Η ναυμαχία της Σαλαμίνας

+19

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας

Slide 2

Ο Ξέρξης μετά τη μάχη στις Θερμοπύλες και έχοντας χάσει πολλούς στρατιώτες συνέχισε το δρόμο του προς την Αθήνα.

Slide 4

Βρήκε όμως την πόλη άδεια . Οι κάτοικοι την είχαν εγκαταλείψει.

Slide 5

Ο Θεμιστοκλής χρησιμοποιώντας ένα τέχνασμα έπεισε τους Αθηναίους να φύγουν από την Αθήνα.

Slide 6

Εκείνες τις μέρες το φίδι που βρισκόταν στο ναό της Αθηνάς στο Ερέχθειο εξαφανίστηκε και οι ιερείς έβρισκαν τις τροφές που του πρόσφεραν καθημερινά άθικτες.

Slide 7

Ο Θεμιστοκλής είπε πως η θεά εγκατέλειψε την πόλη και τους έδειχνε το δρόμο προς τη θάλασσα. Εξήγησε πως το ξύλινο τείχος του χρησμού που είχαν ζητήσει οι Αθηναίοι από το μαντείο των Δελφών , ήταν τα πλοία.

Slide 9

Έτσι τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι μπήκαν στα πλοία και μεταφέρθηκαν στα γύρω νησιά για μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι άντρες Αθηναίοι μπήκαν στα καράβια έτοιμοι για τη σύγκρουση.

Slide 11

Οι Πελοποννήσιοι ύψωσαν τείχος στον Ισθμό, για να εμποδίσουν τους Πέρσες να μπουν στην Πελοπόννησο.

Slide 13

Οι αρχηγοί του στόλου διαφώνησαν ως προς την τακτική που θα ακολουθούσαν.

Slide 14

Ο Σπαρτιάτης ναύαρχος Ευρυβιάδης, επέμεναν να γίνει η ναυμαχία κοντά στον Ισθμό προκειμένου, σε περίπτωση ήττας, να μπορέσουν ευκολότερα να διαφύγουν στην ενδοχώρα και να αντιμετωπίσουν εκεί τον περσικό στρατό.

Slide 15

Ο Αθηναίος Θεμιστοκλής πίστευε ότι η σύγκρουση έπρεπε να γίνει στο στενό της Σαλαμίνας. Στο χώρο αυτό οι Πέρσες δε θα μπορούσαν να παρατάξουν τα μεγάλα τους πλοία. Τα ελληνικά πλοία, τριήρεις, ήταν πιο εύκολο να κινηθούν στο στενό.

Slide 16

Ακολούθησε σκληρή διαφωνία μεταξύ του Θεμιστοκλή και του Ευρυβιάδη, ώσπου ο δεύτερος σήκωσε το χέρι του για να χτυπήσει τον Αθηναίο στρατηγό. Τότε ο Θεμιστοκλής είπε το περίφημο «πάταξον μεν, άκουσον δε»

Slide 17

Ύστερα από συζητήσεις κατόρθωσε τελικά να πείσει τους στρατηγούς να παραμείνουν στη Σαλαμίνα και να ναυμαχήσουν εκεί, καθώς τα στενά γύρω από το νησί ευνοούσαν τις κινήσεις των ελληνικών πλοίων, που ήταν ευέλικτα και γρήγορα, σε αντίθεση με τα δυσκίνητα και ογκώδη, αλλά και πολυπληθή, περσικά.

Slide 18

Ο ελληνικός στόλος αποτελούνταν συνολικά από 366 πλοία (κατά τον Ηρόδοτο).

Slide 20

Ο περσικός στόλος, που περιλάμβανε κατά τον Αισχύλο 1.207 πλοία, ήταν αγκυροβολημένος, μετά την κατάληψη της Αθήνας από τους Πέρσες, στο Φάληρο.

Slide 21

Η ναυμαχία διεξήχθη στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου του 480π.Χ.

Slide 22

Ο περσικός στόλος απέπλευσε από το Φάληρο με κατεύθυνση προς τα Δυτικά, ενώ τμήμα του Περσικού στρατού αποβιβάσθηκε και κατέλαβε το νησάκι Ψυτάλλεια με σκοπό, κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας, την περισυλλογή των Περσών ναυαγών και την εξόντωση των Ελλήνων ναυαγών.

Slide 24

Ο βασιλιάς Ξέρξης , βέβαιος για τη νίκη του ,κάθισε σε θρόνο σε μια πλαγιά του βουνού Αιγάλεω για να παρακολουθήσει τη ναυμαχία.(480 π.Χ.)

Slide 28

Οι αρχηγοί των Περσών , μόλις είδαν τον ελληνικό στόλο να συγκεντρώνεται στη Σαλαμίνα, έδωσαν εντολή να κυκλωθεί.

Slide 30

Με το σύνθημα τα ελληνικά πλοία έπλευσαν με δύναμη προς τα περσικά τα οποία δεν άντεξαν την επίθεση και άρχισαν να υποχωρούν. Καθώς ήταν ογκώδη ήταν δύσκολο να κινηθούν στο στενό.

Slide 35

Η ναυμαχία κράτησε ως το απόγευμα. Οι Πέρσες έφυγαν, ενώ η θάλασσα είχε γεμίσει από συντρίμμια.

Slide 37

Ο Ξέρξης, Φοβούμενος ότι οι Έλληνες θα κλείσουν το Στενό του Ελλησπόντου και θα απομονώσουν τον στρατό του στην Ευρώπη, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών του επέστρεψε στην Περσία.

Slide 38

Άφησε τον Μαρδόνιο με επίλεκτα σώματα πεζικού και ιππικού. Όλες όμως οι περσικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την Αττική. Ο Μαρδόνιος πέρασε τον επόμενο χειμώνα στην Βοιωτία και οι Αθηναίοι βρήκαν την ευκαιρία να επιστρέψουν στην κατεστραμμένη τους πια πόλη.

Slide 39

Οι Έλληνες έδωσαν μάχη σε χώρο που ήξεραν καλά και πολεμώντας γενναία νίκησαν. Αγωνίστηκαν ενωμένοι και κατάφεραν να σώσουν την πατρίδα τους.

Slide 40

ΤΕΛΟΣ Theodota

URL: