Κατασκευή Σχεδιαγράμματος έκθεσης και παραδείγματα

+193

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Παραγωγή γραπτού λόγου Κατασκευή Σχεδιαγράμματος έκθεσης Λεμονιάς Χάρης 2010

Slide 2

  Α. Πρόλογος: - Μια δυο εισαγωγικές προτάσεις ή σύντομη παράγραφος, για να κατατοπίσουμε τον αναγνώστη. Β. Κυρίως θέμα: - Χρησιμοποιούμε σχεδόν πάντοτε τα 4Π(ποιος, που, πότε πως) Α. Ποιος; Β. Που έγινε;   Γ. Πότε; Δ. Πώς έγιναν τα πράγματα;   Πολλές φορές χρησιμοποιούμε και την ερώτηση τι, αν «το σηκώνει» η έκθεσή μας.   Αν νομίζουμε ότι θα μπορούσαμε να γράψουμε και κάτι άλλο σχετικό με το θέμα της έκθεσης το γράφουμε κι αυτό. Τα μέρη ενός σχεδιαγράμματος Γ. Επίλογος: - Μια έως τρείς προτάσεις . Ο επίλογος μπορεί να είναι: Α. Κάποιο συμπέρασμα που βγαίνει από αυτά που έχουμε γράψει παραπάνω. Β. Κάποιο δίδαγμα ή σύσταση(συμβουλή) Γ. Μια ευχή.

Slide 3

  Προσοχή!!!!! Μπορεί να είναι χρονοβόρο (δηλ. να μας παίρνει πολύ χρόνο) όμως είναι απαραίτητο να φτιάχνουμε σχεδιάγραμμα, πριν ξεκινήσουμε να γράφουμε την έκθεσή μας (αν θέλουμε να είναι καλή). Στο σχεδιάγραμμα της έκθεσής μας πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σύντομοι για να μη χάνουμε πολύ χρόνο.

Slide 4

Ας δούμε μερικά παραδείγματα κατασκευής σχεδιαγραμμάτων μιας έκθεσης. Παραδείγματα σχεδιαγραμμάτων

Slide 5

Θέμα: Ο Καλύτερός μου φίλος Κύριο θέμα Ξεκινάω με τα 4π: - Ποιος είναι ο καλύτερός μου φίλος; - Που γνωριστήκαμε; - Πότε γνωριστήκαμε; - Πώς γνωριστήκαμε; - Πώς είναι η εμφάνισή του; - Πώς είναι ο χαρακτήρας του; Συνεχίζω με το τι - Τι μας αρέσει να παίζουμε; -Τι άλλο μας αρέσει να κάνουμε μαζί; Πρόλογος - Η αξία των φίλων στη ζωή μας. Επίλογος - Ευχή να διατηρηθεί η φιλία μας.

Slide 6

Θέμα: Η πόλη μας Πρόλογος Γενικά για τις πόλεις της Ελλάδας Κυρίως θέμα Ξεκινάω με τα 4π: Ποια είναι η πόλη που μένω; Που βρίσκεται; Ποιος είναι ο πληθυσμός της; Ποιες οι ασχολίες των κατοίκων της Πώς είναι τα σπίτια της, τα καταστήματά της, οι πλατείες κ. λ. π. Συνεχίζω με το «τι» Τι ξέρω από την ιστορία για την πόλη μου; Επίλογος - Ευχή για το πώς θα ήθελα να είναι η πόλη μου.

Slide 7

Θέμα: Το σχολείο μας Πρόλογος Λίγα λόγια για το σχολείο γενικά Κυρίως Θέμα Πώς λέγεται το σχολείο μας Πού βρίσκεται; Πόσους μαθητές έχει περίπου (πολλούς, λίγους κ.λ.π.) Πώς είναι η αυλή του Πώς είναι εξωτερικά το κτήριο του (παλιό, καινούργιο, ισόγειο, πολυώροφο κ.λ.π.) Πόσες αίθουσες έχει; Πώς είναι οι αίθουσες (μικρές, μεγάλες, βαμμένες, άβαφες κ.λ.π.) Ποιους άλλους χώρους έχει το σχολείο; Τι εξοπλισμό έχει το σχολείο (ΤV, κασετόφωνα, χάρτες κ.λ.π.) Επίλογος Μου αρέσει το σχολείο; (ναι/όχι και γιατί)

Slide 8

Επιτέλους τελειώσαμε!

Tags: σχεδιαγραμμα έκθεση ελληνική γλώσσα γραφή παραγωγή γραπτός λόγος

URL: