Σύγχρονο και Αρχαίο Θέατρο

+3

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Σύγχρονο και Αρχαίο Θέατρο

Slide 2

Το θέατρο είναι ο κλάδος της τέχνης που αναφέρεται στην απόδοση ιστοριών μπροστά σε κοινό, με τη χρήση κυρίως του λόγου, αλλά και της μουσικής και του χορού. Πρόκειται για την παραγωγή ζωντανών απεικονίσεων πραγματικών ή φανταστικών συμβάντων με σκοπό την τέρψη και την επιμόρφωση των θεατών. Το θέατρο μπορεί να έχει διάφορες μορφές, όπως είναι ο μονόλογος, η όπερα, το μπαλέτο, η παντομίμα κ.ά. Μονόλογος Παντομίμα Όπερα Μπαλέτο

Slide 3

Το θέατρο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Αρχαία Αθήνα, σαν μια εξέλιξη του διθυράμβου. Οι πρώτες μορφές του θεάτρου σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής αρχαιότητας ήταν η τραγωδία, η κωμωδία και το σατυρικό δράμα. Στο αρχαίο ελληνικό θέατρο πρωταγωνιστούσαν μονάχα άντρες και ακόμη και σε γυναικείους ρόλους ντύνονταν οι ίδιοι γυναίκες. Έπειτα ο χώρος του θεάτρου μέσα από το πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκε και τώρα στις σκηνές του θεάτρου πρωταγωνιστούν τόσο γυναίκες όσο και παιδιά.

Slide 4

Το αρχαίο ελληνικό θέατρο, θεσμός της αρχαιοελληνικής πόλης-κράτους, διδασκαλία και τέλεση θεατρικών παραστάσεων, επ' ευκαιρία των εορτασμών του Διονύσου, αναπτύχθηκε στα τέλη της αρχαϊκής περιόδου και διαμορφώθηκε πλήρως κατά την κλασική περίοδο -κυρίως στην Αθήνα. Φέρει έναν έντονο θρησκευτικό και μυστηριακό χαρακτήρα κατά τη διαδικασία της γέννησής του, αλλά και έναν εξίσου έντονο κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα κατά την περίοδο της ανάπτυξής του. Αρχαίο Θέατρο Διονύσου

Slide 6

Τα κύρια μέρη του αρχαίου ελληνικού θεάτρου ήταν η σκηνή, η ορχήστρα και το κοίλον, με τα ακόλουθα επιμέρους μέρη: Η σκηνή: ορθογώνιο, μακρόστενο κτήριο, που προστέθηκε κατά τον 5ο αι. π.Χ. στην περιφέρεια της ορχήστρας απέναντι από το κοίλον. Στην αρχή ήταν ισόγεια και χρησιμοποιούταν μόνο ως αποδυτήρια, όπως τα σημερινά παρασκήνια. Το προσκήνιο: μια στοά με κίονες μπροστά από τη σκηνή. Ανάμεσα στα διαστήματα των κιόνων βρίσκονταν θυρώματα και ζωγραφικοί πίνακες (τα σκηνικά). Τα θυρώματα του προσκηνίου απέδιδαν τρεις πύλες, από τις οποίες έβγαιναν οι υποκριτές. Το προσκήνιο ήταν αρχικά πτυσσόμενο, πιθανώς ξύλινο.

Slide 7

Τα παρασκήνια: τα δύο άκρα της σκηνής που προεξέχουν δίνοντάς της σχήμα Π στην κάτοψη. Οι πάροδοι: οι διάδρομοι δεξιά και αριστερά από τη σκηνή που οδηγούν στην ορχήστρα. Συνήθως σκεπάζονταν με αψίδες. Το λογείο: ένα υπερυψωμένο δάπεδο, ξύλινο και αργότερα πέτρινο ή μαρμάρινο, όπου έπαιζαν οι ηθοποιοί

Slide 8

Η ορχήστρα: Η ημικυκλική (ή κυκλική, π.χ. Επίδαυρος) πλατεία στο κέντρο του θεάτρου. Συνήθως πλακόστρωτη. Εκεί δρούσε ο χορός. Η θυμέλη: ο βωμός του Διονύσου στο κέντρο της ορχήστρας. Ο εύριπος: αγωγός απορροής των υδάτων στην περιφέρεια της ορχήστρας από το μέρος του κοίλου. Το κοίλον: όλος ο αμφιθεατρικός χώρος (με τα εδώλια, τις σκάλες και τα διαζώματα) γύρω από την ορχήστρα όπου κάθονταν οι θεατές. Οι αναλημματικοί τοίχοι: οι τοίχοι στήριξης του εδάφους στα άκρα του κοίλου.

Slide 9

Οι αντηρίδες: πυργοειδείς τοίχοι κάθετοι προς τους αναλημματικούς που χρησιμεύουν στην καλύτερη στήριξή τους. Τα διαζώματα: οριζόντιοι διάδρομοι που χωρίζουν τις θέσεις των θεατών σε οριζόντιες ζώνες. Οι σκάλες: κλιμακωτοί εγκάρσιοι διάδρομοι για την πρόσβαση των θεατών στις θέσεις τους. Οι κερκίδες : ομάδες καθισμάτων σε σφηνοειδή τμήματα που δημιουργούνται από τον χωρισμό των ζωνών με τις σκάλες. Τα εδώλια: τα καθίσματα, οι θέσεις των θεατών. Η προεδρία : η πρώτη σειρά των καθισμάτων όπου κάθονταν οι επίσημοι.

Slide 10

Διαφορές ανάμεσα στα θέατρα υπάρχουν αρκετές π.χ τα αρχαία θέατρα ήταν ανοικτά και βρίσκονταν έξω ενώ τα σημερινά είναι συνήθως κλειστά. Επίσης τα αρχαία θέατρα είχαν 3 βασικά μέρη το κυρίως θέατρο, την ορχήστρα και τη σκηνή . Η ορχήστρα ήταν ένας κυκλικός ημικύκλιος χώρος ανάμεσα στο κοίλο και τη σκηνή. Επίσης οι υποκριτές χωρίζονταν από τον χορό και έπαιζαν σε υπερυψωμένο δάπεδο. Ενώ σήμερα δεν υπάρχει χορός αλλά όντως οι υποκριτές παίζουν σε ένα ύψωμα. Η σκηνή ήταν ένα απλό οικοδόμημα που στην αρχή προοριζόταν για να αποθηκεύουν οι υποκριτές τα σκεύη τους.Ύστερα χτίστηκε ένα πέτρινο ή μαρμάρινο δάπεδο στο οποίο έπαιζαν οι ηθοποιοί το λογείο.Ο τοίχος της σκηνής πίσω από το λογείο παρίστανε ότι ήθελε το έργο.Ενώ σήμερα στα θέατρα δεν υπάρχει λογείο. Επίσης στα αρχαία θέατρα έπαιζαν μόνο ανδρες και αν χρειαζόταν κάποιος ρόλος γυναίκας τον έπαιζαν άνδρες με μάσκες.Αντιθέτος σήμερα παίζουν και οι άνδρες και οι γυναίκες.

Slide 11

Αρχαίο Θέατρο

Slide 12

Σύγχρονο Θέατρο

Slide 13

Οι διαφορές ανάμεσα στα αρχαία και στα σύγχρονα θέατρα είναι ότι τα αρχαία υπήρχαν μόνο σε εξωτερικό χώρο σε αντίθεση με τα σύγχρονα που υπάρχουν τόσο σε εξωτερικό όσο και σε εσωτερικό χώρο.Ακόμη η ορχήστρα του θεάτρου που είχε σχήμα τέλειου κύκλου στις μέρες μας υπάρχει σε πολύ λίγα θέατρα αφού έχει αντικατασταθεί από την ορθογώνια σκηνή. Στην αρχαία Ελλάδα τα θέατρα θεωρούνταν πολύ σημαντικά. Μάλιστα αποτελούσαν ένα τρόπο εκπαίδευσης.Επιπλέον στην αρχαία Αθήνα η παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ήταν τόσο χρήσιμη ώστε η πολιτεία πλήρωνε το εισιτήριο των απόρων για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων(θεωρικά χρήματα).Στις μέρες μας παρακολουθούμε θεατρικές παραστάσεις για να περάσουμε ευχάριστα τον ελεύθερο μας χρόνο. Όσο αφορά τον τρόπο παράστασης οι διαφορές που υπάρχουν είναι ότι στην αρχαιότητα οι θεατρικές παραστάσεις συνοδεύονταν πάντα από χορό ενώ τώρα δεν είναι απαραίτητος.

Slide 14

Χορός στο Αρχαίο Θέατρο

Slide 15

Επίσης στα αρχαία θέατρα φορούσαν μόνο μάσκες και έτσι έδειχναν τα συναισθήματα τους

Slide 17

Σύγχρονο Θέατρο

Slide 18

Αρχαίο Θέατρο

Slide 19

Σύγχρονο Θέατρο

Slide 20

Αρχαίο Θέατρο

Slide 21

ΤΕΛΟΣ Ευχαριστώ για την προσοχή σας

Slide 22

Μαθήτρια...Νύκταρη Ελένη Τμήμα...Γ3 Μάθημα...Πληροφορική 21/12/2016 Ημερομηνία Παράδοσης...23\12\2016

Summary: Παρουσίαση του αρχαίου και του σύγχρονου θεάτρου και σύγκρισή του.

Tags: αρχαίο θέατρο

URL: