ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΝΕΡΟ2

0

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Το νερό στην ζωή μας

Slide 2

Το νερό στις θρησκείες Το νερό έχει επηρεάσει σημαντικά πάρα πολλές θρησκείες στην πάροδο της ιστορίας. Μία από αυτές ήταν η Σκανδιναβική. Η σκανδιναβική ήταν η θρησκεία των Βίκινγκς οι οποίοι ταξίδευαν πολύ στην θάλασσα και απέδιδαν ότι συνέβαινε σε αυτή, στον αρχηγό θεό τους και προστάτη της θάλασσας τον Αλφάντουρ. Ο Αλφαντούρ ( ή Αλφαντίρ) είναι η πρωταρχική θεότητα των Σκανδιναβών, ο πατέρας των Θεών. Σκανδιναβική Θρησκεία

Slide 3

Στο Χριστιανισμό, οι πιστοί βαπτίζονται για να αποκτήσουν την ευλογία του Αγίου Πνεύματος. Στη Μουσουλμανική, αλλά και στην Ιουδαϊκή θρησκεία οι πιστοί θεωρούν το νερό ένα από τα σημαντικότερα αγαθά και γι’ αυτό, προτού εισέλθουν στους χώρους προσευχής τους, πλένονται.Στο Ισλάμ το νερό, είναι ο εξαγνισμός μέσα από το τελετουργικό πλύσιμο, που είναι υποχρεωτικό συστατικό για την πραγματοποίηση των τελετουργικών προσευχών.

Slide 4

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ

Slide 5

ΝΕΡΟΥΛΑΣ: Ο νερουλάς ή νεροκόπος ήταν πλανόδιος πωλητής νερού και αναλάμβανε την τροφοδότηση των σπιτιών, σε πόλεις ή χωριά, που δεν είχαν δική τους προμήθεια. Στην παλιά Αθήνα του 19ου αιώνα όπου δεν υπήρχε ακόμα ύδρευση στα σπίτια, αναλάμβανε την τροφοδότησή τους με νερό που προμηθευόταν από τον Υμηττό και κουβαλούσε με γαϊδούρι, μουλάρι ή κάρο. Έκανε πολλά κοπιαστικά δρομολόγια και αμειβόταν περίπου 1 δεκάρα τον τενεκέ. Υπήρχε συνήθως ένας νερουλάς σε κάθε γειτονιά και είχε σταθερή πελατεία. Ο Σπύρος Λούης, καθώς και ο πατέρας του, ασκούσαν αυτό το επάγγελμα στο Μαρούσι. Το επάγγελμα αυτό εκτοπίστηκε ταχύτατα με την ίδρυση της ΟΥΛΕΝ -κατόπιν ΕΕΥ (1974-1980) & σήμερα ΕΥΔΑΠ- το 1930.

Slide 6

ΝΑΥΤΙΚΟΣ: Γενικά, ο οποιοσδήποτε εργαζόμενος σε θαλασσινή εργασία με οποιαδήποτε μορφή. Ειδικότερα, ο εργαζόμενος σε πλοίο που είναι απογεγραμμένος με επαγγελματική ναυτική ιδιότητα, και κατά την ελληνική νομοθεσία να είναι εφοδιασμένος με ναυτικό φυλλάδιο. Ο ειδικότερος ελληνικός όρος ναυτιλλόμενος καθιερώθηκε ν΄ αποδίδεται κυρίως για τους ναυτικούς τους επιφορτισμένους με τον έλεγχο και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, δηλαδή για τους πλοιάρχους κυβερνήτες και γενικά αξιωματικούς γεφύρας των πλοίων. Το είδος και οι συνθήκες εργασίας του ναυτικού στο πλοίο, όπως επίσης η διάρκειά της στο πλοίο και σε λιμάνι, η υποχρέωση για πρόσθετη εργασία, το ύψος των αμοιβώς καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται από τις ισχύουσες κάθε φορά συλλογικές συμβάσεις ναυτικής εργασίας, για συγκεκριμένη κατηγορία - τύπο πλοίου στο οποίο εργάζεται ο ναυτικός.

Slide 7

ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ: Η δουλειά του Ναυαγοσώστη είναι ιδιαίτερα επίπονη, καθώς καλείται να αντεπεξέλθει σε δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις. Καθήκον του είναι να προλαμβάνει ενδεχόμενα ατυχήματα στις πισίνες ή στις παραλίες στις οποίες κατά περίπτωση εργάζεται αλλά και να συμβάλει στην τήρηση των κανόνων στους συγκεκριμένους χώρους. Επιπλέον, εκτός από την πρόληψη χρειάζεται να αντιμετωπίσει ατυχήματα μέσα και έξω από το νερό και να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Ο Ναυαγοσώστης πρέπει να αγαπάει το υγρό στοιχείο και να είναι πρόθυμος αλλά και καλά εκπαιδευμένος στην παροχή βοήθειας σε όσους χρειάζονται. Επιπλέον, ο επαγγελματίας Ναυαγοσώστης, αν επιθυμεί να εργαστεί σε παραλία, οφείλει εκτός των άλλων προσόντων να έχει ειδική άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του ναυαγοσώστη.

Slide 8

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Slide 9

Οι νύφες, την επομένη μέρα του γάμου τους πήγαιναν να φέρουν φρέσκο νερό για το νέο σπιτικό τους. Προτού φύγουν από τη βρύση, έπρεπε να αφήσουν χρήματα η ένα ψωμάκι ευχόμενες όπως τρέχει το νερό, να τρέχουν τα καλά μέσα στο σπιτικό τους.

Slide 10

Σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, προτού φύγει κάποιος ταξιδιώτης, συνήθιζαν να χύνουν νερό μπροστά του, για να είναι ελεύθερος ο δρόμος του, όπως ελεύθερο τρέχει και το νερό. Σε πολλά δημοτικά τραγούδια και παραμύθια συναντάμε το αθάνατο νερό, οπού μπορεί να κάνει κάποιον αθάνατο ή να τον ξαναφέρει στη ζωή, σε περίπτωση που έχει αποβιώσει.

Slide 11

Σύμφωνα με μια λαϊκή δοξασία, το νερό κοιμάται κάποιες ώρες. Όποιος ξυπνήσει το κοιμισμένο νερό λέγεται ότι παθαίνει μεγάλο κακό. Αν θέλει να πιει πρέπει να το ταράξει με το χέρι του για να ξυπνήσει, διαφορετικά το νερό αγανακτεί και του παίρνει το μυαλό. Οι άνθρωποι από παλιά πίστευαν στις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού. Πίστευαν ότι ραντίζοντας κάποιον ματιασμένο με νερό θα του έφευγε το «κακό μάτι».

Slide 12

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ 1. <<Πνίγεται σε μια κουταλιά νερό>> Σημαίνει ότι κάποιος μεγαλοποιεί μια κατάσταση χωρίς λόγο. 2. <<Δεν θέλει ρύζι με νερό, θέλει νερό με ρύζι>> Σημαίνει ότι οι ιδιότροποι συχνά δεν ξέρουν τι θέλουν, με αποτέλεσμα που πριν λίγο είχαν απορρίψει. 3.<<Η αλήθεια πλέει σαν το λάδι στο νερό>> Σημαίνει ότι η αλήθεια τελικά επικρατεί έστω κι αν το ψέμα την επισκιάζει προσωρινά. 4.<<Στάλα τη στάλα το νερό το μάρμαρο τρυπάει>> Σημαίνει ότι η επίμονη προσπάθεια φέρνει πάντοτε καλά αποτέλεσμα. 5.<<Ο πλάτανος θέλει νερό κι η λεύκα θέλει αέρα >> Σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος θέλει τη δική του μεταχείριση, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του.

Slide 13

Νερό και ψυχαγωγία Το καλλιτεχνικό πατινάζ είναι άθλημα που διεξάγεται σε παγοδρόμιο. Οι αθλητές φορούν παγοπέδιλα και εκτελούν φιγούρες με μουσική υπόκρουση σε κάθε πρόγραμμά τους. Ορισμένα αγωνίσματα του καλλιτεχνικού πατινάζ είναι τα εξής: Ατομικό Ανδρών Ατομικό Γυναικών  Παγοδρομία Ζευγαριών Χορός στον πάγο Συγχρονισμένη παγοδρομία Παγοδρομία Τετράδας  Θέατρο στον πάγο Ακροβατική παγοδρομία

Slide 14

Υδατοσφαίριση-Πόλο Η Υδατοσφαίριση είναι ομαδικό άθλημα, το οποίο διεξάγεται σε πισίνα, από δύο επταμελείς ομάδες, έξι παίκτες και έναν τερματοφύλακα. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι η επίτευξη τερμάτων με το πέταγμα της μπάλας σε συμμάχους και νικητήρια είναι η ομάδα με τα περισσότερα τέρματα. 

Slide 15

Κανό Το κανό είναι στενόμακρο πλοιάριο από κορμό δέντρου, με την πλώρη και την πρύμνη του ίδιου σχήματος. Κινείται με ένα κουπί ή και με πανιά από τα πιο παλαιά πλοία. Κανό λέγονται και τα πλοιάρια με πανιά με σκεπασμένη την πλώρη και την πρύμνη, που χρησιμοποιούνται για αναψυχή.

Slide 16

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ

Slide 17

Οι περισσότεροι πολιτισμοί γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν γύρω από το νερό. Ειδικότερα στις ακτές της Μεσογείου εμφανίστηκαν οι σημαντικότεροι από αυτούς. Σ'αυτούς τους πολιτισμούς το νερό επιτρέπει την καλλιέργεια τροφής, τη μεταφορά αγαθών και το εμπόριο και μαζί με όλα αυτά την ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων. Αποτυπώνεται στην μυθολογία, στη φιλοσοφία, στη θρησκεία, στα ήθη και έθιμα των λαών, άλλοτε θεωρείται πηγή ζωής και ενέργειας που χαρίζει δύναμη και καλή υγεία. Γενικές πληροφορίες

Slide 18

Το νερό στην Αρχαία Ελλάδα Το νερό στην Αρχαία Ελλάδα ήταν καθαρτικό και λυτρωτικό, γι'αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία πώς το υδροχαρές πνεύμα των Αρχαίων κληρονομήθηκε στους Έλληνες των μετέπειτα χρόνων. Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχαν λουτρά που χρησιμοποιούνταν για καθαριότητα και για θεραπευτικούς σκοπούς.

Slide 19

Θεοί της θάλασσας O Πρωτεύς εκπροσωπεί την αστάθεια της θάλασσας, αλλά επειδή γνωρίζει την μαντική τέχνη, καθοδηγεί τους ναυτικούς. Η θεότητα 'Ίρις παρουσιάζεται μετά τη θύελλα, για να καθησυχάζει τους ανθρώπους. Ο Γλαύκος εκπροσωπεί την θαλάσσια ζωή και η παράδοση λέει πως πρώτα ήταν ένας φτωχός ψαράς.

Slide 20

Ο Νηρέας ζούσε στον βυθό του Αιγαίου, με τις πενήντα του τις Νηρηίδες οι οποίες μπορούσαν να ταράξουν και να γαληνεύσουν τη θάλασσα. Ο Ποσειδώνας ήταν κυρίαρχος και παντοδύναμος θεός της θάλασσας και όλων των νερών.Ήταν θεός βίαιος και άγριος και όταν οργιζόταν χτυπούσε την τρίαινα του στα νερά, ανατάραζε τα κύματα.

Slide 21

Ο Αχέροντας ποταμός Ο Αχέροντας ποταμός είναι κομμάτι του σημερινού Ελληνικού υδρογραφικού δικτύου. Θεωρείται από τους << Αρχαίους ημών προγόνους>> ο αγωγός στον Άδη, στον κόσμο των νεκρών. Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Αχέροντας πόταμος αποτελούσε τον ποταμό που ο << Ψυχοπομπός>> Ερμής διέσχιζε γα να παραδώσει τις ψυχές των νεκρών.

Slide 22

Το νερό στους άλλους πολιτισμούς Στην Ισλανδική- Νορβηγική θάλασσα, Ο Νγιορρ είναι ο θεός της θάλασσας, ενώ ο γιός του ο Φρέυρ είναι ο θεός της φύσης και της νεραιδοχώρας Αλφχάιμ Στην Αιγυπτιακή Μυθολογία ο Κνεπ, ο αιώνιος κρυμμένος θεός παριστάνεται με ένα φίδι. Ο ποταμός Νείλος, που έδινε ζωή στην περιοχή και επέτρπε τις καλλιέργειες και τη μεταφορά των αγαθών, θεωρούνταν θεός. Στην Κίνα, τη νοτιοανατολική και κεντρική Ασία, ο δράκοντας πόταμος διασπείρει στη γη τη τάξη και τη γονιμότητα. Στους Ισλανδικούς-Νορβηγικούς μύθους ο γίγας Ύμιρ, γεννιέται από το νερό της τήξης των πάγων από τους δώδεκα ποταμούς που πηγάζουν από την πηγή Βάργκελμιρ.

Slide 23

Ονόματα μαθητών ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΙΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΙΑΡΗΣ ΕΛΕΝΑ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΟΛΑ ΙΜΕΡΑΙ ΒΑΝΕΣΑ ΕΒΜΠΟΥΟΜΑΝ ΜΑΡΙΟ ΚΟΡΝΕΑ ΔΑΝΑΗ ΜΕΡΤΖΑΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗ ΛΑΟΥΡΑ ΔΑΣΚΑΛΗ ΜΑΡΙΟ ΚΥΛΙ ΔΑΝΑΗ ΒΑΖΑΙΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΒΑΛΕΡΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΝΤΩΝΗ ΜΕΛΙΝΑ ΛΑΜΑ ΝΑΤΑΛΙΑ ΛΛΕΣΙ ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΝΤΙΝΟ

Slide 24

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

URL: