Συναισθηματική Υπερφαγία

0

No comments posted yet

Comments

Slide 1

ΣυναισθηματικH ΥπερφαγIα Όταν το ψυγείο από “φίλος”, γίνεται “εχθρός”

Slide 2

Η συναισθηματική υπερφαγία (emotional overeating) είναι η εθιστική, υπερβολική κατανάλωση φαγητού, είτε σε μεμονωμένα υπερφαγικά επεισόδια, όπου το άτομο καταναλώνει εκτός ελέγχου τεράστιες ποσότητες τροφής σε διάστημα 1-2 ωρών, είτε καταναλώνει τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας πολύ συχνά.

Slide 3

Η υπερφαγία συνδέεται με κατάθλιψη, καθώς η αλλαγή συνηθειών στο φαγητό, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατανάλωσης τροφής, είναι μία από τις ενδείξεις κατάθλιψης. Η συναισθηματική υπερφαγία συνήθως ξεκινά στην εφηβεία ή την πρώτη ενήλικη ζωή. Μπορεί επίσης να ξεκινήσει μετά από ένα τραυματικό γεγονός ή απώλεια. Σχετίζεται με την ψυχαναγκαστική υπερφαγία.

Slide 4

Η συναισθηματική υπερφαγία είναι εθισμός και παρουσιάζει αντίστοιχα χαρακτηριστικά και κύκλους, όπως κάθε άλλος εθισμός. Οι εθισμοί αναφέρονται στη χρήση ουσίας (αλκοόλ, ναρκωτικές ή φαρμακευτικές ουσίες, φαγητό) ή συνήθειας (σεξ, τζόγος, διαδίκτυο, ψώνια), οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αλλαγή διάθεσης (‘mood altering’) ή για να παρέχουν τη στιγμιαία ευφορία των εθιστικών ουσιών (‘fix’, ‘high’) και την αποφυγή εσωτερικού πόνου.

Slide 5

Χαρακτηριστικά του εθισμού

Slide 6

Εξάρτηση Το άτομο νιώθει έντονη δυσαρέσκεια και δυσφορία, ακόμη και άγχος όταν απομακρύνεται από την ουσία (φαγητό). Το άτομο μπορεί να μην τρώει τίποτα δημοσίως, όμως να βρίσκεται εκτός ελέγχου όταν είναι μόνος του. Το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες από «απαγορευμένες» τροφές όπως π.χ. χάμπουργκερ, τηγανιτές πατάτες, παγωτά, σοκολάτες, κρουασάν κ.α.

Slide 7

Ανοχή Προηγούμενες ποσότητες φαγητού, που καταναλώνονταν στην υπερφαγία, δεν επαρκούν πλέον, για να προκαλέσουν το ίδιο αποτέλεσμα στιγμιαίας ευφορίας και για αυτό η ποσότητα χρειάζεται να αυξηθεί. Αλλαγή στον τύπο τροφής. Οι απλές τροφές δεν δημιουργούν πλέον την ίδια αλλαγή διάθεσης και επιλέγονται όλο και πιο διεγερτικές στην γεύση τροφές (απαγορευμένες).

Slide 8

Αποφυγή συναισθημάτων Το φαγητό χρησιμοποιείται για την αποφυγή εσωτερικού πόνου / για να γεμίσει ψυχολογικά κενά – χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Slide 9

Φαύλος κύκλος του εθισμού

Slide 10

Το χαρακτηριστικό της υπερφαγίας, όπως κάθε εθισμού, είναι ότι οι φάσεις κατευνασμού γίνονται όλο και πιο σύντομες και άρα, οι επαναλήψεις των επεισοδίων όλο και πιο συχνές. Ο φαύλος κύκλος οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη αυτό-απαξίωση και αυτό-κατηγορία, συνήθως πολύ εντονότερη από την ενδεχόμενη κριτική των άλλων-αν αυτή υπάρχει.

Slide 11

Αίτια της συναισθηματικής υπερφαγίας

Slide 12

Βιολογικά αίτια Λόγω βλάβης στον υποθάλαμο, μπορεί να μην στέλνονται σωστά τα μηνύματα που ρυθμίζουν την όρεξη και τον κορεσμό. Συσχέτιση έχει επίσης βρεθεί μεταξύ υπερφαγίας και κατάθλιψης, όμως η περίπλοκη σχέση αιτιότητας μεταξύ τους συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας.

Slide 13

Εξωτερικοί παράγοντες Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προάγουν την τάση εμμονής με το φαγητό. Με την εξύψωση των αδύνατων μοντέλων στην τηλεόραση και τα περιοδικά μειώνεται η αυτοεκτίμηση παχύσαρκων ατόμων.

Slide 14

Συναισθηματικά κενά Παραμέληση στην παιδική ηλικία / κριτική από τους γονείς / έλλειψη αγάπης Το άτομο έχει μάθει να ανακουφίζει τα πρόσκαιρα συναισθήματα θλίψης, μοναξιάς ή θυμού με το φαγητό, δηλαδή συμπεριφέρεται στον εαυτό του, ακριβώς όπως του συμπεριφέρθηκαν οι γονείς του.

Slide 15

Εντέλει, η ρίζα των αιτιών για την καταναγκαστική υπερφαγία ανάγεται στην παιδική ηλικία και στην αυτοεκτίμηση, που τραυματίστηκε τότε και που αποτελεί την πηγή των αρνητικών συναισθημάτων. Για αυτό και η σημερινή τάση στη θεραπεία της υπερφαγίας έγκειται στην θεραπεία του παιδικού τραύματος, στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, στην απενοχοποίηση, στην αγάπη του εαυτού δίχως όρους, καθώς και στην αποτελεσματική διαχείριση των συναισθημάτων.

Slide 16

Πώς μπορεί να βοηθηθεί κάποιος να σταματήσει την υπερφαγία

Slide 17

Απενοχοποιηθείτε Πρώτα θα αγαπήσετε τον εαυτό σας, χωρίς όρους, έτσι όπως είναι τώρα και μετά θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τον εθισμό. Η παγίδα στην οποία εγκλωβίζονται πολλοί υπερφαγικοί είναι ότι περιμένουν πρώτα να χάσουν βάρος και μετά να αγαπήσουν τον εαυτό τους.

Slide 18

Αυτοεκτίμηση Σύμφωνα με τον διάσημο Αμερικανό ειδικό για την αντιμετώπιση της υπερφαγίας Bob Greene, για να είναι οι δίαιτες αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα, θα πρέπει το άτομο να ανακτήσει την αυτοεκτίμησή του. Αν δεν αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται και νιώθει για τον εαυτό του, οι αλλαγές από τη δίαιτα θα είναι παροδικές. Πρέπει να νιώσει και να πιστέψει ότι “μου αξίζει μια καλύτερη ζωή, μου αξίζει να νιώθω καλά με το σώμα μου”.

Slide 19

Επιμονή Τα προγράμματα δίαιτας και άσκησης είναι απαραίτητα και καλό είναι να σχεδιαστούν με τη βοήθεια ειδικών. Μια δίαιτα ηπιότερου ρυθμού, αλλά που μπορεί να διατηρηθεί σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι προτιμότερη από μια ξαφνική και μεγάλη απώλεια βάρους.

Slide 20

Δημιουργικότητα Υπάρχουν πάντα πολλές περισσότερες επιλογές για συναισθηματική πλήρωση από το ψυγείο! Δυστυχώς δεν έχουμε εκπαιδευτεί να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας και να κινητοποιούμαστε δημιουργικά, ώστε να τις καλύψουμε. Στην αρχή ίσως είναι λίγο δύσκολο για έναν υπερφαγικό, αλλά θα δει σιγά σιγά ότι η ενασχόληση με κάτι άλλο τον ικανοποιεί πολύ περισσότερο από ότι η επιδρομή στα σοκολατάκια. Είναι επίσης χρήσιμο να διακρίνει τις αφορμές εκείνες (σε χρόνο, χώρο, τόπο ή συμβάν) που είναι πιο πιθανόν να τον οδηγήσουν στην αναζήτηση ανακούφισης στο φαγητό και να έχει έτοιμες εναλλακτικές πιθανές διεξόδους.

Slide 21

Ιωάννα Μιχάλογλου Ιωάννα Τσαντιρίδου

URL: