Η Θήβα και η βοιωτική συμμαχία

+21

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η Θήβα και η βοιωτική συμμαχία

Slide 2

Η Θήβα υπήρξε η πιο ονομαστή πόλη της Βοιωτίας.

Slide 3

Οι Βοιωτοί αρχικά κατοικούσαν στην Πίνδο. Λίγο πριν την κάθοδο των Δωριέων κινήθηκαν ανατολικά και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλία.

Slide 4

Αργότερα, καθώς πιέζονταν από τους Θεσσαλούς, κινήθηκαν νότια και εγκαταστάθηκαν στην πεδινή έκταση δυτικά της λίμνης Κωπαϊδάς. Η περιοχή ονομάστηκε Βοιωτία.

Slide 5

Η πόλη της Θήβας χτίστηκε στη μέση της εύφορης πεδιάδας. Το όνομά της το οφείλει στη Θήβη, που ήταν κόρη του Ασωπού.

Slide 8

Το πρώτο πολίτευμα της Θήβας ήταν βασιλεία. Αργότερα πλούσιοι γαιοκτήμονες έδιωξαν το βασιλιά και κυβέρνησαν αυτοί.

Slide 9

Οι Βοιωτοί ήταν διασπασμένοι σε πόλεις-κράτη, όπως η Θήβα, η Τανάγρα, ο Ορχομενός, η Κορώνεια, η Χαιρώνεια, οι Θεσπιές, τα Λεύκτρα, η Θίσβη κ.α.

Slide 11

Όλες οι βοιωτικές πόλεις σχημάτισαν μία συμμαχία, γνωστή ως «κοινό Βοιωτών». Η πιο ονομαστή πόλη της Βοιωτίας ήταν η Θήβα, που είχε συνήθως την αρχηγία της συμμαχίας.

Slide 12

Κάθε πόλη είχε ένα βοιωτάρχη, ο οποίος είχε πολιτική και στρατιωτική εξουσία. Μόνο η Θήβα είχε δύο βοιωτάρχες. Η εξουσία τους διαρκούσε ένα χρόνο. Όλοι οι βοιωτάρχες σχημάτιζαν συμβούλιο και έπαιρναν αποφάσεις με πλειοψηφία.

Slide 13

Οι πόλεις της Βοιωτικής συμμαχίας ανέπτυξαν κοινούς δεσμούς μεταξύ τους. Είχαν κοινή λατρεία, κοινή διάλεκτο.

Slide 14

Από τον 6ο αιώνα π.Χ. κοινό νόμισμα γιατί αυτό διευκόλυνε τις σχέσεις μεταξύ τους. Στη μια όψη είχε την ασπίδα, ιερό έμβλημα των Βοιωτών, με τα δύο κοψίματα στα πλάγια. Στην άλλη όψη κάθε πόλη μπορούσε να βάλει όποια παράσταση ήθελε.

Slide 16

Οι πόλεις της Βοιωτικής συμμαχίας λάτρευαν την Ιτωνία Αθηνά (από την πόλη Ιτωνα της Θεσσαλίας) και τελούσαν στο ιερό της στην Κορώνεια μια κοινή γιορτή , τα Παμβοιώτια.

Slide 17

Το πιο σημαντικό θρησκευτικό κέντρο των Βοιωτών ήταν το μαντείο του Ογχηστού, όπου λατρευόταν ο Ποσειδώνας. Εκεί γίνονταν αγώνες, στους οποίους έπαιρναν μέρος αθλητές από όλες τις Βοιωτικές πόλεις.

Slide 19

Στη βοιωτική συμμαχία δε συμμετείχαν οι Πλαταιείς . Οι Θηβαίοι θέλησαν να τους οδηγήσουν με τη βία στη συμμαχία.

Slide 20

Οι Πλαταιείς ζήτησαν βοήθεια από τους Αθηναίους. Αυτοί εκστρατεύσανε εναντίον των Θηβαίων και ο αθηναϊκός στρατός τους ανάγκασε να αφήσουν ήσυχους τους Πλαταιείς. Από τότε οι Πλαταιείς ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις με τους Αθηναίους.

Slide 21

Οι Πλαταιείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Αθηναίων για βοήθεια , παίρνοντας μέρος στη μάχη του Μαραθώνα με χίλιους πολεμιστές. Πολέμησαν ακόμη πολλές φορές στο πλευρό των Αθηναίων απέναντι από τους Θηβαίους.

Slide 22

Μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο οι Σπαρτιάτες υπέγραψαν την Ανταλκίδεια ειρήνη (386π.Χ.) σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές πόλεις έπρεπε να μείνουν αυτόνομες, ελεύθερες δηλαδή να κανονίζουν μόνες τους τα ζητήματά τους.

Slide 23

Ο όρος αυτός ήταν αντίθετος με τα συμφέροντα της Θήβας. Αν δεχόταν τους όρους, θα έπρεπε να διαλυθεί η συμμαχία. Η Θήβα αρνήθηκε να δεχτεί τους όρους και έτσι οι Σπαρτιάτες επιτέθηκαν στη Θήβα.

Slide 24

ΤΕΛΟΣ THEODOTA

URL: