Μεταξoσκώληκας Ιστορία - Ιδιότητες

0

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Σαμούχος Πέτρος© Μικροί Σηροτρόφοι 6ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς Ιστορικά στοιχεία – Ιδιότητες μεταξιού

Slide 2

Ο Μεταξοσκώληκας Μικρέ μεταξοσκώληκα, τι θέλεις να σου στείλω; Θέλω της άσπρης της μουριάς να φάω εγώ το φύλλο. Τώρα τι θες; Το σώμα σου δεν είναι πια μικρούλι. Θέλω ησυχία και κλαδί, να πλέξω το κουκούλι. Μες στο χρυσό κουκούλι σου, πες μου, τι κάνεις τώρα; Μια πεταλούδα γίνομαι και θα ‘βγω κάποια ώρα. Στέλιος Σπεράντζας

Slide 3

Ιστορικά στοιχεία Η παραγωγή μεταξιού και η εκτροφή του μεταξο-σκώληκα αποτέλεσε επτασφράγιστο μυστικό της Κίνας για πολλούς αιώνες. Κίνα Επεξεργασία του μεταξιού στην Κίνα

Slide 4

Ιστορικά στοιχεία Το μετάξι, ως ύφασμα, ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες από τον 4ο π.Χ. αιώνα χάρη στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αρχαία Ελλάδα Μέγας Αλέξανδρος 356 – 323 π.Χ.

Slide 5

Ιστορικά στοιχεία Ο Αριστοτέλης στο έργο του «περί ζώων ιστορία» περιγράφει τις μεταμορφώσεις του μεταξοσκώληκα και τη διαδικασία τραβήγματος της κλωστής. Αρχαία Ελλάδα Αριστοτέλης 384 – 322 π.Χ.

Slide 6

Ιστορικά στοιχεία Το 551 μ.Χ. δύο μοναχοί έφεραν κρυφά στη Βυζαντινή αυτοκρατορία τον μεταξόσπορο μέσα στα κούφια τους μπαστούνια. Βυζάντιο Ιουστινιανός 482 – 565 μ.Χ. Από το Βυζάντιο διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη.

Slide 7

Ιδιότητες του μεταξιού Το μετάξι αποτελεί μια υφαντική ίνα που παράγεται από την κάμπια του μεταξοσκώληκα «Bombyx mori» Το νήμα από το κουκούλι μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.500 μέτρα χωρίς διακοπή. «Bombyx mori»

Slide 8

Ιδιότητες του μεταξιού Η ίνα από το κουκούλι είναι πολύ λεπτή γι’ αυτό ενώνονται αρκετές για να δημιουργήσουν τη μεταξωτή κλωστή. «Αναπήνιση» ή «νηματοποίηση»

Slide 9

Ιδιότητες του μεταξιού Υγρασία Δεν εμφανίζεται εύκολα υγρασία στα μεταξωτά υφάσματα. Απορροφά τον ιδρώτα από το σώμα και επιτρέπει τη γρήγορη εξάτμισή του.

Slide 10

Ιδιότητες του μεταξιού Θερμότητα Είναι πολύ καλό μονωτικό υλικό. Διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος. (χειμώνας ζεστό) (καλοκαίρι δροσερό)

Slide 11

Ιδιότητες του μεταξιού Αλλεργίες Ακάρεα της σκόνης Το μετάξι δεν συγκρατεί αλλεργιογόνες ουσίες ή ακάρεα και δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μυκήτων. Προστατεύει την υγεία του χρήστη.

Slide 12

Συμπληρώστε το φύλλο εργασίας Ολοκληρώστε την ομαδική εργασία

Slide 13

Πηγές Εγχειρίδιο σηροτροφίας Πασχάλης Χ. Χαριζάνης Μάριος Τζιτζινάκης Οι περιπέτειες του μεταξοσκώληκα στην πόλη του μεταξιού. ΚΠΕ Σουφλίου

Slide 14

Ελπίζω να σας άρεσε παιδιά! Σαμούχος Πέτρος

Summary: Υλικό για το πρόγραμμα "Μικροί Σηροτρόφοι"

Tags: σηροτροφία μεταξοσκώληκας

URL: