AJANTA

+1

No comments posted yet

Comments

Slide 1

AJANTA Preveo sa engleskog BLINDEC Uhvati i klikni

Slide 2

TAJANTA INDIA

Slide 3

Nedaleko od starog grada Aurangabad nalaze se poznate Ajanta špilje. To su trideset i dvije špilje koje nisu sve prirodne. Mukotrpan rad na tisuće sati u brdima, godinama za radnike koji su imali samo dlijeto i čekić. Isklesane u vulkanskim stijenama (bazalt), obrtnici su studiozno klesali kamen malo po malo, za rezanje stupova odabrali su strateška mjesta i za stvaranje neke sobe unutar stijene. Zidove i stropove prekrasno su ukrasili i sa žbukom - aplikacijama su napravili šarene slike.

Slide 4

POGLED NA MJESTO

Slide 5

Većina slika ima više od 1500 godina. Deset stoljeća prije rođenja Michel Angela, Leonarda DaVinci i europske renesanse, ti nepoznati umjetnici već su znali kako opisati perspektivu, dubinu i realizam u svojim slikama. Izraze i emocije zarobljene u lice slikarstva, tako stvarno da i danas, nakon toliko stoljeća, oni mogu biti obožavani.

Slide 7

Najstarija špilja isklesana je u drugom stoljeću prije Krista. Neke od njih su samostani, velike komore sa malim sobama koje dovode u glavnu sobu, tu su živjeli redovnici. Neke od tih soba imaju krevete uklesane u stijenu, s jastukom na kojem su redovnici mogli odmoriti glavu.

Slide 9

Preostali dijelovi špilje Chaityas (hramovi), vrlo su slični kršćanskim katedralama, sa stropovima i drvenim gredama ovdje su ukrašenim stupovima od stijena, u središnjem brodu gdje kršćanska crkva ima oltar ovdje je veliki kip Bude. Ovi su hramovi bili isklesani mnogo stoljeća prije kršćanskih katedrala, što može dovesti do razmišljanja da su ove špilje inspiracija za velike arhitekte srednjeg vijeka, a ne grčki i rimski klasični hramovi kako se misli .

Slide 11

Iznenađujuće - majstori koji su stvorili ta čuda, sa vrlo malo alata. Ipak su ostavili nešto univerzalno, čarobno, i danas možemo samo se diviti. Stoljeća izgledaju male kapljice vode u zidovima tih špilja.

Slide 12

Natpis na ulazu u špilje

Slide 14

Jedan od ulaza

Slide 16

2 caves are excavated in the rock

Slide 18

Slonovi na jednom od ulaza

Slide 19

Rijeka Vaghora

Slide 20

Neke špilje su samostani

Slide 21

Unutrašnjost

Slide 23

Veliki kip Bude

Slide 27

Hindu obitelj koja se divi radu svojih predaka

Slide 28

dobro sačuvan dio zida

Slide 34

Freske na zidovima

Slide 45

Čuvar

Slide 46

Kraj

Slide 47

Pozdrav petak, 16. rujan 2011. Točno je 14:17 BLINDEC

URL: