Πελοποννησιακός πόλεμος αίτια και αφορμή

+1

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Ο ΠΕΛOΠOΝΝΗΣΙΑΚOΣ ΠOΛΕΜOΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 25 Αιτίες και αφορμές του πολέμου Ούρδας Ιωάννης 2017

Slide 2

Μπορείτε να πείτε ποιες είναι οι δυο μεγάλες ισχυρές πόλεις της Ελλάδας; Η Αθήνα και η Σπάρτη Μπορείτε να πείτε κάποιες διαφορές που τις χώριζαν; Το πολίτευμα Ο ανταγωνισμός που υπήρχε ανάμεσά τους για το ποια θα είναι η πρώτη ανάμεσα στις άλλες.

Slide 3

Μπορείτε να πείτε που οφείλεται η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της Αθήνας; Στο εμπόριο και στα καράβια που είχαν χτίσει με τα λεφτά της Αθηναϊκής συμμαχίας.

Slide 4

Μια πόλη που αναπτύσσει το εμπόριο τι θα ήθελε να κάνει; Να βρει καινούριες αγορές για να προωθήσει τα εμπορεύματά της.

Slide 5

Οι Αθηναίοι λοιπόν θέλουν να κάνουν εμπόριο με τα νησιά του Ιονίου και τις πόλεις της Ιταλίας. Παρατηρώντας το χάρτη μπορείτε να πείτε σε ποια περιοχή ήθελε η Αθήνα να αναπτύξει το εμπόριό της;

Slide 6

Αυτό είναι ενάντια στα συμφέροντα της Κορίνθου η οποία είναι ναυτική δύναμη και την ενδιαφέρει το εμπόριο στην ίδια περιοχή.Η Κόρινθος είναι σύμμαχος της Σπάρτης. Από πού λέτε να ζητήσει βοήθεια; Από τη Σπάρτη

Slide 7

Η Κόρινθος ήταν μια από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της Ελλάδας Η θέση της ήταν σημαντική είχε τον έλεγχο των πλοίων που εκτελούσαν το εμπόριο μεταξύ ανατολικής Ελλάδας και Ιταλίας. Είχε εύφορη πεδιάδα έτσι ήταν μια πόλη πλούσια με μεγάλη ναυτική δύναμη .Η μεγάλη της ανάπτυξη την έκανε να δημιουργήσει δυο αποικίες την Κέρκυρα και τις Συρακούσες στη Σικελία.

Slide 8

Ήταν περίφημο κέντρο αγγειοπλαστικής και τα αγγεία που έφτιαχναν εκεί τα πουλούσαν σε όλη τη Μεσόγειο. Η αντιδικία της με την Κέρκυρα ήταν η αφορμή του Πελοποννησιακού πολέμου.

Slide 9

Ναός του Απόλλωνα Το θέατρο Ερείπια της πόλης Η ακρόπολη της Κορίνθου

Slide 10

Οι Κερκυραίοι που είχαν διαφορές με τη μητρόπολή τους την Κόρινθο ζητούν τη βοήθεια των Αθηναίων. Οι Αθηναίοι βρίσκουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να πετύχουν αυτό που θέλουν , το εμπόριο στο Ιόνιο και από κει στην Ιταλία. Ποιοι θα αντιδράσουν σε αυτή την πολιτική; Οι Κορίνθιοι με τους Σπαρτιάτες.

Slide 11

Οι Κόρινθος προσπαθεί να κάνει αντιπερισπασμό και προσπαθεί να βλάψει τους Αθηναίους στη Μακεδονία. Ξεσηκώνοντας τους συμμάχους των Αθηναίων εναντίον τους.

Slide 12

Η κατάσταση χειροτέρεψε. Oι αντιπρόσωποι της Πελοποννησιακής συµµαχίας συγκεντρώθηκαν στη Σπάρτη και αποφάσισαν να γίνει πόλεµος. O πόλεµος θα γινόταν ανάµεσα σε Έλληνες και ήταν πολύ κακό αυτό.

Slide 13

Ο βασιλιάς της Σπάρτης ΑΡΧΙΔΑΜΟΣ Τότε, το 432, ο Αρχίδαμος παρουσιάζεται από τον Θουκυδίδη ως μια ξεχωριστή φιλειρηνική φωνή μέσα στην πολεμοχαρή ομοφωνία της πελοποννησιακής συμμαχίας. Ακόμη και μετά τη λήψη θετικής απόφασης για την κήρυξη πολέμου ο Αρχίδαμος συνιστά στους Πελοποννησίους να περιμένουν. H φιλοπόλεμη μερίδα όμως επιμένει. Στην τελική ψηφοφορία επί του ζητήματος ο Αρχίδαμος ηττάται και επικρατεί η πρόταση του εφόρου Σθενελαΐδα που ζητεί την άμεση έναρξη του πολέμου, ο οποίος πράγματι ξεσπάει έναν χρόνο αργότερα, το 431.

Slide 14

Έχουμε λοιπόν δυο συμμαχίες αντιμέτωπες. Η Πελοποννησιακή και η Αθηναϊκή. Μπορείτε να πείτε που είναι πιο δυνατή η κάθε μια; Αθηναϊκή στη θάλασσα. Πελοποννησιακή στην ξηρά. Πριν την έναρξη του πολέμου ο βασιλιάς της Σπάρτης Αρχίδαμος στέλνει ένα απεσταλμένο το Μελήσιππο για να προτείνει ειρήνη. Πράγμα που όμως δεν πέτυχε. Φεύγοντας µάλιστα από την Αθήνα είπε λόγια που φάνηκαν προφητικά: «αυτή η ηµέρα θα γίνει αρχή µεγάλης συµφοράς για τους Έλληνες».

Slide 15

Οι σύμμαχοι των Αθηναίων Στην Αθηναϊκή συμμαχία είχαν προσχωρήσει: οι Πλαταιές, η Ναύπακτος, η Ακαρνανία, η Ζάκυνθος, η Κεφαλλονιά, αποικίες Χαλκιδικής, Μακεδονίας και Θράκης, αποικίες Ελλησπόντου, Προποντίδος, Βοσπόρου και δυτικής μικρασιατικής ακτής, η Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου (εκτός από Μήλο και Θήρα) και η Κύπρος.

Slide 16

Οι σύμμαχοι των Σπαρτιατών Στην Πελοποννησιακή συμμαχία είχαν ενταχθεί: όλη η Πελοπόννησος (εκτός από το Άργος και την Αχαΐα), τα Μέγαρα, η Βοιωτία (εκτός από Πλαταιές), η Φωκίδα, η Αμβρακία και η Λευκάδα.

Slide 17

Οι ουδέτερες πόλεις

Slide 18

Πότε λέτε να γίνονταν την εποχή εκείνη οι πολεμικές συγκρούσεις; Την άνοιξη έως το φθινόπωρο . Το χειμώνα οι μάχες σταματούσαν λόγω του καιρού και της ανάγκης να γίνουν απαραίτητες προετοιμασίες για να συνεχιστεί ο πόλεμος.

Slide 19

Ο Πελοποννησιακός πόλεμος είχε διάρκεια περίπου τριάντα χρόνια (431-404 π.Χ.). Ήταν καταστροφικός για όλες τις ελληνικές πόλεις και ιδιαίτερα για εκείνες που αποτέλεσαν πεδία συγκρούσεων. Εκτός όμως από τις υλικέςκαταστροφές και την εξαχρείωση των ανθρώπων, δημιουργήθηκαν και οι προϋποθέσεις ανάμειξης των Περσών στα εσωτερικά θέματα του ελληνικού κόσμου.

Slide 20

Καλό διάβασμα

Summary: Πελοποννησιακός πόλεμος αίτια και αφορμή

Tags: πελοποννησιακός πόλεμος αίτια και αφορμή

URL: