Кръвоносна система-3кл

+55

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Човекът и природата Трети клас Органи, които движат кръвта в тялото

Slide 2

Всеки човек има около 5 – 6 литра кръв. Тя пренася кислород и хранителни вещества до всички части на тялото и изхвърля отпадъчните вещества. Но кой движи кръвта в тялото ни? Сърцето

Slide 3

Сърцето работи непрекъснато през целия ни живот. То започва своята дейност още преди да се родим и последно прекратява работата си.

Slide 4

Сърцето е сложен мускул, голям колкото стиснатия юмрук на човека. То има дебели мускулни стени и непрекъснато се свива и отпуска.

Slide 5

Сърцето е разположено в гръдния кош, малко вляво и добре защитено от ребрата. Потърсете с ръка своето сърце. Как го открихте?

Slide 6

С всяко свиване сърцето изтласква кръв към кръвоносните съдове. То е най-необикновената помпа в света.

Slide 7

Кръвоносните съдове са тесни тръбички, по които се движи кръвта. Съдовете, които пренасят кръвта от сърцето към органите се наричат артерии, а тези, които я връщат обратно към сърцето, се наричат вени. артерии вени

Slide 8

По този начин се извършва кръвообращението в тялото.

Slide 9

Ударите на сърцето се наричат пулс. По пулса лекарите установяват здравословното състояние на човека. Пулсът се проверява с три пръста. За пълно изследване лекарят проверява и двете ръце, защото пулсът на двете е различен. Избройте ударите за 1 минута на вашето сърце и на съученика до вас.

Slide 10

Спазвай правилата Грижи се от малък за своето сърце. Тренирай сърцето си чрез екскурзии в планината, бягане, плуване... Болното сърце се лекува много трудно.

Slide 11

Спазвай правилата Не посягай към цигарите и алкохола. Те увреждат мускулите на сърцето. Кръвоносните съдове се втвърдяват, често се пукат и се получават вътрешни кръвоизливи.

Slide 12

Спазвай правилата При нарушен пулс или кръвоизлив потърси веднага лекар.

Slide 13

Загубата на много кръв е опасна за живота. Понякога се налага да се прелива кръв, взета от друг човек – кръводарител.

Slide 14

Бъдете здрави и щастливи! Ви пожелава госпожа Фотева

URL: