Νευρική Ανορεξία

0

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Νευρική Ανορεξία

Slide 2

Ορισμός Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και έναν μανιώδη φόβο για την απόκτηση βάρους σε συνδυασμό και μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους που μπορεί να διατηρηθεί από διάφορες προκαταλήψεις σχετικά με το σώμα, το φαγητό και τη διατροφή τους. Τα άτομα με νευρική ανορεξία συνεχίζουν να νιώθουν πείνα αλλά επιτρέπουν στους εαυτούς τους μόνο πολύ μικρές ποσότητες φαγητού.

Slide 3

Η νευρική Ανορεξία στους εφήβους Οι διαταραχές της διατροφής που εμφανίζονται κυρίως στην εφηβεία και συνήθως στα κορίτσια, στρέφονται εναντίων του ίδιου του σώματος και υποδηλώνουν μια απόπειρα να παρεμποδιστεί η έκφραση της σεξουαλικότητας.

Slide 4

Ίσως γι’ αυτό ένα από τα χαρακτηριστικά της ανορεξίας είναι η αμηνόρροια, η άρνηση δηλαδή αυτού που θα τις κάνει μητέρες κάποια στιγμή, επειδή έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι έτσι θα παχύνουν και θα αλλοιωθεί η εικόνα του σώματος τους.

Slide 5

Επομένως η αναζήτηση της βαθύτερης έννοιας του προβλήματος πρέπει να προσεγγιστεί και στις πραγματικές σχέσεις μεταξύ κόρης και μητέρας, κόρης και τροφής. Γι’ αυτό η φράση «αν είχα καλή σχέση με το σώμα δεν θα αδυνάτιζα» μπορεί να μεταφραστεί σε ένα βαθύτερο επίπεδο ότι «αν είχα καλή σχέση με τους άλλους δεν θα αδυνάτιζα».

Slide 6

Αιτιολογία Αν και τα αίτια της νευρικής ανορεξίας δεν έχουν πλήρη αιτία, οι επιστήμονες αποδίδουν αυτή τη διατροφική διαταραχή σε ένα συνδυασμό ψυχολογικών, κοινωνικών και βιολογικών παραμέτρων.

Slide 7

Συμπτώματα Τα άτομα με νευρική ανορεξία δεν έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης τους. Δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν ψυχολογικό πρόβλημα και μάλιστα θεωρούν το βάρος τους υψηλό. Γι’ αυτό άλλωστε δεν αναζητούν βοήθεια. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν τα άτομα με του άμεσου περιβάλλοντός τους να αντιληφθούν κάποια πρώιμα συμπτώματα και να αναζητήσουν οι ίδιοι βοήθεια από ειδικούς ψυχολόγους και διαιτολόγους.

Slide 8

Τριχόπτωση Ατροφία νυχιών και δοντιών Αϋπνίες Υπόταση Σοβαρές μεταβολικές διαταραχές Πρόκληση εμετού, χρήση καθαρτικών και διουρητικών Δυσχρωμίες και ξηρότητα στο δέρμα Ακραία απώλεια βάρους Κοιλιακοί πόνοι, ζαλάδες, λιποθυμίες πρηξίματα σε πρόσωπο και στομάχι κόπωση και μυϊκή ατονία

Slide 9

Διαταραγμένη αντίληψη για το σχήμα του σώματος ή το βάρος του. Αλλαγές στην προσωπικότητα του ατόμου και μεταπτώσεις στη διάθεση Άρνηση της ύπαρξης του προβλήματος Έντονος φόβος για πρόσληψη βάρος Κατάθλιψη και συνεχείς ψυχολογικές μεταπτώσεις Ανώμαλος καρδιακός ρυθμός Ήπια αναιμία Υπεραπασχόληση με άθληση

Slide 10

Προφανής, γρήγορη και δραματική απώλεια βάρους Φόβος μήπως πάρουν κιλά ή γίνουν υπέρβαροι Αρνούνται να φάνε μπροστά σε άλλους, κρύβουν ή πετάνε το φαγητό τους Δεν αντέχουν το κρύο, λόγω της έλλειψης λίπους και της κακής κυκλοφορίας του αίματος Φορούν φαρδιά ρούχα για να κρύψουν την απώλεια βάρους τους

Slide 11

Παράλληλα όμως υπάρχουν και άτυπες μορφές της νόσου όπου δεν πληρούνται όλα τα κριτήρια, για παράδειγμα το άτομο έχει τα 3 πρώτα κριτήρια αλλά η έμμηνος ρύση δεν έχει διακοπεί ή το άτομο πληρεί όλα τα κριτήρια αλλά το βάρος του είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Πάντως ακόμα και τα άτομα με τις άτυπες μορφές νευρικής ανορεξίας βιώνουν στον ίδιο βαθμό το ψυχολογικό στρες με τα άτομα που πληρούν ακριβώς τα κριτήρια.

Slide 12

Οι περιπτώσεις εφήβων που έχουν όλα τα κριτήρια για νευρική ανορεξία έχουν συχνότητα 0,5-1%,όμως οι περιπτώσεις άτυπων μορφών μπορεί να φτάσουν και το 20% του εφηβικού πληθυσμού, ποσοστό τρομακτικά υψηλό.

Slide 13

Δερματολογικά σημάδια Ξηρό δέρμα Δερματίτιδα Φλεγμονή στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών Οίδημα Χιονίστρες Κνησμός Ερύθημα Ακμή

Slide 14

Επιπλοκές Αναιμία Καρδιαγγειακά προβλήματα Φθορά των οστών και αύξηση πιθανότητας καταγμάτων αργότερα Πνευμονολογικά προβλήματα Απώλεια εμμήνου ρύσεως στις γυναίκες Μείωση τεστοστερόνης στους άνδρες Γαστρικά και νεφρικά προβλήματα Θάνατος

Slide 15

Θεραπεία Ψυχολογικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να αλλάξει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με το διαταραγμένο τρόπο διατροφής Διατροφική επιμόρφωση ώστε το άτομο να επανεκπαιδευθεί στο να αποκτήσει υγιείς διατροφικές συνήθειες

Slide 16

Μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για τα άτομα που πάσχουν από σοβαρό υποσιτισμό λόγω της έλλειψης τροφής και χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων για τη μείωση των αισθημάτων της κατάθλιψης και του άγχους.

Slide 17

Η οικογένεια και οι φίλοι των ατόμων που πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή συχνά μπορεί να αισθάνονται σύγχυση και ψυχική ένταση. Η υποστήριξη καθώς και η επιμόρφωση και η καλύτερη κατανόηση των διατροφικών διαταραχών από τους οικείους του ασθενή, αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της θεραπευτικής αγωγής.

Slide 18

Διάγνωση-Εξετάσεις Φυσική εξέταση: Μέτρηση ύψους-βάρους, έλεγχος ζωτικών σημείων, εξέταση δέρματος, ακρόαση καρδιάς και πνευμόνια και εξέταση της κοιλιάς. Εργαστηριακά ευρήματα: Μέτρηση αίματος και ούρων. Άλλες εξετάσεις όπως: ακτινοδιαγνωστικά ευρήματα. Ψυχολογική αξιολόγηση: Από γιατρό ή επαγγελματία υγείας, όπου μπορεί να εκτιμήσει σκέψεις συναισθήματα και διατροφικές συνήθειες.

Slide 19

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι η έγκαιρη διάγνωση, καθώς όσο νωρίτερα διαγνωστεί τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση για την ασθενή. Αν λοιπόν αντιληφθείτε ότι κάποιο κοντινό σας πρόσωπο εμφανίζει κάποια από τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένους επιστήμονες ψυχολόγους και διαιτολόγους που θα διαγνώσουν και θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Slide 20

Ειδικότερα για τους έφηβους στο κέντρο πρόληψης και Υγείας των Εφήβων λειτουργεί ειδική μονάδα με διαιτολόγο, ψυχολόγο και παιδίατρο.

Slide 21

Πρόληψη Η πρόληψη της νευρικής ανορεξίας είναι ίσως εξίσου επιτακτική με τη θεραπεία της. Λέγοντας πρόληψη σε αυτή την περίπτωση, εννοούμε τη συστηματική προσπάθεια αλλαγής των συνθηκών εκείνων που προκαλούν την ασθένεια. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι αρχικά απαραίτητη η ενημέρωση όλων, σχετικά με τα σημάδια αυτής της διατροφικής αναταραχής. Το επόμενο θύμα της νευρικής ανορεξίας μπορεί να είναι η κόρη μας, η αδερφή μας, η καλύτερη μας φίλη.

Slide 22

Μαρία Μανδαλάκη Ραφαέλα Μπαλαμπάνη Μαρία Σιδηροπούλου

URL: