Η αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου χωρίζεται

+19

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Η αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου χωρίζεται

Slide 2

Τα χρόνια που ακολούθησαν το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323 π.Χ.) ονομάστηκαν ελληνιστικά γιατί κύριο χαρακτηριστικό της εποχής αυτής ήταν η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στην Ανατολή.

Slide 4

Ο Αλέξανδρος πέθανε χωρίς να αφήσει διάδοχο στο απέραντο κράτος που είχε δημιουργήσει.

Slide 6

Λίγο πριν πεθάνει, οι στρατηγοί του τον ρώτησαν σε ποιον αφήνει το κράτος του και εκείνος απάντησε «στον καλύτερο».

Slide 7

Οι τελευταίες του λέξεις ήταν πως οι αγώνες που θα γίνονταν προς τιμήν του , μόλις πέθαινε, θα ήταν μια μεγάλη μάχη των φίλων του.

Slide 8

Οι στρατηγοί του από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να βρούνε κάποια λύση, αλλά στάθηκε αδύνατο να συμφωνήσουν.

Slide 9

Στην αρχή την εξουσία μοιράστηκαν τρεις από τους ισχυρότερους στρατηγούς του Μ. Αλεξάνδρου, ο Αντίπατρος, ο Κρατερός και ο Περδίκας. Στους υπόλοιπους στρατηγούς ανατέθηκε η διοίκηση μεγάλων περιοχών.

Slide 10

Τελικά το κράτος του Μ. Αλεξάνδρου διασπάστηκε και χωρίστηκε αρχικά στο κράτος της Αιγύπτου, της Συρίας και της Μακεδονίας.

Slide 11

Σε λίγα χρόνια άρχισαν οι συγκρούσεις των πιο φιλόδοξων στρατηγών του Αλέξανδρου. Το 306 π.Χ. ο Αντίγονος αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς.

Slide 12

Συγχρόνως ανακηρύχθηκαν βασιλιάδες ο Πτολεμαίος, ο Κάσσανδρος, ο Λυσίμαχος και ο Σέλευκος.

Slide 14

Το 301 π.Χ., στη μάχη που έγινε στην Ιψό ο Αντίγονος νικήθηκε από το Λυσίμαχο και το Σέλευκο. Το αποτέλεσμα αυτής της μάχης ήταν η οριστική διάσπαση της αυτοκρατορίας του Μ. Αλεξάνδρου και η δημιουργία τεσσάρων κρατών.

Slide 15

Το κράτος της Αιγύπτου με βασιλιά τον Πτολεμαίο.

Slide 16

Το κράτος της Αιγύπτου ήταν το πιο ισχυρό από όλα τα κράτη. Πρωτεύουσά του ήταν η Αλεξάνδρεια, που γρήγορα έγινε σπουδαίο οικονομικό και πνευματικό κέντρο.

Slide 18

Εκτός από το Φάρο στην είσοδο του λιμανιού, γνωστή ήταν και η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας που είχε 700.000 τόμους. Η βιβλιοθήκη αποτελούσε τμήμα ενός τεράστιου οικοδομήματος, του Μουσείου. Ονομάστηκε Μουσείο από τις Μούσες, που προστάτευαν τα γράμματα, τις τέχνες και τι επιστήμες.

Slide 19

Περιλάμβανε αίθουσες παραδόσεων , εργαστήρια και αστεροσκοπείο. Ήταν κάτι σαν Πανεπιστήμιο. Η βιβλιοθήκη κάηκε το 47 π.Χ. όταν ο Ρωμαίος Καίσαρας κατέλαβε την πόλη. Ξαναχτίστηκε γρήγορα και εφοδιάστηκε με άλλα βιβλία. Καταστράφηκε οριστικά από τους Άραβες το 641 μ.Χ..

Slide 20

Το κράτος της Συρίας με βασιλιά το Σέλευκο.

Slide 21

Υπήρξε το μεγαλύτερο σε έκταση από όλα τα ελληνιστικά κράτη. Πρωτεύουσα ήταν η Αντιόχεια. Πολλές ελληνικές πόλεις είχαν ιδρυθεί από τον Μ. Αλέξανδρο και σ’ αυτές ήρθαν και εγκαταστάθηκαν πολλοί άποικοι από την Μακεδονία και τη νότια Ελλάδα. Σ’ αυτό ζούσαν λοιπόν πολλοί λαοί που ο καθένας είχε διαφορετικές συνήθειες και έτσι ήταν δύσκολο να διοικηθεί.

Slide 22

Το κράτος της Μακεδονίας με βασιλιά τον Κάσσανδρο.

Slide 23

Το κράτος της Μακεδονίας εξακολουθούσε να είναι η πιο ισχυρή δύναμη στην Ελλάδα. Είχε όμως λίγο πληθυσμό, γιατί πολλοί κάτοικοι μετανάστευσαν στις μεγάλες πόλεις της Ασίας και της Αιγύπτου. Συχνά έρχονταν σε σύγκρουση με τις πόλεις της νότιας Ελλάδας και γι αυτό άρχισε να εξασθενεί.

Slide 24

Το κράτος της Θράκης με βασιλιά τον Λυσίμαχο. Το κράτος αυτό διαλύθηκε γρήγορα και αργότερα δημιουργήθηκε στα παράλια της Μικράς Ασίας το κράτος της Περγάμου.

Slide 25

ΤΕΛΟΣ

URL: