίσημοι.

Slide 5

.

Slide 6

.

Slide 7

Συγχρονο ελληνικοθεατρο: βασικα στοιχεια …. Πλοκη Χαρακτηρες Διαλογος Θεμα Μουσικη /ρυθμος Θεαμα

Slide 11

ΑΡΑ…. ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΕΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΙΝΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΑΦΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΣΚΗΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.

Summary: Παρουσίαση των διαφορών και της ομοιότητας του σύγχρονου με το αρχαίο ελληνικό θέατρο

Tags: αρχαία θέατρα

URL: