PASARI_PE_CALE_DE_DISPARITIE_LR_MIOVENI

+1

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Scoala cu clasele I-VIII “Liviu Rebreanu” Mioveni, jud. Arges Pasari pe cale de disparitie PROIECT NAŢIONAL DE PARTENERIAT EDUCAŢIONAL „Nouă ne pasă! Implică-te şi tu!”

Slide 2

Din ce in ce mai multe pasari din intreaga lume sunt amenintate cu disparitia, dupa cum se arata in Lista Rosie a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Slide 3

Dintre speciile care sunt foarte afectate, pasarea cantatoare descoperita in Columbia traieste numai pe unul din muntii din zona, unde padurile sunt taiate pentru a lasa locul plantatiilor de coca. In Etiopia, ciocarlia Sidamo ar putea deveni prima pasare care dispare de pe continentul african, din cauza schimbarii intrebuintarii terenurilor. Cinteza din Galapagos a fost adaugata pe lista datorita aparitiei unei muste parazite.

Slide 4

PAPAGALII MACAW SUNT SUPRAVEGHEATI PRIN SATELIT Papagalii macaw sunt amenintati de braconieri si de companiile care lucreaza în jungla din Guatemala. Papagalii macaw, care adesea au o pereche pe viata si nu au prea multi pui, sunt în pericol din cauza defrisarilor masive din Guatemala si a braconierilor care le fura puii din cuib pentru a-i vinde pe piata neagra. Se estimeaza ca în Guatemala mai traiesc doar 300 de papagali macaw salbatici. Aceste pasari pe cale de disparitie vor fi supravegheate de oameni de stiinta cu ajutorul satelitilor. Cercetatorii au reusit recent sa doteze doi dintre papagalii macaw cu dispozitive care trimit informatii despre miscarile lor prin copacii din nordul Guatemalei si sudul Mexicului. Oamenii de stiinta spera ca dispozitivele speciale, care vor ramâne atasate de pasari timp de noua luni, vor putea sa arate cât de departe pot zbura papagalii atunci când migreaza. Aceasta informatie ar putea fi utilizata pentru a determina autoritatile sa extinda zonele protejate de lege.

Slide 5

Tucanul este o pasare deosebit de frumoasa care se regaseste in padurile neotropicale din America Centrala. Este din pacate o pasare pe cale de disparitie din cauza oamenilor care i-au distrus habitatul si au vanat-o pentru ciocul si penele ei. Tucanii fac parte din familia de pasari ramphastidae, iar in lume exista 54 de specii. TUCANUL

Slide 6

Pinguinii sunt una dintre cele mai surprinzatoare aparitii de pe continentul african, chiar daca nu se mai numara cu milioanele, ca altadata. Din cauza pescuitului intens, pinguinii nu mai gasesc hrana in apropierea tarmului si inoata dupa ea, pana la 25 de kilometri in larg. Sunt expusi astfel oboselii, furtunilor si animalelor de prada.

Slide 7

Păsările native în Hawaii sunt ameninţate de distrugerea habitatului de către plantele invazive şi de animale introduse de oameni, precum porcii, caprele sau oile. Bolile, mai ales cele purtate de ţânţari, sunt o altă cauză. Una din speciile cu risc este palila, o pasăre cântătoare galbenă care trăieşte în zonele înalte ale Mauna Kea.

Slide 8

Pasarile migratoare, amenintate de incalzirea globala Cele mai vulnerabile la schimbarile climatice sunt 67 de specii de pasari marine de pe teritoriul american, cum ar fi albatrosii, petreii si alte palmipede, deoarece acestea se reproduc foarte incet si au nevoie de habitate ce pot fi usor afectate de modificarile climatice. Astfel, albatrosii Laysan, o specie din Arhipelagul Hawaii, si petreii Bonin, palmipede cu ciocul coroiat care se reproduc pe insulele din apropierea nivelului marii, sunt amenintati de cresterea nivelului apelor oceanice. In plus, mai multe specii de pasari din Hawaii, cum ar fi Puaiohi, reprezentata doar de cateva sute de indivizi, si Akiapola galbena si verde se lupta, in prezent, cu populatiile de tantari purtatori de malarie, care s-au inmultit odata cu schimbarile climatice.

Slide 9

Dincolo de Atlantic, in America de Sud, ecologistii sunt ingrijorati de pasarile flamingo. Ele depind de lagunele sarate care impanzesc muntii Anzi la 5.000 de metri altitudine. Pasarile flamingo capata culoarea roz datorita unor crustacee cu care se hranesc, numite artemia. Flamingo indura diferente de temperatura de la - 30 de grade la peste 40 de grade Celsius. Problema lor este apa tot mai rara din cauza exploatarilor miniere. Oamenii o folosesc la gasirea zacamintelor de litiu si o varsa inapoi in lagune, gata poluata.

Slide 10

Potarnichea scotiana, inca o pasare pe cale de disparitie Ornitologii scotieni au dat publicitatii un raport conform caruia numarul potarnichilor este serios amenintat mai ales din cauza pradatorilor. Motivul principal, ca si in cazul altor specii, este modificarea habitatului natural in care traiau potarnichile, anume zonele cu iarba inalta, in care isi fac ele cuiburile si care constituie ascunzisul perfect fata de pradatorii naturali (bursucul, dihorul, hermelina, nevastuica si sobolanul).

Slide 11

ECHIPA: Indrumator: Prof. Mariana Radulescu Scoala cu clasele I-VIII “Liviu Rebreanu” Mioveni, jud. Arges Surse bibliografice: www.wikipedia www.zooland.ro www.ecomagazin.ro ro.greenmedia.md www.descopera.ro National Geographic

Summary: PROIECT NAŢIONAL DE PARTENERIAT EDUCAŢIONAL

Tags: education school

URL: