Ο περσικός κίνδυνος

+24

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Ο περσικοσ κινδυνοσ κεφ.16 Δ ΄ταξη

Slide 2

Α΄Σύγκρουση Στρατός και στόλος ετοιμάστηκαν γρήγορα και με αρχηγό το Μαρδόνιο ξεκίνησαν την εκστρατεία τους (πόλεμο) κατά της Ελλάδας (492 π.Χ.).   Ο στρατός έφτασε στη Μακεδονία. Ο στόλος έπλεε στο Αιγαίο έχοντας την ίδια κατεύθυνση. Η Μακεδονία υποτάχθηκε στους Πέρσες, αλλά ο περσικός στόλος έπαθε μεγάλη καταστροφή σε θαλασσοταραχή που ξέσπασε κοντά στα παράλια του Άθω.   Έτσι ο Μαρδόνιος γύρισε στην Περσία.

Slide 3

Β΄Σύγκρουση Ο βασιλιάς των Περσών, ο Δαρείος, πιο πολύ ήθελε να τιμωρήσει τους Αθηναίους και τους Ερετριείς. Το 490 π.Χ. ο στόλος των Περσών με αρχηγούς το Δάτη και τον Αρταφέρνη πλέοντας στο Αιγαίο πέλαγος έφτασε στην Ερέτρια και την κατέστρεψε.

Slide 4

Γ΄Σύγκρουση Στη συνέχεια ο Δαρείος κατευθύνθηκε στα παράλια του Μαραθώνα,(κοντά στην Αθήνα) όπου αγκυροβόλησε. 10.000 Αθηναίοι και 1.000 Πλαταιείς με αρχηγό τον Μιλτιάδη συγκρούστηκαν με τους Πέρσες. Με το σχέδιο του Μιλτιάδη περικυκλώθηκαν οι Πέρσες και έτσι οι Αθηναίοι νίκησαν , οδηγώντας τους Πέρσες σε φυγή.

Slide 5

Το σχέδιο παράταξης του Μιλτιάδη που έφερε τη νίκη

Slide 6

Ο Μιλτιάδης Ο Μιλτιάδης (540 π.Χ. - περίπου 489 π.Χ.) ήταν ο Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός που οδήγησε τους Αθηναίους στην μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.).

Slide 7

Μαραθώνιος δρόμος Μετά τη νίκη των Ελλήνων εναντίον των Περσών, στο Μαραθώνα, ένας Αθηναίος , ο στρατιώτης ο Φειδιππίδης ,έτρεξε πίσω στην Αθήνα για να φέρει τα καλά νέα. Ο νέος αυτός ονομάστηκε μαραθωνοδρόμος και από τότε οι μεγάλες διαδρομές ονομάζονται μαραθώνιοι.

Slide 8

Χάρτης Περσικών πολέμων

Slide 9

Τέλος vandhmotiko.blogspot.com 2010

Tags: περσικός κίνδυνος ιστορία δ ταξη

URL: