βουλιμια

0

No comments posted yet

Comments

Slide 2

ΟΡΙΣΜΟΣ

Slide 3

Η βουλιμία είναι μια σοβαρή, απειλητική για την ζωή διατροφική διαταραχή. Κατατάσσεται με την νευρική ανορεξία και είναι η μοναδική διαταραχή με δυο εκδοχές.

Slide 5

ΕΚΔΟΧΕΣ

Slide 6

Τα άτομα με βουλιμία καταβρο-χθίζουν μεγάλες ποσότητες τροφής και στη συνέχεια προσπαθούν να απαλλαγούν από τις επιπλέον θερμίδες είτε προκαλώντας εμετό είτε υποβάλλοντας τον εαυτό τους σε υπερβολική σωματική άσκηση.

Slide 8

ΑΙΤΙΕΣ

Slide 9

Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί παράγοντες που θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των διατροφικών διαταραχών.

Slide 11

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ

Slide 12

ΦΥΛΟ: τα κορίτσια και οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες απ’ ότι οι άνδρες και τα αγόρια. ΗΛΙΚΙΑ: η βουλιμία συχνά ξεκινάει στο τέλος της εφηβείας ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή. ΒΙΟΛΟΓΙΑ: άτομα με συγγενείς α’ βαθμού πάσχοντα από μια διατροφική διαταραχή μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν και τα ίδια μια διατροφική διαταραχή που υποδηλώνει γενετική σύνδεση.

Slide 13

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: οι άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές μπορεί να έχουν ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα που συμβάλλουν στην διαταραχή όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, τελειομανία, προβλήματα διαχείρισης θυμού, κατάθλιψης κ.α. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΙΕΣΗ: τα πρότυπα που προβάλλουν τα ΜΜΕ συχνά προκαλούν την επιθυμία μίμησης του τρόπου ζωής και της διατροφής τους.

Slide 15

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Slide 16

Τα άτομα που πάσχουν από βουλιμία συνήθως: Ασχολούνται με το σχήμα του σώματος και το βάρος τους Ζουν με τον φόβο απόκτησης βάρους Έχουν αίσθηση ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την διατροφική συμπεριφορά τους Τρώνε μέχρι το σημείο να νιώσουν δυσφορία ή πόνο

Slide 17

Τρώνε πολύ περισσότερο φαγητό σε ένα κανονικό γεύμα Υποβάλλουν τον εαυτό τους να κάνει εμετό ή να ασκούνται πάρα πολύ Κάνουν κατάχρηση καθαρτικών, διουρητικών ή κλύσματα Χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής ή φυτικά προϊόντα για την απώλεια βάρους

Slide 19

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Slide 20

Αφυδάτωση (=> νεφρική ανεπάρκεια) Καρδιακά προβλήματα Σοβαρή φθορά των δοντιών και των ουλών Απουσία έμμηνης ρήσης Πεπτικά προβλήματα Εξάρτηση από καθαρτικά Άγχος και κατάθλιψη Κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ

Slide 22

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ

Slide 23

Ο θεραπευτικός συνδυασμός που περιλαμβάνει την ψυχοθεραπεία με τα αντικαταθλιπτικά είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης. Το άτομο βοηθούν κυρίως η οικογένεια, ο διατροφολόγος, ο παθολόγος και ο ψυχίατρος.

Slide 25

ΝΟΣΗΛΕΙΑ

Slide 26

Η βουλιμία συνήθως θεραπεύεται έξω από το νοσοκομείο, αλλά σε σοβαρή μορφή και σοβαρές επιπλοκές υγείας μπορεί να χρειαστεί θεραπεία σ’ ένα από αυτά.

Slide 28

ΤΖΙΤΖΙΚΑ ΖΩΗ ΧΑΤΖΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΟΥ ΦΑΝΗ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

URL: