Νέφη

+1

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Σαμούχος Πέτρος© Καλπύρης Ιωάννης Νέφη

Slide 2

Έχετε παρατηρήσει ποτέ τα σύννεφα στον ουρανό; Είναι πάντα ίδια;

Slide 3

Τα νέφη δεν είναι πάντα ίδια. Χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα: το ύψος στο οποίο σχηματίζονται το σχήμα τους το πάχος τους

Slide 4

Παρατηρώντας τα νέφη μπορούμε να προβλέψουμε τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες σε μια περιοχή. Τα είδη των νεφών είναι πολλά. Εμείς θα ασχοληθούμε με τις βασικές κατηγορίες. Υψηλά – μεσαία – χαμηλά νέφη

Slide 5

Υψηλά νέφη Θύσανοι Αποτελούνται από πάγο, σχηματίζονται σε υψόμετρο > 6.000 μ. Η εμφάνισή τους προμηνύει έλευση θερμού μετώπου.

Slide 6

Υψηλά νέφη Θυσανοστρώματα Αποτελούνται από πάγο, σχηματίζονται στα 5.000 – 6.000 μέτρα. Μοιάζουν με τους Θυσσάνους. Η εμφάνισή τους προμηνύει κακοκαιρία.

Slide 7

Υψηλά νέφη Θυσανοσωρείτες Αποτελούνται από παγοκρυστάλλους, σχηματίζονται στα 4.000 – 5.000 μέτρα. Η εμφάνισή τους προμηνύει καταιγίδα.

Slide 8

Μεσαία νέφη Υψισωρείτες Αποτελούνται από υδροσταγονίδια, σχηματίζονται στα 2.000 – 6.000 μέτρα. Η εμφάνισή τους το χειμώνα συνδέεται με την ευστάθεια της ατμόσφαιρας, ενώ το καλοκαίρι προμηνύουν απογευματινές καταιγίδες.

Slide 9

Μεσαία νέφη Υψιστρώματα Τα νέφη αυτά προκαλούν ένα πολύωρο ψιχάλισμα ή μέτριας έντασης βροχή ή χιόνι

Slide 10

Μεσαία νέφη Mamatus Από τα πιο εντυπωσιακά νέφη, προμηνύουν μια μεγάλη καταιγίδα

Slide 11

Μεσαία νέφη Φακοειδή  Σχηματίζονται πάνω από βουνά και είναι ένδειξη πολύ ισχυρών ανέμων στην μέση ατμόσφαιρα. Η εμφάνιση τους συνήθως σημαίνει ότι ακολουθεί μεγάλο διάστημα καλοκαιρίας.

Slide 12

Χαμηλά νέφη Σωρείτες   Nέφη τα οποία έχουν την μορφή βαμβακιού, σχηματίζονται  στα 600 – 2.000 μέτρα. Η εμφάνιση τους συνήθως συνδυάζεται με καλό καιρό και καλή διαύγεια.

Slide 13

Χαμηλά νέφη Πυργοσωρείτες   Nέφη κατακόρυφης ανάπτυξης. Προκαλούν ισχυρές αλλά σύντομες μπόρες και κάποιες φορές χαλάζι.

Slide 14

Χαμηλά νέφη Μελανοστρώματα   Nέφη χαμηλά, με πολύ σκούρα όψη, οπου δίνουν βροχή ή και χιόνι, συνεχόμενης διάρκειας και σταθερής έντασης. 

Slide 15

Χαμηλά νέφη Wall Cloud   Nέφη τα οποία συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχές μαζί με αστραπές και βροντές. (μπουρίνια) Η θερμοκρασία πέφτει σημαντικά.

Slide 16

Χαμηλά νέφη Σωρειτομελανίες   Νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης πιάνουν όλη την κλίμακα των νεφών. Φέρνουν καταρρακτώδεις βροχές και χαλάζι σε συνοδεία έντονων αστραπών και βροντών.

Slide 17

Χαμηλά νέφη Στρώματα   Xαμηλά νέφη, τα οποία σχηματίζουν την ομίχλη. Σπάνια δίνουν υετό, με την μορφή ψεκασμού. Συνήθως, κάτω από αυτά τα νέφη, η θερμοκρασία παραμένει χαμηλή.

Slide 18

Συμπληρώστε το φύλλο εργασίας Ζωγραφίστε τα δικά σας νέφη.

Slide 19

Υψηλά νέφη Θυσανοστρώματα Θύσανοι Θυσανοσωρείτες

Slide 20

Μεσαία νέφη Mamatus Φακοειδή Υψιστρώματα Υψισωρείτες

Slide 21

Χαμηλά νέφη Στρώματα Σωρειτομελανίας Πυργοσωρείτης Wall Cloud Μελανοστρώματα Σωρείτες

Slide 22

Καλό διάβασμα παιδιά! Σαμούχος Πέτρος Καλπύρης Ιωάννης

URL: