Treball de kata

0

No comments posted yet

Comments

Slide 1

Antologia de la poesia catalana Oriol Trullols Joan Olesa Sergio Rubio

Slide 2

1 Corrandes a l’exili – Pere Quart (Oriol Trullols) 2 Floral – Gabriel Ferrater (Sergio Rubio) 3 Oda a España – Joan Maragall (Joan Olesa)

Slide 3

CoRraNdes a L’eXiLi PeRe QuaRt

Slide 4

Pere Quart (Joan Oliver) Nascut a Sabadell al 1899, va ser un dels poetes avanguardistes més importants. Durant la Guerra Civil va ser president de l'Associació d'Escriptors Catalans i Cap de Publicacions de la Conselleria de Cultura de la Generalitat, políticament era del bàndol republicà. Degut a les seves idees polítiques republicanes va ser empresonat tres mesos a la presó Model de Barcelona. Alguns dels seus poemes han estat musicats per Lluis Llach, Joan Manel Serrat, Raimon i Ovidi Montllor.

Slide 5

Comentari de text: Versos heptasíl·labs Art menor Rima consonant aabba,cddc…. Figures literaries: Hipèrbaton - al vers 15 i al 21 Comparació - al vers 8 Anàfora – al vers 33 Hipèrbole – al vers 22

Slide 6

Comentari de text: Aquest poema de Pere Quart és un dels més importants de la literatura catalana del segle XX. El poema ens transmet les seves emocions després de haver de exiliar-se a França per culpa de les seves idees polítiques. L'autor enyora molt la seva terra i sap que potser no la tornarà a veure.

Slide 7

M’agradaria destacar aquestes dues estrofes ja que resumeixen el missatge y reflexen bastant be la seva vida, la primera reflexa la vida, els aconteixement d’aquest autor i la segona reflexa el sentiments de l’autor: el dia de ma partida mitja vida condormida; l’altra meitat vingué amb mi per no deixar-me sens vida Una esperança desfeta, una recança infinita. I una pàtria tan petita que la somio completa

Slide 8

Elements autobiogràfics del poema: A Catalunya deixí el dia de ma partida mitja vida condormida ( va deixar Catalunya quan va acabar la guerra a causa de les seves idees politiques.) Avui en terres de França ( va passar per França per anar cap a Buenos Aires) En ma terra del Vallès (en un vers fa referència a la seva comarca natal el Vallès). Valles Occidental (Sabadell)

Slide 9

Corranda: Una corranda és una cançó popular curta, molt sovint improvisada i generalment composta per quatre versos heptasíl·labs, amb la rima creuada. Rep diverses denominacions: cançonetes, gloses, follies, etc. Aquí dalt de la muntanya, mare, deixeu-m’hi anar; hi ha un fadrinet alegre que em farà saltar i ballar.

Slide 10

FLoRaL GabRieL FeRraTeR

Slide 11

Gabriel Ferrater Gabriel Ferrater (Reus, 1922 - Sant Cugat del Vallès, 1972). Escriptor i lingüista. L'erotisme franc i el pas del temps són una constant en la seva obra. Els poemes "In memoriam" i "Poema inacabat", són uns dels testimonis més valuosos de la guerra civil i de les seves conseqüències, que van suposar el punt i final d'una aventura poètica insòlita en el marc de les lletres catalanes. Professor de lingüística i crítica literària a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Slide 12

Floral de Gabriel Ferrater La primavera del cinquanta-dos, les noies portaven bruses blanques i rebeques verdes, i pel carrer sentíem el fresseig precipitat de flors i fulles on s’amaguen els negres cuirs de l’ametller. Vaig fer trenta anys, que també em semblen prematurs. Però cap vent ni en fa justícia. Romanen, inconvincents i eixuts, sota cada any que va venint per recobrir l’edat distreta, el blanc atònit i el verd aspre, i aquell ventet menut pels llargs carrers de noies flors i fulles, el record que se me’n va, de tan confús, cap al futur, se’m fa desig, i la memòria em verdeja.

Slide 13

Mètrica Versos dodecasíl·labs amb alguns versos decasíl·labs Rima assonant Art major Figures retòriques: Epítet: i aquell ventet menut pels llargs carrers Híperbaton: els negres cuirs de l’ametller Anàfora: que… que…

Slide 14

Interpretació del contingut L’autor fa una reflexió sobre la vida i la fugacitat del pas del temps (tempus fugit)

Slide 15

Preguntes concretes sobre el poema A partir de la imatge d’aquest poema, inventa una petita història. Dos avis estan asseguts jugant als escacs, quan un de sobte se’n recorda d’el passat i dels bons records que això els portava. En aquell moment, els avis decideixen que no volen passar la resta de la seva vida jugant a jocs de taula i volen viure aventures arreu del món. Es per això, que deixen tot enrera i se’n van a Hawai de vacances on tot el dia estan de festa i coneixen a un munt de gent amb el mateix problema que ells. Després d’un any, decideixen tornar per veure a la família i explicar tot el que havíen viscut als seus néts i fills.

Slide 16

Comentari del poema M’agrada aquest poema perquè l’autor fa referència al pas del temps i experiències que ell ha viscut, això fa que no oblidem el nostre passat ni les nostres arrels. També m’agrada el poema perquè parla de la primavera, estació de l’any en que tot torna a nèixer i tot torna a viure.

Slide 17

Oda a EsPaNya JoaN MaRaGaLL

Slide 18

Joan Maragall Va nèixer a barcelona el 10 d’Octubre de l’any 1860, sent el quart fill, i l’únic baró d’una familia amb bona posició econòmica. Quan va acabar el batxillerat i en contra del desig del seu pare, no va voler fer-se càrrec de la indústria tèxtil familiar. Però va estudiar dret i es va lisenciar l’any 1884, llavors va començar un enfrontament entre la seva dedicació literària i l’entorn familiar que volia que fos burges. L’ any 1891 es va casar amb Clara Noble, amb qui va tenir tretze fills. Vint anys despres el 20 de Desembre de l’any 1911 va morir a barcelona.

Slide 19

Mètrica El poema consta de 8 estrofes. La rima és assonant. Són versos d’art menor i octosílabs (8).L’estructura és abccd. Versos amb cesura (4+4), separats amb guió. L’últim vers de cada estrofa és pentasílab, menys a les estrofes 1 i 4. La primera la quarta i la sisena estrofa no segueixen aquesta pauta en alguns versos (tenen sis versos, mes síl·labes i l’estructura diferent)

Slide 20

Interpretació del contingut Crec que en el poema Joan Maragall li reclama a Espanya que reconegui la llengua i cultura catalanes i que no imposi a tots una única llengua i cultura, la castellana. Tambe fa referència a la crisis colonial generada arran del la guerra de cuba i de com poc a poc, Espanya a anat perdent tot el que tenia, degut a batalles i guerres inútils, i com a consequència moltissims homes morts per mantenir l’orgull de la nació. Maragall vol que Espanya deixi de ser diferent, que es modernitzi i que deixi de viure les glòries passades i que s’adapti al present, com la resta d’Europa.

Slide 21

Figures retòriques Les figures retòriques més destacades en el poema són les interogacions retòriques, com per exemple: Per què vessar la sang inútil? On són els barrcos? On són els fills? No sents la meva veu atronadora? No entens aquesta llengua - que et parla entre perills? Has desaprès d'entendre an els teus fills?

Slide 22

També hi ha enumeracions, com per exemple: “tràgica duies –a mort els fills,/ te satisfeies –d’honres mortals,/ i eren tes festes –els funerals” Anàfores: “Espanya, Espanya...”; “Salva’t, oh salva’t...”

Slide 23

Comentari personal El que mes m’ha agradat del poema es que l’autor sense presumir massa del seu país (Catalunya), ni insultar al que li fa la Oda (Espanya) reclama allò que pensa que aquest últim li deu, en tot momen animant-lo a remuntar i en cap oasió fantan-li al respecte. El poeta transmet durant tot el poema una posició molt positiva i tambe apareix un diàleg polític i emocional entre Catalunya i Espanya.

Slide 24

Preguntes concretes sobre el poema En aquest poema Espanya es presentada com una mare. Quin recurs literari utilitza l’autor? Com és caracteritzada? Tracta igual a tots els seus fills? El recurs litrerari mes utilitzat per l’autor crec que és la figura retórica ja que en planteja moltes que deixen la nació espanyola en evidència i remarca tots els grans errors comesos en el passat. Es caracteritzada com si li importes més els seu honor que la sang i les vides dels espnayols

Slide 25

L’autor fa referència a la cinquena i sisena estrofa a uns barcos que van cap a la guerra.        Busca amb qui va lluitar Espanya el 1898. Aleshores relaciona el tema del poema amb        els autors castellans de la Generación del 98. La guerra es va lliurar entre Espanya i els Estats Units, al 1898, quan regnava Maria cristina i Alfons XIII era un infant. Aquesta guerra s’anomena desastre del 98 i la seva consequència va ser la indepenència de Cuba, i per part d’Espanya la pèrdua de la resta de colònies a l’Amèrica i a l’Àsia (Puerto Rico, Filipines i Guam)

Summary: es un treball de català

URL: