pasari pe cale de disparitie

+15

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Pasari pe cale de disparitie Peste 192 de specii de pasari figureaza in prezent in evidenta Cartii Rosii, trista lista a tuturor animalelor periclitate de pe Terra, conform spuselor Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii. Ornitologii din lumea intreaga trag pe acesta cale un nou semnal de alarma in privinta riscului de extinctie totala cu care se confrunta tot mai multe pasari.

Slide 2

Pinguinul magarus Aceasta pasare de mare era candva una din cele mai comune de pe coasta Africii de Sud . In prezent este singura specie de pinguin existent in Africa . Pentru ca locuiesc in regiunea Nordica , acesti pinguini au fost vulnerabili la activitatea omeneasca desfasurata acolo. Datorita reducerii resurselor de hrana focile au inceput sa-i vaneze pentru a se hrani . De asemenea specia este amenintata si de deversarile de titei in mare precum si de faptul ca ouale lor le sunt luate pentru a fi consumate sau sunt distruse .

Slide 3

Rata mandarina Aceasta pasare poate fi vazuta in Marea Britanie dar ea este originara din estul Asiei, Rusia, China, Corea si Japonia. Numarul de exemplare in salbaticie este necunoscut dar in zona Asiei se estimeaza ca numarul lor sa nu depaseasca 20.000 exemplare. Disparitia acestei frumoase specii se considera a se datora in special braconajului, defrisarilor si vanarii lor. Aceste rate fac obiectul consumului si al serpilor, bufnitelor-vultur, vidrelor, nurcilor etc .

Slide 4

Papagalul Macaw Papagalii macaw, care adesea au o pereche pe viata si nu au prea multi pui, sunt în pericol din cauza defrisarilor masive din Guatemala si a braconierilor care le fura puii din cuib pentru a-i vinde pe piata neagra. Se estimeaza ca în Guatemala mai traiesc doar 300 de papagali macaw salbatici.

Slide 5

Potarnichea scotiana Ornitologii scotieni au dat publicitatii un raport conform caruia numarul potarnichilor este serios amenintat mai ales din cauza pradatorilor. Odata o pasare foarte raspandita pe teritoriul scotian, numarul potarnichilor a scazut cu 80% in ultimi 25 de ani si a continuat sa scada la jumatate din 1990 incoace. Motivul principal, ca si in cazul altor specii, este modificarea habitatului natural in care traiau potarnichile, anume zonele cu iarba inalta, in care isi fac ele cuiburile si care constituie ascunzisul perfect fata de pradatorii naturali (bursucul, dihorul, hermelina, nevastuica si sobolanul).

Slide 6

Bufnita nordica patata Oficialii din British Columbia au hotarat ca toate exemplarele de bufnita nordica patata gasite sa fie prinse si duse la un centru special. Desi tardiva, masura vine in ajutorul pasarilor aflate pe cale de disparitie, prin inscrierea lor intr-un program de inmultire controlata, primul din lume dedicat acestei specii.

Slide 7

Tucanul

Slide 8

Caracteristic pentru aceasta pasare, raspandita in padurile neotropicale, din Mexic pana in Argentina, este ciocul enorm, inalt si mult comprimat lateral, uneori lung, aproape cat corpul multor dintre cele 54 de specii de tucani de pe planeta. Acestea sunt pe cale de disparitie, deoarece oamenii distrug habitatul pasarilor si le vaneaza pentru ciocul si penele lor, sau pur si simplu pentru hrana. Tucanii care se hranesc cu fructe joaca un rol semnificativ in ecologia tropicala deoarece imprastie semintele pe solul padurii tropicale.

Slide 9

Tucanii au niste ciocuri magnifice, mai mult de 15 cm lungime, pe care le folosesc ca pe niste forcepsuri pentru a prinde si sfarama insecte, pe care le vaneaza cu mare maiestrie. Ciocurile mai sunt utile si pentru a cauta fructe printre ramurile cu frunze dese, sau pentru a tine la distanta serpii veninosi. Se pare ca tucanii nu beau niciodata apa. S-a observat ca numai patru specii beau apa si acestea rar. Ei isi obtin apa din hrana. Un mascul trebuie sa duca femelei hrana variata: fructe, insecte, serpi, soparle, scorpioni uriasi, lilieci si pui de pasari. Daca masculul ii duce mereu aceeasi mancare, femela i-o arunca inapoi.

Slide 10

Realizatori: Robert Musteata Dragos Oghisteanu Dragos Palade Bogdan Oajdea MULTUMIM PENTRU ATENTIE !

Slide 11

Pasari protejate de lege

Slide 12

Pasarea Colibri Pasarea colibri este cea mai mica pasare din lume si este cunoscuta pentru rapiditatea cu care se misca in zbor. Aceasta specie de pasare face parte din familia trohilidaelor si traieste pe continentele americane in zona tropicala. Micile pasari viu colorate masoara in jur de 5 - 20 cm si nu cantaresc mai mult de 20 de grame.

Slide 13

Hrana pasarilor colibri consta in nectarul din flori, iar cantitatea pe care o consuma zilnic cantareste de doua ori mai mult decat greutatea lor. Acestea isi procura hrana din zbor, aripile lor miscandu-se cu o viteza extraordinara de 70 de ori pe secunda. Viteza este atat de mare, incat ochiul omului nu poate sa o urmareasca.De asemenea, pot zbura in toate directiile cu o incredibila usurinta, iar uneori pare suspendata in miscare Pasarea colibri este una dintre pasarile cu cele mai multe caracteristici neobisnuite. Este numita "pasarea musca", poate zbura cu spatele, iar inima ei bate de 1.200 de ori pe minut. De asemenea, oul unei pasari colibri este mai mic decat un bob de mazare.

Slide 14

Flamingo Pasarea flamingo este o pasare cunoscuta pentru frumusetea si eleganta ei. Ceea ce atrage privirea la aceasta pasare este culoarea penajului: roz la specia europeana sau rosie la specia americana. Culoarea pasarilor floamingo se datoreaza colorantilor continuti de crevetii cu care se hranesc.

Slide 15

Cu cat cantiteatea de crevete este mai mare, cu atat culoarea flomingoului este mai proeminenta. Acest colorant intra in organismul pasarilor, iar pe langa culoarea pe care le-o ofera, are un rol important si in sanatatea organismului lor. Frumoasa pasare flamingo are o inaltime de 1,5 m, iar picioarele ei lungi se termine in labe palmate. De asemenea, aceasta pasare are un cioc incovoiat, diferit de cel al altor pasari, prevazut cu lamele fine care ii permit sa filtreze apa din care isi pastreaza hrana. Pasarile flamingo traiesc pe lacuri calde si sarate, temperate si tropicale.

Slide 16

Paun Paunul se gaseste in sudul Asiei, in Congo in Africa si in insulele Hawaii. Aceasta pasare prefera locurile calduroase, cu multi copaci in jur. Frumusetea paunului este legendara. Acesta are un corp durduliu, specific pasarilor, un gat lung si subtire care se termina cu un un cap mic. Penele paunului sunt viu colorate in nuante stralucitoare de auriu, verde sau albastru, amestecate cu maro sau negru. Masculul este mult mai colorat decat femela, care mentine totusi aceleasi nuante ale penelor. O alta diferenta intre sexe la aceasta pasare este coada. In cazul masculului aceasta este multicolora si foarte mare, iar a femelei este mai mica si in culori mai pale

Slide 17

LUMEA PĂSĂRILOR Florea Radu Clasa a XI-a SN2

Slide 18

Cele aproape 400 de specii de păsări întâlnite pe minunatele meleaguri româneşti sunt răspândite din piscurile semeţe ale Carpaţilor până la ,,paradisul” pe care–l reprezintă pentru ele Delta Dunării. Mari sau mici, iuţi sau greoaie, blânde sau sângeroase, ele ne însoţesc pretutindeni, înviorează peisajul, ne încântă auzul, ne minunează prin obiceiurile lor interesante. În variata lume a păsărilor zburătoare există cîteva specii care ne dau un mare ajutor la stârpirea insectelor şi a unor mici animale dăunătoare. Păsările care sunt prezentate în continuare sunt ocrotite prin lege şi este interzisă vânarea lor precum şi distrugerea cuiburilor sau colectarea ouălor.

Slide 19

CUCUL Trăieşte mai ales în păduri, de la câmpie până la munte. Consumă 700 – 800 de omizi păroase pe zi. Este o pa-săre singuratică şi de-pune câte un ou în cuiburile altor păsări. Cântecul masculului este foarte cunoscut “cu – cu” repetat. În luna august migrează către Africa. .

Slide 20

CIOCÂRLIA Pasăre clocitoare larg răspândită în zonele de câmpie. Începe să cânte de la primele ore ale dimineţii, ,,prii” şi ,,tci-riit”. Din înaltul cerului cîntă câte 10 -15 minute fără întreru-pere, după care se lasă să cadă pe sol. A inspirat multe legende şi poezii. Este o pasăre migratoare.

Slide 21

PUPĂZA Răspândită în zone des-chise cu pâlcuri de copaci şi terenuri agricole. Cuibă-reşte în scorburi de copaci. Se hrăneşte cu larve de insecte, viermi etc. Cânte-cul este caracteristic din 3-5 silabe ,,up-up-up”. Iarna, pupăza pleacă spre ţinu-turile sale de origine, în sud.

Slide 22

CIOCĂNITOAREA MARE Numită ,,doctorul pădurii”, este folositoare pădurilor, dumbrăvilor şi livezilor pe care le apără, distrugând un mare număr de insecte dăunătoare. Face adevărate acrobaţii pe trunchiurile arborilor.Ciocăneşte scoar-ţa cu ciocul ei mare şi pu-ternic, iar limba lungă şi subţire pătrunde în orice crăpătură şi scoate prada.

Slide 23

Râdunica Este o pasăre călătoare care, din primăvară până în toamnă poate fi văzută zilnic săgetând văzduhul. Cuibul are o deschidere largă, este făcut din noroi şi paie şi deseori este amplasat în interiorul clădirilor. Toamna migrează spre ţinuturi mai calde.

Slide 24

Privighetoarea Stă mai mult în desişuri, arbuşti mici, urzici , făcându-şi cuibul chiar lăngă frunzarul pădurii, alături de o plantă. Este mai des auzită decât văzută. Cântă ascunsă în desiş, adesea noaptea, dar şi ziua ,un cântec puternic şi răsunător ,,tio-tio-tio-tiu-tiu-tiu”.

Slide 25

Barza albă Îşi construieşte cuibu-rile pe case, pe turle înalte, pe stâlpii de cu-rent sau pe copaci. Se hrăneşte cu broaşte, şer-pi, cosaşi, peşti etc. Este una dintre puţinele păsări mute.

Slide 26

Barza neagră Este o specie rară, solitară. Trăieşte în regiunile împă-durite, de obicei în apro-pierea unor lacuri, râuri sau a terenurilor mlăştinoase. Cuibăreşte în arbori mari. Migrează în grupuri mici.

Slide 27

Egreta mare Mai mică decât o barză şi cu toate pene-le albe, este cel mai rar stârc care trăieşte în ţara noastră. Trăieşte în stufişuri, mlaştini, deltă. În timpul zboru-lui ţine gâtul îndoit ca un S.

Slide 28

Buha Cea mai mare pasăre răpitoare de noapte trăieşte singuratică în scorburi sau prin clădirile părăsite. Este o pasăre folo-sitoare, hrănindu-se cu şoareci de câmp şi şobolani care pro-duc pagube culturilor agricole. O pereche de bufniţe distruge într-un an 10000 de şoareci. Strigătul caracteristic este ,, uu – hu”.

Slide 29

Lebăda de vară Este cea mai răspândită dintre lebede, cuibăreşte în stufă-rişuri, pe lacuri, râuri lente, deseori aproape de prezenţa umană. Când înoată ţine gâtul îndoit sub formă de S cu ciocul întors în jos, cu aripile ridicate sub forma unui scut.

Slide 30

Stârcul de noapte Trăieşte în regiuni cu mlaştini şi bălţi de apă dulce sau sărată. Cui-băreşte în copaci cu alţi stârci. Ziua stă mai mult ascuns în copaci sau în tufişuri, dar uneori poate fi văzut dimineaţa şi în amurg căutând hrana. Strigătul aspru ,, cuac” se aude mai ales seara.

Slide 31

Codalb Se hrăneşte cu peşte şi păsări acvatice, uneori cu hoituri. Face un cuib enorm din crengi pe stânci sau în copaci mari. Este una dintre cele mai mari păsări răpitoare din Ro-mânia. Distanţa dintre vâr-furile arpilor întinse poate ajunge până la 2,5 m.

Slide 32

Ţigănuş Formează colonii de cuibărit, în sălcii sau în stuf, împreună cu stârcii. Zboară în stoluri, în şiruri lungi, cu bătăi de aripi rapide combinate cu scurte perioade de pla-nare. În zbor ţine gâtul întins. Toamna migrează spre Africa.

Slide 33

Gâsca cu gât roşu Cuibăreşte în Siberia, în grupuri, pe malurile abrup-te ale râurilor. Iernează la vestul Mării Negre, majori-tatea în Dobrogea. Popo-seşte noaptea pe bălţi, iar dimineaţa zboară spre cul-turile agricole în căutarea hranei, mai ales grâu de toamnă.

Slide 34

Cocor Cuibăreşte rar pe mlaştini întinse şi în stufărişuri din păduri. Este o pasăre speri-oasă. Zboară în stoluri în formă de V sau în linie obli-că.Toamna migrează spre sud.

URL:
More by this User
Most Viewed