Οι νόμοι του Σόλωνα

+31

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Οι νόμοι του Σόλωνα. Ο Πεισίστρατος γίνεται τύραννος.

Slide 2

Η κατάσταση που επικρατούσε στην Αθήνα μετά τους νόμους του Δράκοντα ήταν πολύ άσχημη. Ο λαός δεν ήταν ευχαριστημένος.

Slide 3

Δεν υπήρχαν κτήματα για να καλλιεργήσει Τα χρέη αυξάνονταν Δεν έβρισκαν το δίκιο τους στα δικαστήρια Πολλοί έχαναν την ελευθερία τους και γίνονταν δούλοι μη μπορώντας ξεπληρώσουν τα χρέη τους προς τους ευγενείς .

Slide 4

Ο λαός ζητούσε να ξαναμοιραστεί η γη και να καταργηθούν τα χρέη.

Slide 5

Οι ευγενείς ζήτησαν από το Σόλωνα να λάβει κάποια μέτρα.

Slide 6

Ο Σόλωνας ήταν μεγάλος Αθηναίος νομοθέτης, φιλόσοφος και ποιητής. Γεννήθηκε το 639 π.Χ. και πέθανε το 559 π.Χ.. Ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Ανήκε σε πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια, η οποία καταγόταν από τη γενιά του βασιλιά της Αθήνας Κόδρου.

Slide 7

Ο Σόλωνας έκανε αρκετές μεταρρυθμίσεις στους νόμους της Αθήνας.

Slide 8

Τα νομοθετικά μέτρα του Σόλωνα ήταν πολύ τολμηρά, αλλά και δραστικά. Τα σπουδαιότερα από αυτά ήταν τα εξής: ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ

Slide 9

Σεισάχθεια κατάργησε όλα τα χρέη των φτωχών προς ιδιώτες (ευγενείς) και προς το δημόσιο απελευθέρωσε όσους Αθηναίους είχαν γίνει δούλοι λόγω χρεών στην ίδια την Αθήνα και επανέφερε στην πόλη όσους είχαν μεταπωληθεί στο εξωτερικό κατάργησε το δανεισμό με εγγύηση την προσωπική ελευθερία του δανειολήπτη και των μελών της οικογένειάς του

Slide 10

Τέσσερις κοινωνικές τάξεις Κατάργησε τη διαίρεση των πολιτών σε τάξεις ανάλογα με την καταγωγή τους και καθιέρωσε νέα διαίρεση με βάση το εισόδημα. Έτσι οι πολίτες διαιρέθηκαν σε 4 τάξεις: πεντακοσιομέδιμνοι , ιππείς, ζευγίτες, θήτες. Ανάλογα με την τάξη ρυθμίζονταν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των πολιτών. Έτσι υπήρξε περισσότερη δικαιοσύνη για τους φτωχούς.

Slide 11

Εκκλησία του δήμου Ίδρυσε την εκκλησία του δήμου, δηλ. τη συνέλευση του λαού άρα περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Μετέφερε στην Εκκλησία του Δήμου την αρμοδιότητα της εκλογής των αρχόντων.

Slide 12

Καθόρισε τον αριθμό των αρχόντων σε εννέα. Αφαίρεσε δύναμη από τους ευγενείς.

Slide 13

Βουλή των τετρακοσίων Ίδρυσε τη βουλή των τετρακοσίων που ήταν πιο δημοκρατική σε σύγκριση με το αριστοκρατικό σώμα του Αρείου Πάγου . Η βουλή αντίθετα είχε 400 εκλεγμένα μέλη, η θητεία κάθε βουλευτή ήταν ετήσια και οι τέσσερις φυλές της Αθήνας αντιπροσωπεύονταν ισότιμα, με εκατό βουλευτές η καθεμία. Το Βουλευτήριον (500 π.Χ.). Τετράγωνο οικοδόμημα με αμφιθέατρο στο εσωτερικό του. Εκεί συνεδρίαζαν οι εκλεγμένοι βουλευτές για τις αποφάσεις της πόλης.

Slide 14

Ίδρυσε την Ηλιαία που ήταν το κυριότερο δικαστήριο του αρχαίου αθηναϊκού κράτους. Επρόκειτο για δικαστήριο ενόρκων, μέλη του οποίου μπορούσαν να γίνουν όλοι οι γνήσιοι Αθηναίοι πολίτες άνω των 30 ετών, έπειτα από κλήρωση. Η Ηλιαία αποτελούνταν από 6.000 δικαστές ("Ηλιασταί"), οι οποίοι προέρχονταν από τις 10 Φυλές της Αθήνας (κάθε Φυλή συμμετείχε με 600 μέλη). 1000 ήταν αναπληρωματικοί. Περισσότερη δικαιοσύνη για τους φτωχούς. Ηλιαία

Slide 15

Ούτε και με τους νόμους του Σόλωνα ησύχασαν οι Αθηναίοι. Οι φτωχοί ήθελαν αναδασμό, δηλαδή ξαναμοίρασμα της γης για να έχουν όλοι τόση γη ώστε να ζουν χωρίς στερήσεις.

Slide 16

Οι ευγενείς έχασαν μεγάλο μέρος από την παλιά τους εξουσία και δυσαρεστήθηκαν

Slide 17

Την άσχημη αυτή κατάσταση εκμεταλλεύτηκε ο Πεισίστρατος, ο οποίος κατάφερε να γίνει αρχηγός των φτωχών.

Slide 18

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤHΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΥ

Slide 19

Έμεινε πολλά χρόνια στην εξουσία και φρόντισε να ελαφρύνει τη θέση των φτωχών. Το Πρυτανικόν (550-525 π.Χ.) . Πιθανολογείται ότι αρχικά χρησίμευσε ως κατοικία του Πεισίστρατου.

Slide 20

Ήταν όμως τύραννος και τον ένοιαζε περισσότερο το δικό του συμφέρον. Ναός του Δία

Slide 21

Όταν πέθανε άφησε την εξουσία στο γιο του τον Ιππία τον οποίο οι Αθηναίοι δεν ήθελαν, επαναστάτησαν και τον έδιωξαν.

Slide 22

ΤΕΛΟΣ Theodota

URL: