Η μάχη των Θερμοπυλών

+27

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η μάχη των Θερμοπυλών

Slide 2

Ο βασιλιάς των Περσών, Ξέρξης που διαδέχτηκε τον πατέρα του Δαρείο, άρχισε να ετοιμάζει μια νέα εκστρατεία κατά της Ελλάδας.

Slide 3

Ο Δαρείος με το μικρό Ξέρξη

Slide 4

Τέσσερα χρόνια κράτησαν οι στρατιωτικές προετοιμασίες του Ξέρξη. Χιλιάδες άνδρες στρατολογήθηκαν από τα διάφορα έθνη της περσικής αυτοκρατορίας. Στάλθηκαν, επίσης, κήρυκες σε πόλεις της Ελλάδας για να βρουν συμμάχους στις επιχειρήσεις.

Slide 5

Για να περάσει ο περσικός στρατός σύντομα και με ασφάλεια προς την Ελλάδα κατασκευάστηκαν δύο σπουδαία τεχνικά έργα: - μια πλωτή γέφυρα στο στενό του Ελλησπόντου και μια -διώρυγα στον Άθω (Άγιο Όρος)

Slide 7

Περσικό ιππικό Πέρσης στρατιώτης μέλος του επίλεκτου τμήματος των αθανάτων (10.000 ανδρών). Σε καιρό ειρήνης αποτελούσαν την προσωπική φρουρά του Μεγάλου Βασιλέως . Οι Σκύθες ή Σάκες ήταν άριστοι τοξότες

Slide 8

Στο μεταξύ και οι Έλληνες γνωρίζοντας ότι οι Πέρσες δε θα αργήσουν να τους επιτεθούν, προετοιμάζονταν κατάλληλα. Στην Αθήνα ο διορατικός πολιτικός Θεμιστοκλής έπεισε το δήμο να ναυπηγηθούν πολεμικά πλοία και κατέστησε το κράτος του την πρώτη ναυτική δύναμη στην Ελλάδα.

Slide 10

Το φθινόπωρο του 481 π.Χ. αντιπρόσωποι των Ελλήνων συγκεντρώθηκαν στον Ισθμό της Κορίνθου και πήραν ορισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της επικείμενης περσικής εισβολής: α) να αμυνθούν οι Έλληνες ενωμένοι β) να τιμωρηθούν οι πόλεις που θα μήδιζαν δηλαδή θα συμμαχούσαν με τους Πέρσες γ) να είναι αρχηγός στρατού και στόλου οι Σπαρτιάτες.

Slide 11

Την Άνοιξη του 480 π.Χ. ο Ξέρξης με τον πολυάριθμο στρατό του πέρασε τον Ελλήσποντο. Σκόρπισε το φόβο σε όλα τα μέρη από όπου περνούσε. Ποτέ οι άνθρωποι δεν είχαν δει τόσο πολύ στρατό.

Slide 13

Προχώρησε στη Θράκη και τη Μακεδονία. Όλη η Θεσσαλία, η Λοκρίδα και η Βοιωτία (εκτός τις Πλαταιές και τις Θεσπιές) δήλωσαν υποταγή. Οι Πέρσες είχαν φτάσει χωρίς πόλεμο ως τα στενά των Θερμοπυλών.

Slide 14

Ο ελληνικός στρατός που συγκεντρώθηκε στις Θερμοπύλες ήταν περίπου 7.000 στρατιώτες από διάφορες πόλεις κι ανάμεσά τους 300 Σπαρτιάτες με αρχηγό το βασιλιά τους Λεωνίδα.

Slide 15

Σπαρτιάτες πολεμιστές Λεωνίδας

Slide 17

Οι Πέρσες ήθελαν να περάσουν τα στενά των Θερμοπυλών για να κατευθυνθούν προς την Αθήνα και τη Ν. Ελλάδα. Ανάμεσα στο όρος Καλλίδρομο και στη θάλασσα του Μαλιακού υπήρχαν τρία πολύ στενά σημεία : α) κοντά στο βωμό της Δήμητρας, β)στο τείχος των Φωκέων και γ)στους Αλπηνούς Ο περσικός στρατός θα αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες περνώντας από εκεί λόγω της στενότητας του τόπου, αλλά και εξαιτίας των ελών των θερμών πηγών.

Slide 18

Οι Έλληνες διάλεξαν την αμυντική γραμμή των Θερμοπυλών για να εμποδίσουν τον περσικό στρατό να περάσει στη Ν. Ελλάδα. Ο στρατός του Λεωνίδα εγκαταστάθηκε πίσω από το τείχος των Φωκέων, για να αποκρούσει την περσική επίθεση. Το μονοπάτι της Ανοπαίας ατραπού ανατέθηκε να το φυλάγουν 1.000 Φωκείς για να καλύπτουν τα νώτα των Ελλήνων.

Slide 20

Κατά τη μάχη ο Λεωνίδας θα χρησιμοποιούσε το επίλεκτο σώμα των 300 Σπαρτιατών εφαρμόζοντας την παραπλανητική τακτική της υποχώρησης για να προξενήσει τη μεγαλύτερη δυνατή φθορά στους Πέρσες.

Slide 21

Ο Ξέρξης στρατοπέδευσε για τέσσερις μέρες ανάμεσα στους ποταμούς Μέλανα και Ασωπό και σκεπτόταν πώς θα ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο. Σχεδίαζε να βρεί την κατάλληλη ευκαιρία να επιτεθεί από ξηρά και θάλασσα. Πίστευε ότι οι Έλληνες θα αποσύρονταν από τα Στενά βλέποντας τη τεράστια στρατιά του.

Slide 22

Γι' αυτό έστειλε κήρυκες στο Λεωνίδα ζητώντας του να του παραδώσει τα όπλα. Τότε όμως πήρε την αγέρωχη απάντηση από το βασιλιά των Λακεδαιμονίων: "Μολών Λαβέ" (= έλα να τα πάρεις).

Slide 23

Πρώτη μέρα Οι Πέρσες έκαναν τρεις επιθέσεις στο τείχος των Φωκέων, αλλά δεν κατόρθωσαν να νικήσουν τους Έλληνες. Για να καταληφθεί το Στενό χρησιμοποιήθηκε και το επίλεκτο σώμα των Αθανάτων με αρχηγό τον Υδάρνη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Οι Έλληνες απέκρουαν με επιτυχία τις επιθέσεις και αυτό οφείλεται και στην ειδική τακτική που εφάρμοσε ο Λεωνίδας.

Slide 24

Στην αρχή δηλ. οι Σπαρτιάτες προχωρούσαν προς τις γραμμές του εχθρού και έπειτα έκαναν μια παραπλανητική κίνηση υποχώρησης για να παρασύρουν όσον το δυνατό περισσότερους εχθρούς προς το ελληνικό στρατόπεδο. Στη συνέχεια αναστρέφονταν απότομα και ενεργούσαν ορμητική επίθεση με αποτέλεσμα να σκοτώνονται πολλοί Πέρσες.

Slide 27

Δεύτερη μέρα  Ο Ξέρξης βλέποντας και τη δεύτερη μέρα να εξοντώνονται τα επίλεκτα τμήματα του στρατού του είχε φτάσει σε αδιέξοδο. Το βράδυ παρουσιάστηκε ένας κάτοικος της περιοχής, ο προδότης Εφιάλτης, ο οποίος αποκάλυψε την ύπαρξη της Ανοπαίας ατραπού και οδήγησε τους Αθανάτους του Υδάρνη από το μονοπάτι αυτό στα νώτα των Ελλήνων. Οι Φωκείς που φύλαγαν το μονοπάτι αιφνιδιάστηκαν και εγκατέλειψαν δυστυχώς τις θέσεις τους και έτσι οι Πέρσες πραγματοποίησαν ανενόχλητοι τον κυκλωτικό ελιγμό τους.

Slide 30

Τρίτη μέρα Ο Λεωνίδας πληροφορήθηκε εγκαίρως τι είχε συμβεί. Δεν υπήρχε πια καμιά ελπίδα για νίκη ή σωτηρία των Ελλήνων. Γι' αυτό ζήτησε απ' τους συμμάχους ν' αποχωρήσουν για να σωθούν και να χρησιμοποιηθούν σ' άλλες μάχες. Ο ίδιος με τους 300 Σπαρτιάτες αποφάσισε να παραμείνει στη θέση του πιστός στο χρέος προς την πατρίδα και να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι τέλους. Μαζί του παρέμειναν και 700 Θεσπιείς με αρχηγό τον Δημόφιλο

Slide 33

Ό Λεωνίδας μετακίνησε σχεδόν το σύνολο του στρατού του έξω από το τείχος και το παρέταξε σε σχηματισμό φάλαγγας οπλιτών, για να δώσει μάχη οπλιτικής μορφής και να προκαλέσει μεγάλη φθορά στον εχθρό. Στη τελευταία φάση οι Έλληνες που απέμειναν οπισθοχώρησαν, πέρασαν το τείχος και συσπειρώθηκαν κυκλικά στο ύψωμα του Κολωνού για να διατηρούν μέτωπο προς όλες τις κατευθύνσεις. Αν και είχαν μείνει λίγοι προξενούσαν τρόμο στους Πέρσες μαχόμενοι γενναία. Στο τέλος χτυπήθηκαν από τα βέλη των Περσών και σκοτώθηκαν όλοι.

Slide 34

Ο ποιητής Σιμωνίδης έγραψε το παρακάτω επίγραμμα: «Διαβάτη, πες στους Λακεδαιμονίους ότι είμαστε εδώ θαμμένοι, πιστοί στις εντολές τους.»

Slide 35

ΤΕΛΟΣ Theodota

URL: