Antologia de Poesia Catalana

0

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Antologia de Poesia Catalana Joan Salvat-Papasseit Víctor el Rio CT2

Slide 2

Biografia i caracteristiques del autor Joan Salvat-Papasseit pertany al moviment futurista català (aquest moviment es va iniciar al 1909 a Itàlia) que estava integrat dins del moviment avantguardista. El moviment avantguardista és artístic, literari i musical. La poesia de Salvat-Papasseit era d’estil futurista i normalment la seva poesia era escrita en forma de cal·ligrama i era d’estil lliure. Joan Salvat-Papasseit (Barcelona, 1894-1924) Conegut sobretot com a poeta, és autor també d'articles, de manifestos, i d'altres proses de caire polític i social. La seva obra és marcada per l'inconformisme, l'idealisme i l'ombra d'una mort precoç. Els seus poemes amb influències avantguardistes però també tradicionals. La seva obra poètica ha estat profusament difosa al gran públic, sobretot a partir de les musicacions i recitacions.

Slide 3

Diversos Poemes

Slide 4

-TOT L’ENYOR DE DEMÀ TOT L’ENYOR DE DEMÀ Ara que estic al llit malalt, estic força content. Demà m’aixecaré potser, i heus aquí el que m’espera: Unes places lluentes de claror, i unes tanques amb flors sota el sol, sota la lluna al vespre; i la noia que porta la llet que té un capet lleuger i duu un davantalet amb unes vores fetes de puntes de coixí, i una rialla fresca. I encara aquell vailet que cridarà el diari, i qui puja als tramvies i els baixa tot corrent. I el carter que si passa i no em deixa cap lletra m’angoixa perquè no sé el secret de les altres que porta. I també l’aeroplà que em fa aixecar el cap el mateix que em cridés una veu d’un terrat. I les dones del barri matineres qui travesseen de pressa en direcció al mercat amb sengles cistells grocs, i retornen que sobreïxen les cols, i a vegades la carn, i d’un altre cireres vermelles. I després l’adroguer, que treu la torradora del cafè i comença a rodar la maneta, i qui crida les noies i els hi diu: -Ja ho té tot? I les noies somriuen amb un somriure clar,

Slide 5

que és el baume que surt de l’esfera que ell volta. I tota la quitxalla del veïnat qui mourà tanta fressa perquè serà dijous i no anirà a l’escola. I els cavalls assenyats i els carreters dormits sota la vela en punxa quje dansa en el seguit de les roderes. I el vi que de tants dies no he begut. I el pa, posat a taula. I l’escudella rossa, fumejant. I vosaltres amics, perquè em vindreu a veure i ens mirarem feliços. Tot això bé m’espera si m’aixeco demà. Si no em puc aixecar mai més, heus aquí el que m’espera: Vosaltres restareu, per veure el bo que és tot: i la Vida i la Mort.

Slide 6

Ànalisis mètrica Els versos son lliures en síl·labes i l’art és major i menor alhora, tot i que majoritàriament té art major. Té 66 versos en forma de semi-cal·ligrama.

Slide 7

Breu Comentari En aquest poema reflecteix la seva vida dins de casa seva mentre veu passar la gent pel carrer. En aquest poema el poeta contrasta la seva tristesa per la seva vida, ja que pateix tuberculosi i sap que morirà, amb l’alegria de les persones que segueixen la seva vida quotidiana i viuen alegrement la vida. Amb aquest contrast el poeta vol donar una sensació de llibertat en vers la seva malaltia.

Slide 8

-Com sé que es besa

Slide 9

Breu Comentari Aquest poema ens mostra altre cop la manca de llibertat de l’autor, emmalaltit a casa i lluitant contra la mort. Aquest poema està escrit en francès i té forma de vaixell. L’autor compara la llibertat d’un mariner amb la seva que ja que no pot sortir de casa seva.

Slide 10

Fí de la presentació

Summary: Power Point d' Antologia Calalana. Víctor Del Rio

URL: