Μεταξoσκώληκας απόπνιξη

+4

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Σαμούχος Πέτρος© Μικροί Σηροτρόφοι 6ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς Απόπνιξη - Αναπήνιση

Slide 2

Ο κύκλος ζωής του μεταξοσκώληκα αυγό κάμπια κουκούλι πεταλούδα

Slide 3

Ο κύκλος ζωής του μεταξοσκώληκα 1ο βήμα: αυγά 2ο βήμα: προνύμφη Προνύμφες 25 ημερών

Slide 4

Ο κύκλος ζωής του μεταξοσκώληκα 3ο βήμα: κλάδωμα Όταν οι προνύμφες φτάσουν στην πλήρη ανάπτυξή τους, γίνονται ανήσυχες, σταματούν να τρέφονται, αποβάλλουν υγρά, το σώμα τους μικραίνει και γίνεται διαφανές. Έναρξη κλαδώματος Αρχίζουν να πλέκουν το κουκούλι τους. Ολοκλήρωση κλαδώματος

Slide 5

Για το πλέξιμο χρειάζονται 2 έως 3 ημέρες. Μόλις ολοκληρωθεί το κουκούλι ξεκινά μέσα σε αυτό η μεταμόρφωση της προνύμφης σε νύφη (πλαγγόνα)

Slide 6

Ξεκλάδωμα (τρυγητός) Ύστερα από 8 με 10 μέρες από το κλάδωμα γίνεται η συλλογή των κουκουλιών. Ξεχωρίζονται τα αδύνατα και τα λερωμένα από τα πιο καλά. Από αυτά αφαιρούνται οι εξωτερικές κλωστές, τις οποίες γνέθουν για να γίνουν ένα στερεό νήμα.

Slide 7

Απόπνιξη Μετά από 15 ημέρες από τότε που οι μεταξοσκώληκες έπλεξαν το κουκούλι τους γίνεται η απόπνιξη, η θανάτωση δηλαδή των νυμφών. Αν δε γίνει οι νύμφες μετατρέπονται σε πεταλούδες, τρυπούν τα κουκούλια και βγαίνουν. Έτσι καταστρέφεται το κουκούλι και δεν μπορούμε να παράγουμε μετάξι.

Slide 8

Τρόποι απόπνιξης με ατμό με θερμό και ξηρό αέρα με ηλιακή ακτινοβολία Μετά την απόπνιξη τα κουκούλια απλώνονται για να στεγνώσουν.

Slide 9

Αναπήνιση Μόλις στεγνώσουν είναι πλέον έτοιμα να αναπηνιστούν. Ξετυλίγεται δηλαδή η μεταξωτή κλωστή μέσα σε ζεστό νερό. Κοπάνισμα των κουκουλιών με κυκλική βούρτσα σε βραστό νερό και δίοδος στον στεγνωτήρα – πνιγέα. Συνένωση σε νήμα των ινών των κουκουλιών.

Slide 10

Αναπήνιση Διασταύρωση, κατόπιν συστροφή των ινών στα πηνία Τύλιγμα και κλωστή

Slide 11

Μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νήματος ράβονται ρούχα και άλλα αντικείμενα από μετάξι. Θα βάλω τα μεταξωτά…

Slide 12

Ήξερες ότι… Όσα κουκούλια αχρηστεύονται επειδή δεν γίνεται απόπνιξη χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία καλλυντικών για τον καθαρισμό του δέρματος.

Slide 13

Αρκετές φορές τα κουκούλια χρησιμοποιούνται για διάφορες κατασκευές! Ήξερες ότι…

Slide 14

Ήξερες ότι… Επειδή το φυσικό μετάξι είναι πολύ ακριβό, οι επιστήμονες έχουν εφεύρει το τεχνητό μετάξι. Μπορεί να είναι πιο οικονομικό, αλλά δεν έχει τις ιδιότητες του φυσικού.

Slide 15

Συμπληρώστε το φύλλο εργασίας

Slide 16

Πηγές Εγχειρίδιο σηροτροφίας Πασχάλης Χ. Χαριζάνης Μάριος Τζιτζινάκης Ο μεταξοσκώληκας 1ο Γυμνάσιο Τριανδρίας

Slide 17

Ελπίζω να σας άρεσε παιδιά! Σαμούχος Πέτρος

Tags: μεταξοσξώληκες σηροτροφία

URL: