ΔΙΑΤΡΟΦΗ

0

No comments posted yet

Comments

Slide 1

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Slide 2

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ Η διατροφή, η θρέψη ή τροφή είναι η προμήθεια υλικών-τροφών που απαιτείται από τους οργανισμούς και τα κύτταρα για να παραμείνουν στην ζωή. Επιστημονικά ορίζεται η επιστήμη ή εφαρμογή της κατανάλωσης και χρήσης τροφών.

Slide 4

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ (ΣΥΝΤΟΜΑ)

Slide 5

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ/ΑΧΩΝΕΥΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ (ΣΥΝΤΟΜΑ)

Slide 6

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Από το στόμα μασάμε την τροφή. Τα ένζυμα του σάλιου μετατρέπουν το άμυλο σε απλά σάκχαρα. Οι τροφές κατεβαίνουν από τον οισοφάγο, φτάνουν στο συκώτι που εκκρίνεται η χολή και διασπά τα λίπη. Οι διαλυμένες τροφές απορροφούνται από τις εντερικές λάχνες του λεπτού εντέρου. Οι άχρηστες ουσίες αποβάλλονται από το σώμα ενώ οι θρεπτικές πηγαίνουν στο αίμα.

Slide 7

ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΤΡΟΦΗ Χωρίς τροφή ο οργανισμός δε θα μπορούσε να κινηθεί, να μιλάει, να αναπνέει, να πραγματοποιεί λειτουργίες όπως της καρδιάς και άλλων οργάνων του σώματός μας αλλά και την ανάπτυξη των οστών και των μυών μας.

Slide 8

Τα βασικά συστατικά που απελευθερώνουν οι τροφές είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, τα λίπη, τα άλατα, τα ιχνοστοιχεία, οι βιταμίνες και οι φυτικές ίνες.

Slide 9

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ Οι πρωτεΐνες έχουν πολλές διαφορετικές λειτουργίες μέσα στο σώμα, το οποίο τις χρησιμοποιεί ως ενέργεια. Η πρωτεΐνη χρησιμοποιείται επίσης ως ένα ένζυμο που προκαλεί αντιδράσεις μέσα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και του γονιδίου της ανάπτυξης και της επιδιόρθωσης. Χρησιμοποιείται επίσης για να μεταφέρει τα «σήματα» από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο και να σχηματίσει δομές, συμπεριλαμβανομένων των μυών.

Slide 10

ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΠΡΩΤΕΙΝΗ

Slide 11

ΛΙΠΗ Τα Λίπη αποτελούν τις αποθήκες ενέργειας, στις οποίες ο οργανισμός μας προστρέχει όταν έχει ανάγκη από μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Slide 12

ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΛΙΠΗ

Slide 13

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Βασική λειτουργία των υδατανθράκων είναι η παροχή ενέργειας. Οι υδατάνθρακες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δομή και στη λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων. Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες ως μορφή γλυκόζης. Η γλυκόζη αποτελεί το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου.

Slide 14

ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Slide 15

ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ισορροπημένη διατροφή είναι η διατροφή που εξασφαλίζει ποικιλία και μέτρο. Ποικιλία σημαίνει να περιέχει διαφορετικά τρόφιμα από όλες τις ομάδες. Το μέτρο αφορά τα τρόφιμα που λαμβάνονται να είναι στην κατάλληλη ποσότητα και αναλογία ώστε να αντιστοιχούν στις ανάγκες κάθε ατόμου. Οι ανάγκες κάθε ατόμου εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως βάρος, ύψος, σύσταση σώματος, φύλο, ηλικία κοκ.

Slide 16

ΠΟΣΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΒΡΑΔΙΝΟ

Slide 17

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΜΑΣ

Slide 18

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Το να τρως 3-5 γεύματα την ημέρα Το να αισθάνεσαι υγιής Το να νιώθεις ικανοποιημένη-ος/ Δεν νιώθω φουσκωμένη-ος Σταματάω όταν έχω φάει αρκετά Αισθάνομαι ότι έχω τον έλεγχο Είμαι ευχαριστημένη-ος με αυτό που τρώω Δεν βάζω βάρος

Slide 19

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ OΤΑΝ ΤΡΩΜΕ ΠΟΛΥ Το ανθρώπινο στομάχι μπορεί να χωρέσει κατά μέσο όρο ένα με δύο λίτρα φαγητού και υγρών. Όταν τρώμε παραπάνω απ’ την επιτρεπτή αυτή ποσότητα , το στομάχι «ξεχειλώνει» και πιέζει τα όργανα που βρίσκονται δίπλα σ΄ αυτό, με αποτέλεσμα να παχαίνουμε.

Slide 20

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Το ανοσοποιητικό του σύστημα εξασθενεί και ο άνθρωπος γίνεται πιο ευάλωτος σε ιώσεις και αρρώστιες. Το μυϊκό του σύστημα δεν λαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά και σιγά σιγά συρρικνώνεται Η επιδερμίδα του χάνει την ελαστικότητά της και γερνάει γρηγορότερα. Τα οστά χάνουν την πυκνότητά τους και εμφανίζονται σημάδια οστεοπόρωσης

Slide 21

ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Slide 22

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Αύξηση της χοληστερόλης (χοληστερίνης) του αίματος Aύξηση των τριγλυκεριδίων Υπεργλυκαιμία και διαβήτης Δυσκοιλιότητα Οστεοπόρωση Διατροφική τριχόπτωση Παχυσαρκία Καρκίνος

Slide 23

Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΡΕΣΜΟΥ Μια σειρά χημικών διεργασιών λαμβάνουν μέρος στο σώμα μας για να μας δώσουν τα σήματα της πείνας και του κορεσμού. Η ρύθμιση της πείνας και του κορεσμού γίνεται με μια σειρά διαδικασιών που συμμετέχει όλο το σώμα με αλληλουχία. Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται αυτά τα μηνύματα και με διάφορους μηχανισμούς οδηγεί το σώμα στη λήψη τροφής , τον κορεσμό και την ευεξία.

Slide 24

Η ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ Η Σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης. Τα φάρμακα που επιλεκτικά αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης αυξάνουν τα επίπεδα της ελεύθερης σεροτονίνης, θεραπεύοντας έτσι την κατάθλιψη. Η σεροτονίνη είναι η χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα μας. Σημαντικές ποσότητες σεροτονίνης ανευρίσκονται στο ανώτερο εγκεφαλικό στέλεχος

Slide 25

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ TΟ ΣΤΡΕΣ

Slide 26

Εργασία για την διατροφή Από τις μαθήτριες: Παναγιωτίδου Φωτεινή, Πετράκη Νικολέτα, Μπαντηγιώργη Σοφία 1ο Γυμνάσιο Συκεών

URL: