PASI PROIECTE MULTILATERALE_2011

+7

No comments posted yet

Comments

Slide 1

PROGRAMUL DE INVATARE PE TOT PARCURSUL VIETII LIFELONG LEARNING PROGRAMME , LLP Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale Calea Şerban Vodă nr. 133, et. 3, sector 4 Bucureşti cod 040205 Tel.: +4 021 312 11 87; 201 07 00; Fax: +4 021 312 16 82 E-mail: agentie@anpcdefp.ro www.anpcdefp.ro; http://www.llp-ro.ro/ PROGRAMUL SECTORIAL COMENIUS

Slide 2

Ce este Comenius? Comenius este prima componenta a Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii. Se adreseaza institutiilor de invatamant preuniversitar de stat si private (de la gradinite la scoli postliceale) si tuturor membrilor comunitatii educationale care isi desfasoara activitatea in acest sector: elevilor, tuturor categoriilor de personal didactic, precum si autoritatilor locale, asociatiilor de parinti sau ONG-urilor care activeaza in domeniul educational. Comenius sprijina financiar realizarea de parteneriate scolare, proiecte de formare a personalului didactic, retele de parteneriat scolar, precum si participarea la stagii de formare initiala si continua pentru a creste calitatea si a consolida dimensiunea europeana in educatie. Programul Sectorial Comenius, la nivel european, urmareste o tinta foarte ambitioasa, si anume sa implice in activitati educationale de cooperare cel putin trei milioane de elevi pana in anul 2013. De asemenea, Comenius urmareste:  Dezvoltarea cunoasterii si intelegerii diversitatii culturale si lingvistice europene in randul profesorilor si elevilor;  Sprijinirea elevilor pentru a dobandi competentele si abilitatile necesare dezvoltarii personale pentru integrare profesionala si cetatenie activa.

Slide 3

La nivel national, in implementarea Programului Sectorial Comenius se vor avea in vedere urmatoarele obiective:  Sustinerea dezvoltarii conceptului de invatare pe tot parcursul vietii in invatamantul pre-primar, primar si secundar si promovarea performantelor, a inovatiilor si a dimensiunii europene in sistemul si practicile educationale; Consolidarea importantei invatarii pe tot parcursul vietii pentru cresterea coeziunii sociale, a cetateniei active, a dialogului intercultural, a egalitatii de sanse si a dezvoltarii personale; Promovarea creativitatii, competitivitatii si a educatiei antreprenoriale; Promovarea invatarii limbilor straine si a diversitatii lingvistice;  Consolidarea rolului invatarii pe tot parcursul vietii in dezvoltarea cetateniei active europene, bazate pe intelegere, respect si toleranta pentru alte culturi;  Promovarea cooperarii intre scoli din Romania si institutii similare din alte tari uropene in vederea asigurarii calitatii in educatie;  Incurajarea utilizarii rezultatelor, produselor finale si a schimbului de bune practici in activitatea didactica. OBIECTIVE NATIONALE

Slide 4

Accesarea site-ului: http://www.llp-ro.ro/?d=41 pentru citirea informaţiilor cu privire la programul sectorial Comenius; Documentele de referinta se pot obtine accesand site-ul: http://www.llp-ro.ro/llp.php?id=52&d=56&pa=61&menu=52 Apelul national la propuneri de proiecte 2011 http://www.llp-ro.ro/userfiles/Apel_national_2011.pdf Ghidul candidatului 2011: Partea 1 - Precizari generale http://www.llp-ro.ro/userfiles/ghid%20llp%202011%20part%20I.pdf Ghidul candidatului 2011: Partea a 2-a - Sub-programe si actiuni http://www.llp-ro.ro/userfiles/ghid%20llp%202011%20part%20II.pdf Ghidul candidatului 2011: Partea a 2-a - Explicatii pe fiecare actiune in parte http://www.llp-ro.ro/userfiles/ghid%20llp%202011%20fisele%20actiunilor.pdf Etapele obţinerii unei finanţări Pentru Programul Sectorial Comenius – PROIECTE DE PARTENERIAT SCOLAR Pentru anul 2011 Sursa: ANPCDEFP

Slide 5

PROGRAMUL SECTORIAL COMENIUS Reglementarile din Apelul National completeaza Apelul General European pentru propuneri de proiecte 2011 (EAC/41/10), disponibil la adresa de web: http://ec.europa.eu/education/llp/doc848_en.htm Acestea nu inlocuiesc reglementarile din Apelul European. Pentru a cunoaste in totalitate criteriile de eligibilitate, de excludere, de selectie, de acordare a finantarii, precum si prioritatile europene si nationale, se vor consulta atat Apelul Naţional, cat si Apelul General European pentru propuneri de proiecte 2011, precum si Ghidul LLP 2011 (disponibil la aceeasi adresa de mai sus) si formularele tip de candidatura.

Slide 6

Parteneriate scolare – proiecte multilaterale   Proiectele multilaterale sunt proiecte de parteneriat in care se pot implica cel putin trei institutii din trei tari diferite. Una din institutiile implicate in parteneriat isi va asuma rolul de coordonator de proiect. Proiectele au o durata de 2 ani. Din punctul de vedere al continutului, proiectele multilaterale pot fi axate pe: Elevi si implicarea activa a acestora in activitati specifice unei tematici comune la nivel de parteneriat. Este important ca aceasta tematica sa fie una motivanta pentru elevi si relevanta pentru toate institutiile implicate in proiect. Activitatile proiectului vor fi integrate in curriculum si vor fi interdisciplinare. Pentru ca sunt proiecte centrate pe elevi, este important ca acestia sa fie implicati in toate etapele de realizare a proiectului, de la planificarea acestuia, pana la evaluare si diseminarea rezultatelor. Institutie si imbunatatirea managementului scolar si a metodelor pedagogice. Aceste proiecte vor permite echipelor de profesori si directori de scoli din tarile partenere sa impartaseasca experiente si informatii, sa testeze si sa puna in practica noi abordari pedagogice si manageriale.

Slide 7

Cine poate candida - Proiecte multilaterale Pentru Proiecte de parteneriat scolar Comenius multilaterale sunt eligibile sa solicite finantare institutiile de invatamant preuniversitar publice si private:  gradinite, scoli generale, scoli speciale, scoli de muzica, scoli de arte si meserii, licee, colegii nationale, grupuri scolare si scoli postliceale. De asemenea, sunt eligibile sa solicite finantare cluburile si palatele copiilor , cluburile sportive scolare si centrele de excelenta.

Slide 8

CUM SĂ GĂSIM PARTENERI? Există mai multe posibilităţi de a găsi parteneri europeni pentru un proiect: Adrese utile: 1. Baza de date oficiala pentru căutarea de parteneri in vederea realizarii de parteneriate scolare Comenius este eTwinning. Aceasta poate fi accesata aici 2. PartBase (http://partbase.programmkontoret.se) este o bază de date disponibilă pe Internet care a fost dezvoltat cu sprijinul Comisiei Europene şi care dă posibilitatea şcolilor să se înregistreze şi să caute potenţiale şcoli partenere pentru proiecte Comenius. 3. European Schoolnet, care este o reţea cadru de colaborare între mai multe Ministere ale Educaţiei din Europa, are, de asemenea, o pagină web pentru căutarea de parteneri (http://www.eun.org). 4. Alte adrese utile: - http://comenius.eun.org/www/en/pub/comenius/index.htm; - http://wotw.org.uk; - http://www.ontheline.org.uk; - http://life-link.org; - http://www.occe.asso.fr; - http://www.aede.org.

Slide 9

CAUTARE PARTENERI COMENIUS eTwinning ne oferă instrumente de căutare parteneri atât pentru proiecte eTwinning, cât şi pentru parteneriate Comenius. Odată înscrise în comunitatea eTwinning, cadrele didactice au posibilitatea să realizeze următoarele activităţi:  să semnaleze interesul de a participa la un parteneriat Comenius (în secţiunea „Scurt profil”)  să caute alţi colegi cu acelaşi grad de disponibilitate, dând clic pe ‘Sunt disponibil pentru un parteneriat Comenius’  să publice/să răspundă la mesaje în cadrul “forumului de căutare parteneri”.   Combinarea proiectelor eTwinning cu parteneriatele Comenius Cadrele didactice au mai multe posibilităţi de a combina proiectele eTwinning cu parteneriatele Comenius: Mare parte dintre cadre didactice îşi încep parteneriatele Comenius sub formă de proiecte eTwinning, pentru a se familiariza cu mediul şi a-şi consolida ideile cu ajutorul instrumentelor puse la dispoziţie. O parte dintre cadrele didactice lucrează simultan atât la proiectele eTwinning, cât şi la parteneriatele Comenius. O serie de cadre didactice continuă să colaboreze cu partenerii în cadrul platformei eTwinning după terminarea proiectului Comenius.

Slide 10

CUM SE CONSTRUIEŞTE UN PROIECT DECIZIA INIŢIALĂ Impulsul iniţial de implicare într-un proiect Comenius îl are de obicei un profesor sau un grup de profesori din şcoală. Totuşi, este foarte important pentru succesul proiectului ca întreaga instituţie să se implice, de la directori la membri în Consiliul de Administraţie, profesori, elevi şi părinţi. De aceea, este important ca la acest stadiu să aibă loc întâlniri în cadrul şcolii pentru a clarifica scopul proiectului pe care doriţi să-l derulaţi şi pentru a discuta toate aspectele cu privire la implicarea într-o astfel de activitate. Mai exact, pot fi puse întrebări cum ar fi: • Ce arii disciplinare, teme şi subiecte pot fi acoperite? • În ce fel vor fi planificate şi organizate activităţile? • Ce cadre didactice şi elevi sunt interesaţi şi disponibili să participe? • Ce sprijin poate fi obţinut de la autorităţile guvernamentale şi locale, asociaţiile de părinţi, autorităţile educaţionale, comunitatea locală sau media locale? • Ce metode de predare-învăţare sau alte abordări pedagogice trebuie dezvoltate în cadrul proiectului? • Ce resurse/abilităţi sunt disponibile şi ce alte resurse/abilităţi pot fi cooptate? • Ce ţări pot fi implicate?

Slide 11

In anul 2011, bugetul alocat Romaniei pentru Programul de Invatare pe Tot Parcursul vietii (LLP) este: 27 473 000 Euro, din care: Pentru Programul Sectorial Comenius: 5 003 000 Euro PROIECTE DE PARTENERIAT SCOLAR 1. Se considera PRIORITATI NATIONALE (stabilite in concordanta cu politica educationala a Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului pentru invatamantul preuniversitar) urmatoarele: a) Prioritati institutionale sau tematice: 1. Proiecte depuse de institutii care sunt situate in mediul rural sau intr-o zona dezavantajata din punct de vedere socio-economic, stabilita ca atare printr-un act normativ; 2. Proiecte care stimuleaza crearea unui mediu incluziv in scoala; 3. Proiecte care stimuleaza spiritul antreprenorial; 4. Proiecte care vizeaza accesul la educatie de calitate; 5. Proiecte care vizeaza schimbul de bune practici pentru after-school.

Slide 12

NOTA: Prioritatea 1 va fi punctata cu 3 puncte. Prioritatile 2 - 5 vor fi punctate cu cate 2 puncte. Vor fi acordate puncte pentru prioritatile nationale daca in urma evaluarii calitative candidatura obtine un punctaj de minimum 50 de puncte. Prioritatile institutionale/tematice se iau in considerare in urmatoarele situatii:  prioritatea 1- daca institutia candidata este situata intr-o zona dezavantajata din punct de vedere socio-economic stabilita ca atare printr-un act normativ sau in mediul rural;  prioritatea 2- in cazul in care institutia candidata selecteaza la sectiunea E.2 TOPIC-26 (Inclusive approaches - Abordări incluzive )  prioritatea 3- in cazul in care institutia candidata selecteaza la sectiunea E.4 competenta KC7 (Sense of initiative and entrepreneurship - Spiritul de iniţiativă şi antreprenoriat);  prioritatea 4- in cazul in care institutia candidata selecteaza la sectiunea E.2, TOPIC-47 (Quality and evaluation of education)  prioritatea 5- daca institutia completeaza la sectiunea E.2 rubrica “Other” mentionand schimbul de bune practici pentru after-school.

Slide 13

Restrictii administrative: Fiecare institutie eligibila sa participe la Programul de invatare pe tot parcursul vietii, Parteneriate scolare are dreptul sa depuna maximum 2 candidaturi – o candidatura pentru un proiect multilateral si o candidatura pentru un proiect bilateral; Se pot implica in acelasi proiect multilateral maximum doua institutii din Romania. Restrictiile administrative se aplica in urmatoarele situatii:  daca o institutie din Romania depune 2 sau mai multe candidaturi pentru acelasi tip de parteneriat (ex. 2 proiecte multilaterale sau 2 proiecte bilaterale), toate candidaturile institutiei respective vor fi declarate ineligibile;  daca intr-un parteneriat sunt implicate mai mult de 2 institutii din Romania, toate aceste institutii din Romania vor fi declarate ineligibile. NOTA: Conform criteriilor de evaluare impuse de Comisia Europeana, se vor acorda 4 puncte suplimentare institutiilor care nu au mai beneficiat de finantare pentru derularea unui proiect de parteneriat Comenius in cadrul LLP sau Socrates si care au mentionat acest lucru la sectiunea C.X.5. (unde X este numarul partenerului din Romania) din formularul de candidatura. AN isi rezerva dreptul de a verifica veridicitatea datelor inscrise la aceasta sectiune.

Slide 14

DEPUNEREA CANDIDATURII Parteneriate multilaterale IMPORTANT! CANDIDATURILE LA ACEASTA ACTIUNE SE TRANSMIT ON-LINE. Formularul tip de candidatura pentru proiecte de parteneriat scolar 2011, va fi completat in limba de comunicare stabilita la nivel de parteneriat pe formularul in varianta engleza sau franceza. Pentru completarea formularului de candidatura on-line va recomandam sa cititi ,,Ghidul Candidatului pentru completarea formularului de candidatura” si sa urmati cu strictete pasii indicati in Ghid, exact in ordinea prezentata!

Slide 15

DOCUMENTE NECESARE DEPUNERII CANDIDATURII: a) Institutii coordonatoare din Romania: Formularul tip de candidatura pentru proiecte de parteneriat scolar 2011: Dupa ce a fost transmis online, acesta se va tipari in doua exemplare, care vor fi semnate cu cerneala sau pix de culoare albastra si stampilate in original de reprezentantul legal al unitatii de invatamant.  O traducere in limba romana a formularului de candidatura NUMAI daca acesta a fost completat in alta limba straina decat engleza sau franceza – 2 exemplare tehnoredactate;  Institutiile candidate aflate in structura altei institutii vor atasa la dosar o copie a deciziei de arondare.  Institutiile de invatamant preuniversitar private vor trimite in plus: Ordin de autorizare a functionarii/ Ordin de acreditare cu precizarea nivelului de scolarizare acreditat – 1 exemplar in fotocopie; Certificat de atestare fiscala valabil la data depunerii propunerii de proiect, din care sa rezulte ca institutia nu are datorii - 1 exemplar in fotocopie.

Slide 16

b) Institutii din Romania partenere in proiect:  Formularul tip de candidatura pentru proiecte de parteneriat scolar 2011, primit de la coordonatorul european dupa ce a fost transmis online de catre acesta, va fi tiparit in 2 exemplare, care vor fi stampilate si semnate in original cu cerneala sau pix de culoare albastra de catre reprezentantul legal al institutiei. UN SINGUR EXEMPLAR va fi trimis catre Agentie, al doilea exemplar va fi pastrat de catre candidat.  O traducere in limba romana a formularului de candidatura NUMAI daca acesta a fost completat in alta limba straina decat engleza sau franceza – 1 exemplar tehnoredactat;  Institutiile candidate aflate in structura altei institutii vor atasa la dosar o copie a deciziei de arondare.  Institutiile de invatamant preuniversitar private vor trimite in plus: Ordin de autorizare a functionarii/ Ordin de acreditare cu precizarea nivelului de scolarizare acreditat – 1 exemplar in fotocopie; Certificat de atestare fiscala valabil la data depunerii propunerii de proiect, din care sa rezulte ca institutia nu are datorii - 1 exemplar in fotocopie.

Slide 17

 Documentele care compun dosarul de candidatura, mentionate anterior, se vor aseza intr-un dosar de plastic cu sina in ordinea in care au fost mentionate la acest punct. Dosarul se va trimite la Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, obligatoriu prin posta, in plic format A4 la urmatoarea adresa: Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, Bucuresti, Calea Serban Voda nr. 133, sector 4, cod postal 040205. Se va mentiona pe plic: Pentru Programul Sectorial Comenius – parteneriate scolare, proiecte multilaterale. Pentru institutiile coordonatoare din Romania se va adauga mentiunea “coordonator Romania”. Candidatii sunt sfatuiti sa obtina dovada expedierii candidaturii din partea Companiei de curierat (ex. Posta Romana, alte companii). Confirmarea primirii candidaturii Lista cu candidaturile primite in cadrul actiunii Parteneriate scolare va fi publicata pe site-ul www.llp-ro.ro dupa data de 25 aprilie 2011, dar nu mai tarziu de 5 mai.

Slide 18

NOTA: Candidatura se respinge pe criterii administrative daca se constata ca:  data postei din stampila de pe plicul in care s-a trimis dosarul de candidatura este ulterioara termenului limita de depunere anuntat; formularul de candidatura nu este cel corespunzator anului 2011;  exemplarele din formularul de candidatura nu sunt tehnoredactate, stampilate si semnate in original de catre reprezentantul legal al institutiei candidate;  formularul de candidatura nu este completat intr-una din limbile oficiale ale UE; institutia candidata nu este eligibila sa primeasca finantare pentru participarea intr-un parteneriat scolar Comenius;  institutia nu solicita finantare la sectiunea H si nici nu este indicat tipul parteneriatului; institutia candidata nu si-a indeplinit obligatiile contractuale referitoare la granturile primite anterior de la Agentia Nationala. Formularul de candidatura trebuie completat la toate punctele la care se solicita informatii. Necompletarea formularului de candidatura la toate sectiunile poate duce la respingerea candidaturii.

Slide 19

TERMEN LIMITA: Termenul limita, unic si comun la nivel european, pentru depunerea candidaturilor (atat online cat si a dosarului de candidatura) de proiecte de parteneriat scolar Comenius este 21 februarie 2011 (data postei in cazul dosarului).

Slide 20

BUGET: Pentru proiectele de parteneriat scolar Comenius multilaterale bugetul se va acorda dupa cum urmeaza: ATENTIE: Grantul mentionat in formularul de candidatura trebuie sa fie corespunzator tipului de parteneriat Comenius la care se refera proiectul si numarului minim de participanti la mobilitate. In cazul in care din formularul de candidatura rezulta ca numarul minim de participanti este mai mic decat cel corespunzator tipului si grantului selectate, grantul care va fi aprobat institutiei candidate va fi inferior grantului solicitat. Candidatura in care se solicita mai putin de 7000 EURO in cazul parteneriatelor multilaterale va fi respinsa.

Slide 21

CRITERII DE ELIGIBILITATE: In Romania, este eligibila sa solicite finantare pentru derularea proiectelor de parteneriat scolar Comenius orice institutie de invatamant preuniversitar (Gradinita, Scoala Generala, Scoala Speciala, Scoala de arta, Scoala de muzica, Scoala de Arte si Meserii, Liceu, Grup Scolar, Colegiu National, Scoala Postliceala) publica sau privata. De asemenea, sunt eligibile sa solicite finantare Cluburile sau Palatele Copiilor, Cluburile Sportive Scolare si Centrele de excelenta.

Slide 22

CRITERII DE EXCLUDERE: Ghidul LLP 2011: Partea I- “Precizari generale”- capitolul 3. Candidaţii vor fi excluşi de la participarea la un program dacă se găsesc într-una din următoarele situaţii precizate în art. 114 din Regulamentul Financiar aplicabil la bugetul general al Comunităţilor Europene: 1. sunt în faliment sau în curs de lichidare, în administrarea unei autorităţi judiciare, sau sunt implicaţi în înţelegeri cu creditorii, şi-au suspendat activităţile, fac obiectul procedurilor vizând aceste aspecte sau se află într-o situaţie similară ca urmare a aplicării unei proceduri similare prevăzute în legislaţia sau reglementările naţionale în vigoare; 2. au suferit condamnări privind conduita profesională, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă (res judicata); 3. sunt vinovaţi de grave erori profesionale dovedite prin orice mijloace pe care autoritatea contractantă le poate justifica; 4. nu şi-au îndeplinit obligaţiile de plată a contribuţiilor la asigurările sociale, a impozitelor sau taxelor datorate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ale ţării în care sunt stabiliţi sau ale ţării autorităţii contractante sau ale ţării în care contractul se pune în aplicare; 5. au suferit condamnări pentru fraudă, corupţie, implicarea într-o organizaţie ilegală sau orice altă activitate ilegală în detrimentul intereselor financiare ale Comunităţilor, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă (res judicata); 6. au fost declaraţi a fi într-o situaţie gravă de nerespectare a obligaţiilor contractuale privind procedurile de achiziţie sau procedurile de contractare a finanţărilor nerambursabile din fondurile Comunităţii Europene.

Slide 23

Candidaţii pot fi de asemenea excluşi de la primirea unei finanţări nerambursabile dacă în timpul procedurii de atribuire a finanţării: 1. se află într-un conflict de interese cu organizaţia sau persoanele implicate direct sau indirect în procedura de atribuire a finanţării; 2. se fac vinovaţi de declaraţii false sau nu furnizează informaţiile solicitate. Se pot acorda sancţiuni administrative şi financiare beneficiarilor de finanţare care se fac vinovaţi de declaraţii false sau se află în culpă privind obligaţiile contractuale în cadrul unui contract sau finanţări anterioare, în conformitate cu art. 93-96 din Regulamentul Financiar.

Slide 24

CRITERII DE SELECTIE Ghidul LLP 2011: Partea I, “Precizari generale”– capitolul 3. Criteriile de selecţie sunt utilizate pentru a stabili dacă organizaţia/parteneriatul candidat(ă) are capacitatea operaţională şi financiară necesară desfăşurării activităţii propuse.

Slide 25

CRITERII DE ACORDARE A GRANTULUI: Granturile pentru proiecte de parteneriat scolar Comenius (multilaterale sau bilaterale) se vor acorda in functie de: Calitatea proiectului depus pentru finantare. Candidaturile eligibile vor fi evaluate avand in vedere criteriile mentionate in Ghidul LLP 2011, Partea a II-a – Explicatii pentru fiecare actiune in parte; Prioritatile nationale mentionate in prezentul Apel la Propuneri, la punctul IV 1 a si b. Vor fi declarate RESPINSE proiectele trimise de institutii care nu respecta cerintele si reglementarile din prezentul Apel National la Propuneri si din Apelul General European pentru propuneri de proiecte 2011. In conformitate cu Reglementarea Consiliului (EC, Euratom) nr. 1605/2002 cu privire la Regulamentul Financiar aplicabil bugetului general al Comunitatilor europene (modificata prin documentul cu numarul 478/2007 din 23 aprilie 2007) si in conformitate cu regulile specifice ale LLP mentionate in Ghidul pentru Agentiile Nationale, dubla finantare este interzisa. Astfel, este interzisa acoperirea acelorasi costuri ale unei activitati din doua surse de finantare diferite, cu exceptia cazului in care se poate dovedi complementaritatea. Nu se acorda de mai multe ori finantare pentru aceeasi activitate.

Slide 26

De asemenea, daca vor fi identificate candidaturi identice la nivel de continut sau daca vor fi identificate pasaje de text similare sau identice cu alte propuneri de proiecte (indiferent daca au fost depuse la acelasi termen limita sau la termenele limita din anii precedenti si indiferent daca au fost depuse de aceeasi institutie sau de institutii diferite), aceste candidaturi se vor RESPINGE. In cazul in care identificarea dublei finantari se realizeaza dupa ce propunerile de proiect au fost deja finantate, institutiile beneficiare ale grantului vor restitui integral sumele transferate de ANPCDEFP pentru derularea proiectelor.

Slide 27

CRITERII DE DEPARTAJARE IN CAZUL OBTINERII UNOR PUNCTAJE EGALE: In cazul in care doua sau mai multe proiecte vor obtine punctaje egale si resursele financiare de care va dispune ANPCDEFP pentru Programul Sectorial Comenius nu vor permite finantarea tuturor acestora, vor fi avute in vedere urmatoarele criterii de departajare: Proiecte depuse de institutii care nu au mai obtinut finantare pentru proiecte de parteneriat scolar Comenius in Programul Socrates II, LLP;  Institutia candidata provine din judetul cu cel mai mic numar de candidaturi depuse.

Slide 28

CONTRACTAREA: Procesul de contractare a granturilor pentru proiectele de parteneriat scolar Comenius (bilaterale si multilaterale), care vor avea statutul de „aprobat” in urma procesului de consultare intre Agentiile Nationale, va demara in luna iulie 2011. Activitatile specifice proiectelor de parteneriat scolar Comenius se vor desfasura in perioada 1 august 2011-31 iulie 2013. Nota: Pentru proiectele multilaterale si bilaterale finantate sunt eligibili sa participe la mobilitati doar elevii in varsta de minimum 12 ani.

Slide 29

Tema proiectului şi produsele finale O temă ce va motiva atât elevii, cât şi profesorii să schimbe informaţii, să exploreze şi să înveţe unii de la alţii e crucial pentru un proiect de succes. Nu există o listă de teme recomandate: Dumneavoastră împreună cu partenerii dumneavoastră sunteţi liberi să negociaţi şi să alegeţi orice temă ce vă convine. Din moment ce interesul faţă de temă este forţa proiectului, este foarte important să reflectaţi cu grijă la tema aleasă şi să vă asiguraţi că este la fel de importantă pentru fiecare şcoală. Temele cross-curriculare, în care sunt implicate mai multe discipline de studiu au mai multe avantaje. Acestea reunesc profesori de diferite discipline şi elevi din diferite clase într-un singur proiect integrator. Astfel de proiecte integratoare tind să fie mai sustenabile decât proiectele ce se limitează la un profesor şi o singură disciplină. În plus, ele permit o combinare creativă a obiectelor de studiu, cum ar fi de exemplu: istoria, matematica, artele şi literatura într-un proiect privind tehnicile de construcţie în ţările partenere.

Slide 30

Produsele finale ale proiectelor şcolare variază foarte mult: proiectele pot avea rezulate concrete, tangibile, cum ar fi o broşură, o carte sau un CD-ROM, o pagina web sau un DVD. De asemenea, elevii pot organiza o expoziţie de meşteşuguri locale, juca o piesă de teatru sau realiza o casetă video. O descriere a modalităţii de realizare a proiectului sau un modul asupra modalităţilor de derulare a proiectelor de cooperare europeană ar putea fi, de asemenea, un produs final. Dat fiind că aceste proiecte şcolare se axează pe procese, întreaga experienţă de a fi implicaţi în proiect este în sine un „produs final“. Indiferent de forma produsului final, amintiţi-vă că acesta este un stimulent important pentru a lucra în proiect!

Slide 31

Exemple de activităţi ce pot fi realizate în cadrul parteneriatelor şcolare multilaterale Comenius: • Reuniuni de proiect între toate instituţiile participante la parteneriat • Schimburi de profesori şi elevi implicaţi în activităţile proiectului (de ex. schimburi de profesori, vizite de studiu, schimburi de elevi) • Schimburi de experienţă şi bune practici cu şcoli partenere din străinătate • Studii, cercetare • Redactarea, publicarea şi diseminarea documentaţiei legate de activităţile de cooperare • Producerea de obiecte tehnice, desene, obiecte de artă • Spectacole (de ex. piese de teatru, spectacole muzicale) • Organizarea de expoziţii, producerea şi diseminarea materialelor informative • Pregătirea lingvistică a profesorilor şi elevilor pentru ca aceştia să dispună de competenţa necesară în folosirea limbii(lor) de lucru din cadrul parteneriatului sau să înveţe limbile ţărilor/instituţiilor partenere • Cooperarea cu alte proiecte în domenii înrudite (de ex. prin proiecte şi reţele multilaterale Comenius), inclusiv mobilităţi la evenimente ale reţelei dacă acest lucru este relevant • Activităţi de autoevaluare • Diseminarea experienţei dobândite şi a rezultatelor obţinute în cadrul proiectului

Slide 32

TITLU: O şcoală, un pâmânt TIPUL ŞCOLII: primar, gimnaziu VÂRSTA ELEVILOR: 7-13 ani CONŢINUTUL ŞI ACTIVITĂŢLE PROIECTULUI: Proiectul a presupus: investigarea mediului înconjurător din fiecare regiune unde se află şcolile şi găsirea modalităţilor de protejare a acestora, dezvoltarea unor abilităţi specifice cercetării (căutarea şi selectarea materialelor informative – studierea în mod individual sau în echipă), promovarea noilor tehnologii de comunicare, utilizarea limbilor straine, cunoaterea şi compararea tradiţiilor folclorice, realizarea unor schimburi de experienţă cu profesorii din celelalte şcoli. Elevii au fost împărţiţi în mai multe grupuri de lucru, fiecare grup având sarcini clar precizate. A fost realizată o corespondenţă electronic atât la nivelul profesorilor instituţiilor implicate cât şi la nivelul elevilor. EXEMPLU de PROIECT

Slide 33

INTEGRAREA ÎN CURRICULUM: Activităţile din proiect s-au desfăşurat în şcoli, în ţările participante la proiect. Munca de pregătire a proiectului a fost integrată în curicula mai multor discipline. Această experienţă nu numai că a dezvoltat abilităţile elevilor de a comunica în cele 3 limbi folosite în proiect, ci a constituit o bază pentru alte studii în alte domenii. IMPACTUL CROSS-CURRICULAR: Echipele care au lucrat în proiect au fost formate din elevi şi profesori de diferite discipline (istorie, artă, limbă maternă, limbi străine, informatică, matematica, biologie, geografie, ecologie, activitate optionala – Junior Achievement). Au fost implicate în proiect, încă de la început, peste 50 de cadre didactice incluzând profesori, directori, personal didactic auxiliar şi personal administrativ. PRODUSELE FINALE: Revista multiculturală bilingvă româno-engleză „Prietenii. AS“, expoziţii cu imagini reprezentative din ţările partenere, pagina web, CD de prezentare a activităţilor realizate în cadrul proiectului, inclusiv a mobilităţilor.

URL:
More by this User
Most Viewed