ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ 7ης ΕΝΟΤΗΤΑΣ

+57

No comments posted yet

Comments

Slide 1

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ 7ης ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Slide 2

Αυτοπαθείς λέγονται οι αντωνυμίες που φανερώνουν πως το ίδιο πρόσωπο ενεργεί και το ίδιο πρόσωπο δέχεται αυτήν την ενέργεια.

Slide 4

Έκθλιψη είναι το φαινόμενο που μπορεί να συμβεί σε μία λέξη που τελειώνει σε φωνήεν όταν βρεθεί μπροστά από μία λέξη που αρχίζει από φωνήεν. -------φ φ------- Στη θέση που το φωνήεν εξαφανίζεται βάζουμε απόστροφο (’). Συχνά επίσης θα παρατηρήσουμε το σύνδεσμο και να γίνεται κι. Π.χ. να αφήσουμε ν’ αφήσουμε       το απόγευμα τ’ απόγευμα

Slide 5

Αφαίρεση είναι το φαινόμενο που μπορεί να συμβεί σε μία λέξη που αρχίζει από  φωνήεν όταν βρεθεί μετά από μία λέξη που τελειώνει σε φωνήεν. -----φ φ----- Στη θέση που το φωνήεν εξαφανίζεται βάζουμε απόστροφο (’). Π.χ. σου είπα σου ‘πα       Που είναι που ‘ναι

Slide 6

Αποκοπή είναι το φαινόμενο που μπορεί να  πάθει το τελικό φωνήεν μιας λέξης, όταν βρεθεί μπροστά από το αρχικό σύμφωνο της λέξης που ακολουθεί. Στη θέση που το φωνήεν εξαφανίζεται βάζουμε απόστροφο (’). ------φ σ------- Π.χ.  από το μαγαζί απ’ το  μαγαζί        Φέρε το φερ’ το

Slide 7

Το επίρρημα μέσα, όταν παθαίνει αποκοπή, γράφεται με τελικό "ς" και χωρίς απόστροφο. Π.χ. μέσα στη θάλασσα μές στη θάλασσα Όταν όμως παθαίνει έκθλιψη, γράφεται με "σ’ " και απόστροφο. Π.χ. μέσα από το σπίτι μέσ’ από το σπίτι

Slide 8

Θηλυκά ουσιαστικά σε -α ισοσύλλαβα ανισοσύλλαβα

Slide 9

Θηλυκά ουσιαστικά σε -η Ισοσύλλαβα αρχαιόκλιτα

Slide 10

Κύρια ονόματα Τα κύρια ονόματα γράφονται με κεφαλαίο. Κύρια ονόματα είναι: Τα ονόματα των ανθρώπων: (Γιώργος, Γιάννης, Κώστας, κ.λ.π.) Τα ονόματα των ημερών: ( Δευτέρα, Τρίτη, Κυριακή, κ.λ.π.) Τα ονόματα των μηνών: (Μάρτιος, Απρίλιος, Ιούνιος, κ.λ.π.) Τα ονόματα των εορτών και των αγίων: (Χριστούγεννα, Πάσχα, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Γεώργιος, Αγία Ελένη, κ.λ.π.) Τα γεωγραφικά ονόματα: Δηλαδή τα ονόματα των ποταμών (Πηνειός, Αχελώος), των βουνών (Όλυμπος), των λιμνών, (Πρέσπα), των θαλασσών (Μεσόγειος ), κ.λ.π. Τα ονόματα των χωρών, των πόλεων, των χωριών. (Ελλάδα, Ιταλία, Αθηνά, Ρώμη, κ.λ.π.)

Slide 11

Τα εθνικά ουσιαστικά. Είναι αυτά που μας δείχνουν από πού κατάγεται κάποιος. (Έλληνας-Έλληνες, Ιταλός-Ιταλοί, Γάλλος-Γάλλοι, Άγγλος-Άγγλοι, κ.λ.π.). Προσοχή όμως, γράφονται με μικρό και όχι με κεφαλαίο τα πράγματα που προέρχονται από μία χώρα. (ελληνικός καφές, ιταλικό παλτό, γερμανικό φαγητό, γαλλικό αυτοκίνητο, κ.λ.π.). Διάφοροι οργανισμοί και τράπεζες. (Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος-ΟΤΕ- Εθνική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, κ.λ.π.) Οι τίτλοι βιβλίων, εφημερίδων περιοδικών. (Λεξικό, κ.λ.π.) Τα ονόματα των έργων τέχνης, μουσείων και μνημείων. (Παρθενώνας, Θησείο, Άγνωστος στρατιώτης, Εθνικό μουσείο, κ.λ.π.)

Slide 12

Υποκοριστικά Υποκοριστικά λέγονται οι λέξεις που δείχνουν ότι κάτι είναι μικρό και σχηματίζονται με τις ακόλουθες καταλήξεις: -άκης, -άκος, -άκι, -ούλης, -ούλα, -ούλι, -όπουλο, -ίτσα, -ούδα, -ούδι, -αράκι, -ουδάκι, -ίδιο, -ίσκος (μωράκι, μικρούλης,αδερφούλα, γεράκος, κουκλίτσα, κλεφτόπουλο κ.λ.π.)

Slide 13

Μεγεθυντικά Μεγεθυντικά λέγονται οι λέξεις που δείχνουν ότι κάτι είναι πολύ μεγάλο και σχηματίζονται με τις ακόλουθες καταλήξεις: -α, -άρα, -άκλα, - άκλας/-ακλάς -άρας, -αρόνας, -άρος, -άτορας, -ούκλα, -ούκλας, -ούρα κ.α. (κοριτσάρα, φωνακλάς, σπιταρόνα, δουλευταράς,κ.λ.π.)

Slide 14

Περιληπτικά ή περιεκτικά ουσιαστικά Περιληπτικά ονομάζονται τα ουσιαστικά που δηλώνουν το μέρος όπου υπάρχουν πολλά όμοια πρόσωπα ,ζώα φυτά ή πράγματα, λήγουν σε –ωνας και γράφονται με –ω. Π.χ. περιστερώνας, ελαιώνας, ξενώνας Εξαιρούνται και γράφονται με –ο τα: κηδεμόνας, κανόνας, αλαζόνας, ηγεμόνας, Μακεδόνας, Στρυμόνας.

Slide 18

Ασύνδετο σχήμα έχουμε όταν όμοιες λέξεις ή όμοιες προτάσεις τοποθετούνται στη σειρά και χωρίζονται με κόμμα (,).Δεν ενώνονται με συνδέσμους (και ,αλλά κ.λ.π.) π.χ. Η Μαρία είναι ψηλή, αδύνατη και όμορφη. Τα παιδιά έτρεξαν , πήδηξαν ,σκαρφάλωσαν και διασκέδασαν.

Slide 19

ΤΕΛΟΣ

URL: