Μεταξoσκώληκας κύκλος ζωής

+4

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Σαμούχος Πέτρος© Μικροί Σηροτρόφοι 6ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς Ο κύκλος ζωής του μεταξοσκώληκα

Slide 2

Ο Μεταξοσκώληκας Μικρέ μεταξοσκώληκα, τι θέλεις να σου στείλω; Θέλω της άσπρης της μουριάς να φάω εγώ το φύλλο. Τώρα τι θες; Το σώμα σου δεν είναι πια μικρούλι. Θέλω ησυχία και κλαδί, να πλέξω το κουκούλι. Μες στο χρυσό κουκούλι σου, πες μου, τι κάνεις τώρα; Μια πεταλούδα γίνομαι και θα ‘βγω κάποια ώρα. Στέλιος Σπεράντζας Αφού διαβάσετε το ποίημα του Στέλιου Σπεράντζα για τη ζωή του μεταξοσκώληκα, προσπαθήστε να απαντήσετε στην 1η δραστηριότητα του φύλλου εργασίας.

Slide 3

Ο κύκλος ζωής του μεταξοσκώληκα αυγό κάμπια κουκούλι πεταλούδα

Slide 4

Ο κύκλος ζωής του μεταξοσκώληκα Η επώαση των αυγών κρατάει περίπου 10 – 12 ημέρες και η εκκόλαψη ολοκληρώνεται μέσα σε 2 – 3 ημέρες. 1ο βήμα: αυγά Επώαση αυγών Εκκόλαψη αυγών Κελύφη αυγών Η επώαση των αυγών εξαρτάται από τη θερμοκρασία, την υγρασία και τον φωτισμό.

Slide 5

Ο κύκλος ζωής του μεταξοσκώληκα 2ο βήμα: προνύμφη Η κάμπια μεγαλώνοντας περνάει από πέντε στάδια (ηλικίες) και τέσσερις αποδερματώσεις (αποβάλλει το παλιό της δέρμα). Κατά την αποδερμάτωση η προνύμφη στέκεται «όρθια» και ακίνητη χωρίς να τρέφεται. Το στάδιο αυτό ονομάζεται «ύπνος». Προνύμφες λίγων ημερών Προνύμφη σε «ύπνο» Προνύμφες 25 ημερών

Slide 6

Η διάρκεια ανάπτυξης σε ημέρες των διαφόρων ηλικιών του μεταξοσκώληκα. Πηγή: Εγχειρίδιο Σηροτροφίας , Χαριζάνης - Τζιτζινάκης

Slide 7

Κατά τη διάρκεια των πέντε σταδίων οι προνύμφες τρέφονται με φύλλα μουριάς. (Στην αρχή ψιλοκομμένα, αργότερα ολόκληρα.) Ο ρυθμός ανάπτυξης εξαρτάται από τη θερμοκρασία, την υγρασία, τον αερισμό, τον φωτισμό, τα μορεόφυλλα, την καθαριότητα κ.ά.

Slide 8

Ο κύκλος ζωής του μεταξοσκώληκα 3ο βήμα: κλάδωμα Όταν οι προνύμφες φτάσουν στην πλήρη ανάπτυξή τους, γίνονται ανήσυχες, σταματούν να τρέφονται, αποβάλλουν υγρά, το σώμα τους μικραίνει και γίνεται διαφανές. Έναρξη κλαδώματος Αρχίζουν να πλέκουν το κουκούλι τους. Ολοκλήρωση κλαδώματος

Slide 9

Για το πλέξιμο χρειάζονται 2 έως 3 ημέρες. Μόλις ολοκληρωθεί το κουκούλι ξεκινά μέσα σε αυτό η μεταμόρφωση της προνύμφης σε νύφη (πλαγγόνα)

Slide 10

Ο κύκλος ζωής του μεταξοσκώληκα 4ο βήμα: πεταλούδα Μετά από 20 περίπου ημέρες από τότε που έπλεξαν τα κουκούλια τους, οι μεταξοσκώληκες μεταμορφώνονται σε πεταλούδες, τρυπούν το κουκούλι και βγαίνουν έξω.

Slide 11

Οι πεταλούδες ζευγαρώνουν, γεννούν αυγά και πεθαίνουν. Κάπως έτσι αρχίζει από την αρχή ο κύκλος ζωής του μεταξοσκώληκα.

Slide 12

Η συνήθης διάρκεια των αναπτυξιακών σταδίων Πηγή: Εγχειρίδιο Σηροτροφίας , Χαριζάνης - Τζιτζινάκης

Slide 13

Ο κύκλος ζωής του μεταξοσκώληκα

Slide 14

Τα φύλλα της μουριάς είναι η μοναδική τροφή του μεταξοσκώληκα. Λίγα λόγια για τη μουριά

Slide 15

Λίγα λόγια για τη μουριά Καλλιεργείται σε γόνιμα και άγονα εδάφη. Χρησιμεύει ως τροφή για τα ζώα, για την παραγωγή φρούτων, φαρμάκων και ξυλείας ή ως καλλωπιστικό φυτό. Χρησιμεύει για την αποκατάσταση μολυσμένων εδαφών.

Slide 16

Συμπληρώστε το φύλλο εργασίας Ολοκληρώστε την ομαδική εργασία Βρείτε την ηλικία της μουριάς σας.

Slide 17

Πηγές Εγχειρίδιο σηροτροφίας Πασχάλης Χ. Χαριζάνης Μάριος Τζιτζινάκης Οι περιπέτειες του μεταξοσκώληκα στην πόλη του μεταξιού. ΚΠΕ Σουφλίου

Slide 18

Ελπίζω να σας άρεσε παιδιά! Σαμούχος Πέτρος

Summary: Υλικό για το πρόγραμμα "Μικροί Σηροτρόφοι"

Tags: σηροτροφία μεταξοσκώληκας

URL: