Ο περσικός κίνδυνος

+4

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Ο περσικός κίνδυνος

Slide 2

Μετά την ιωνική επανάσταση (499-494 π.Χ.) οι Πέρσες προσπαθούν να μεγαλώσουν ακόμη πιο πολύ την αυτοκρατορία τους. Στην προσπάθειά τους να επεκταθούν στην Ευρώπη ήρθαν σε σύγκρουση με τους Έλληνες.

Slide 4

Αφορμή στάθηκε η βοήθεια που είχαν στείλει οι Αθηναίοι και οι Ερετριείς στις επαναστατημένες πόλεις της Ιωνίας.

Slide 5

Το 510 π.Χ., ο τύραννος των Αθηνών, Ιππίας (γιος του Πεισίστρατου), εξορίστηκε από τους Αθηναίους. Με τη βοήθεια του βασιλιά της Σπάρτης Δημάρατου κατέφυγε στην αυλή του Δαρείου για να ζητήσει βοήθεια.

Slide 6

Το 492 π.Χ. ο πέρσης βασιλιάς Δαρείος ανέθεσε στο γαμπρό του Μαρδόνιο την αρχηγία μεγάλης εκστρατείας.

Slide 7

Ο περσικός στόλος με αρχηγό τον ίδιο τον Μαρδόνιο, παρέπλευσε τα παράλια της Ιωνίας , της Αιολίας και της Θράκης, υπέταξε τη Θάσο και έφτασε στη χερσόνησο του Άθω. Ο περσικός στρατός πέρασε τον Ελλήσποντο και διέσχισε τη Θράκη και την Μακεδονία , υποτάσσοντας τις φυλές και τις πόλεις.

Slide 9

Μεγάλη ήταν όμως η καταστροφή του περσικού στόλου στον Άθω από τρικυμία. Τα μισά πλοία(300 ;) καταποντίστηκαν και γύρω στους 20.000 ; άντρες πνίγηκαν. Μετά την καταστροφή αυτή ο Μαρδόνιος έδωσε διαταγή να επιστρέψουν στην Ασία.

Slide 10

Μετά την κυριαρχία του στη Θράκη και στη Μακεδονία , ο Δαρείος προετοιμάζει δεύτερη εκστρατεία με νέους αρχηγούς τους Δάτη και τον Αρταφέρνη.

Slide 11

Το 491 ο Δαρείος ζήτησε από τις ελληνικές πόλεις να του δώσουν « γη και ύδωρ», δηλαδή να του παραδοθούν .

Slide 12

Την άνοιξη του 490 π.Χ. ο περσικός στρατός επιβιβάσθηκε στα πλοία ,ενώ μαζί τους ήταν και ο γιος του τύραννου Πεισίστρατου, ο Ιππίας. Ο στόλος κατευθύνθηκε προς τα νησιά του Αιγαίου τα οποία και υπέταξε.

Slide 13

Ο στόλος έφτασε στην Ερέτρια την οποία και κατέστρεψε ύστερα από έξι ημέρες πολιορκία. Μετά την καταστροφή της Ερέτριας ο Ιππίας συμβούλεψε τους οι Πέρσες να αποβιβαστούν στην πεδιάδα του Μαραθώνα γιατί η περιοχή ήταν κατάλληλη για το ιππικό.

Slide 14

Οι δέκα στρατηγοί που ήταν επικεφαλής του Αθηναϊκού στρατού ήταν διχασμένοι για το πώς έπρεπε να δράσουν. Πέντε υποστήριζαν ότι ήταν πολύ λίγοι για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες ενώ οι υπόλοιποι ανάμεσα τους και ο Μιλτιάδης ήταν υπέρ της μάχης.

Slide 15

Τελικά ο Μιλτιάδης κατάφερε να τους πείσει να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στο Μαραθώνα αντί να οχυρωθούν στην πόλη της Αθήνας , η οποία δεν είχε ακόμη ισχυρά τείχη και στόλο. Οι Αθηναίοι ετοιμάστηκαν για τη μάχη.

Slide 16

Παρατάχθηκαν 10.000 Αθηναίοι και 1.000 Πλαταιείς

Slide 17

Οι Αθηναίοι ζήτησαν βοήθεια από την Σπάρτη με ένα γρήγορο αγγελιαφόρο τον Φειδιππίδη ή Φιλιππίδη. Η βοήθεια δεν ήρθε εγκαίρως γιατί οι Σπαρτιάτες δεν μπορούσαν να εκστρατεύσουν πριν από την πανσέληνο.

Slide 18

Ο Μιλτιάδης εφάρμοσε σπουδαίο σχέδιο . Παράταξε το στρατό σε κατηφορικό μέρος με περισσότερο ενισχυμένα τα πλάγια της παράταξης.

Slide 21

Το σχέδιο του Μιλτιάδη ήταν να εμπλακεί σε μάχη με το περσικό πεζικό όσο πιο σύντομα γινόταν ώστε να αποφύγει τις απώλειες από τους εχθρικούς τοξότες. Κάθε βράδυ πριν τη μάχη οι Έλληνες μίκραιναν την απόσταση ανάμεσα στα δύο μέτωπα και τη μέρα της μάχης είχαν φτάσει σε απόσταση περίπου 8 σταδίων, δηλαδή 1480 μέτρα.

Slide 22

Στο δεξιό άκρο είχε τοποθετηθεί επικεφαλής ο Καλλίμαχος και στη συνέχεια οι δέκα φυλές με τους Πλαταιείς να είναι στο αριστερό άκρο. Ο Μιλτιάδης είχε επιμηκύνει το μέτωπο του για να είναι ίσο με το μέτωπο των Περσών έτσι ώστε το δεξιό και το αριστερό μέτωπο να είναι ισχυρά αποδυναμώνοντας το κέντρο.

Slide 24

Παράσταση της μάχης σε μελανόμορφη λήκυθο.

Slide 26

Οι Έλληνες επιτέθηκαν εναντίον των Περσών γρήγορα, τρέχοντας μάλιστα τα τελευταία μέτρα αιφνιδιάζοντας τους .

Slide 27

Η σφοδρότητα της σύγκρουσης έδωσε πλεονέκτημα στα ισχυρά άκρα.

Slide 28

Η μάχη ήταν αμφίρροπη για αρκετή ώρα μέχρις ότου οι δυο περσικές πτέρυγες κατέρρευσαν και τράπηκαν σε φυγή

Slide 29

Στο κέντρο όπου βρίσκονταν οι επίλεκτες δυνάμεις με τους Πέρσες και τους Σάκες ο ελληνικός σχηματισμός διασπάστηκε και υποχώρησε.

Slide 30

Τα πλάγια τμήματα όμως γύρισαν πίσω και επιτέθηκαν στο περσικό κέντρο περικυκλώνοντας τους. Ακολούθησε σκληρή μάχη και τελικά οι Πέρσες τράπηκαν σε φυγή προς το Σχοινιά όπου βρίσκονταν τα πλοία τους.

Slide 32

Πολλοί Πέρσες έπεσαν στα νερά του έλους και πνίγηκαν. Η μάχη συνεχίστηκε στο Σχοινιά καθώς οι Πέρσες προσπαθούσαν να διαφύγουν. Οι Αθηναίοι κατάφεραν να καταλάβουν επτά πλοία.

Slide 34

H μάχη είχε τελειώσει. Οι νεκροί Πέρσες υπολογίζονται από τον Ηρόδοτο γύρω στους 6.400 ενώ οι Έλληνες είχαν χάσει μόνο 192.

Slide 35

Μετά τη νίκη τους στάλθηκε αγγελιοφόρος για να την αναγγείλει στην Αθήνα, ο οποίος ξεψύχησε μόλις έφτασε από την κούραση.

Slide 37

Ο περσικός στόλος κατευθύνθηκε προς την Αθήνα ελπίζοντας να φτάσει πριν τον Αθηναϊκό στρατό. Η Αθήνα όλο αυτόν τον καιρό φυλασσόταν από μια μικρή φρουρά. Οι Πέρσες ήλπιζαν ότι θα κατάφερναν να καταλάβουν την ανυπεράσπιστη Αθήνα.

Slide 38

Η αντίδραση του Μιλτιάδη ήταν άμεση. Άφησε τον Αριστείδη με τη φυλή του να φυλάει τα λάφυρα και κατευθύνθηκε με τον υπόλοιπο στρατό στην Αθήνα. Όταν τα πρώτα περσικά πλοία έφτασαν στο Φάληρο ο Αθηναϊκός στρατός είχε ήδη φτάσει. Οι Πέρσες δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν απόβαση και γύρισαν στην Ασία.

Slide 39

Την επομένη της μάχης έφτασαν οι ενισχύσεις από τη Σπάρτη. Είχαν καταφέρει να καλύψουν όλη την απόσταση από τη Σπάρτη έως την Αθήνα μέσα σε τρεις μέρες μόνο. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Μαραθώνα και επιθεώρησαν το πεδίο της μάχης και τους νεκρούς Πέρσες, συνεχάρησαν τους Αθηναίους και γύρισαν πίσω στη Σπάρτη.

Slide 40

Τύμβος του Μαραθώνα

Slide 50

ΤΕΛΟΣ ΤΗΕΟΔΟΤΑ

URL: