Ο Κλεισθένης θεμελιώνει τη δημοκρατία

+40

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Ο Κλεισθένης θεμελιώνει τη δημοκρατία

Slide 2

Μετά τη φυγή του Ιππία και την κατάργηση της τυραννίας του Πεισίστρατου επέστρεψαν στην Αθήνα οι εξόριστοι πολιτικοί τους αντίπαλοι . Ανάμεσά τους και ο Κλεισθένης ο οποίος ανέλαβε την εξουσία.

Slide 3

Ο Κλεισθένης υπήρξε Αθηναίος πολιτικός του 6ου αι. π.Χ., της οικογένειας των Αλκμεωνίδων . Το 508-507 π.Χ. έθεσε τις βάσεις για την δημοκρατική μεταρρύθμιση της Αθήνας.

Slide 4

Η πρώτη κίνηση του Κλεισθένη για να σταματήσει τις συγκρούσεις στην πόλη , ήταν να μεγαλώσει τον αριθμό των φυλών της Αττικής.

Slide 6

Χώρισε την Αττική σε τρία μεγάλα διαμερίσματα. Στην πόλη της Αθήνας και του Πειραιά (Άστυ-10 τριττύες), στα παράλια(10 τριττύες) και τα μεσόγεια(10 τριττύες).

Slide 8

Κάθε φυλή την αποτελούσε ένα τμήμα από την πόλη, ένα από τα παράλια και ένα από τα μεσόγεια. Αυτά τα ονόμασε τριττύες. Κάθε φυλή είχε περίπου τον ίδιο αριθμό κατοίκων και έπαιρνε το όνομα κάποιου μυθικού ήρωα της Αττικής . Οι Αθηναίοι δε χωρίζονταν πια σε πλούσιους και φτωχούς και όλοι είχαν ίσα δικαιώματα .

Slide 9

Τα ονόματα ,για να μην διαμαρτυρηθεί κανείς, τα έδωσαν οι ιερείς του μαντείου των Δελφών. Ερεχθηίς Αιγηίς Πανδιονίς Λεοντίς Ακαμαντίς Οινηίς Κεκροπίς Ιπποθωντίς Διαντίς Αντιοχίς

Slide 10

Το μνημείο των Επώνυμων Ηρώων που αρχικά βρισκόταν λίγο νοτιότερα, μεταφέρθηκε μπροστά από το βουλευτήριο. Περιελάμβανε τα αγάλματα καθενός από τους δέκα ήρωες των ομώνυμων φυλών της Αθήνας. Στο ψηλό βάθρο κάτω από το κάθε άγαλμα, στήνονταν τα ονόματα επιφανών πολιτών της κάθε φυλής.

Slide 11

Κάθε φυλή εξέλεγε έναν στρατηγό. Οι δέκα στρατηγοί είχαν καθήκον να ασχολούνται με το στρατό και την άμυνα της πόλής. Κάθε μέρα ένας ήταν επικεφαλής και ονομαζόταν Πολέμαρχος.

Slide 12

Από κάθε φυλή εκλέγονταν πενήντα βουλευτές. Αυτοί αποτελούσαν τη βουλή των πεντακοσίων. Για καλύτερη διοίκηση, χώρισε την βουλή σε δέκα τμήματα με 50 βουλευτές το καθένα. Το κάθε τμήμα ονομαζόταν Πρυτανεία.

Slide 13

Κάθε πρυτανεία διοικούσε για 36 ημέρες το χρόνο. Κάθε απόγευμα οι βουλευτές διάλεγαν με κλήρο τον Πρύτανη για 24 ώρες, ο οποίος έμενε συνέχεια σε επιφυλακή στη Θόλο και τις 24 ώρες. Με το σύστημα του Κλεισθένη οποιοσδήποτε πολίτης θα μπορούσε να γίνει βουλευτής.

Slide 15

ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ 5. ΘΟΛΟΣ 6.ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟ

Slide 16

Άποψη της Αγοράς τον 4ο αι.π.Χ. 1. Το τετράγωνο περιστύλιο 2. Ο ναός του Πατρώου Απόλλωνα 3. Το μνημείο των Επώνυμων Ηρώων 4. Η νοτιοδυτική κρήνη

Slide 17

ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟ ΜΗΤΡΩΟ ΘΟΛΟΣ

Slide 18

Το κυκλικό οικοδόμημα είναι η Θόλος (465 π.Χ.), το εντευκτήριο των βουλευτών. Δίπλα της, βρίσκονται τα δύο βουλευτήρια.

Slide 19

Η βουλή των πεντακοσίων προετοίμαζε τα θέματα που θα συζητούσαν στην Εκκλησία του Δήμου.

Slide 21

Η Εκκλησία του Δήμου ήταν το κυρίαρχο όργανο για τη διοίκηση της Αθήνας . Συνεδρίαζε στην Πνύκα ή στην Αγορά τέσσερις φορές σε κάθε πρυτανεία. Έπαιρναν μέρος όλοι οι Αθηναίοι πολίτες. Ψήφιζαν νόμους, έλεγχαν τις πράξεις των αρχόντων, συζητούσαν και αποφάσιζαν για τα μεγάλα θέματα της Αθήνας.

Slide 22

Ο Κλεισθένης δε ξεχνούσε τα δεινά της τυραννίας και για να εδραιώσει τη δημοκρατία , θέσπισε το νόμο που ονομάστηκε οστρακισμός.

Slide 23

Με τον οστρακισμό έδινε το δικαίωμα στην Εκκλησία του Δήμου να εξορίσει για δέκα χρόνια από την Αττική οποιονδήποτε Αθηναίο έκρινε ότι ήταν επικίνδυνος για τη δημοκρατία.

Slide 25

Κάθε Αθηναίος έγραφε πάνω σε ένα κομμάτι κεραμίδι το όνομα του πολίτη που έπρεπε κατά τη γνώμη του να φύγει από την πόλη. Έπρεπε να ψηφίσουν τουλάχιστον 6000 Αθηναίοι. Όποιος συγκέντρωνε τα πιο πολλά κεραμίδια έφευγε για δέκα χρόνια από την πόλη.

Slide 26

Ο Κλεισθένης είναι ο πατέρας της δημοκρατίας. Οι αλλαγές που έκανε ήταν πολύ μεγάλες. Όλοι οι πολίτες μπορούσαν να καταλάβουν δημόσια αξιώματα. Ο λαός συμμετείχε ενεργά . Υπήρχε κοινωνική συνοχή. Όλοι οι πολίτες ενδιαφέρονταν για τα κοινά. Άλλαξε ο τρόπος ζωής των πολιτών.

Slide 27

Για πολλά χρόνια στην πόλη επικράτησε ηρεμία. Η Αθήνα μεγάλωσε, πολλοί ξένοι εγκαταστάθηκαν στην πόλη και ασχολήθηκαν με το εμπόριο.

Slide 28

ΤΕΛΟΣ Theodota

URL: