ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

-1

No comments posted yet

Comments

Slide 1

ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Βίκυ Κοτρότσου 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου Σχολικό Έτος: 2011 2012 Τμήμα: Γ’3

Slide 2

ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η Γαλλική επανάσταση (1789) άναψε φωτιά στις ανθρώπινες καρδιές και έδωσε το έναυσμα για τον ξεσηκωμό στην Ισπανία , την Ιταλία και την Ελλάδα. Στην Ελλάδα το βάρος της προετοιμασίας της επανάστασης αναλαμβάνει η Εταιρεία των Φιλικών, πιο γνωστή ως Φιλική Εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό. Στόχος της ήταν η προετοιμασία του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Η Φιλική Εταιρεία οργανώθηκε με μεγάλη μυστικότητα. Οι Φιλικοί μυούνταν στην Εταιρεία με μυστικό όρκο και επικοινωνούσαν με κώδικες, ψευδώνυμα και συνθηματικές λέξεις.

Slide 3

Πρωτεργατεσ

Slide 4

Ιδρυση τησ φιλικησ εταιρειασ

Slide 5

Ιδρυση τησ φιλικησ εταιρειασ

Slide 6

Ιδρυση τησ φιλικησ εταιρειασ

Slide 7

Αορατη αρχη Η ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας ,η Αόρατη Αρχή , παρέμενε μυστική και αφηνόταν , σκόπιμα να εννοηθεί ότι αποτελούνταν από ισχυρά πρόσωπα

Slide 8

ορκοσ Ορκίζομαι εις το όνομα της αληθείας και της δικαιοσύνης, ενώπιον του Υπερτάτου Όντος, να φυλάξω, θυσιάζων και την ιδίαν μου ζωήν, υποφέρων και τα πλέον σκληρά βάσανα το μυστήριον, το οποίον θα μου εξηγηθεί και ότι θα αποκριθώ την αλήθειαν εις ό,τι ερωτηθώ».

Slide 9

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΡΚΟΥ

Slide 10

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΡΚΟΥ Ο υποψήφιος έφερνε ένα μικρό κίτρινο κερί που του είχε ζητηθεί από πριν και πήγαιναν σ' ένα ασφαλές σπίτι.Εκεί ο μυητής έπαιρνε ένα εικόνισμα και το έστηνε στο τραπέζι. Μπροστά από το εικόνισμα άναβαν το κερί. O μυητής τον ρωτούσε με επισημότητα για τελευταία φορά: «Μήπως δεν στοχάζεσαι τον εαυτόν σου εις αρκετήν δύναμην; Έχεις ακόμη καιρό να παραιτηθείς.. Από τον δεσμόν όπου εμβαίνεις μόνον o θάνατος θα ημπορεί να σε λυτρώσει! Σε ολίγoν κάθε μεταμέλειά σου θα είναι ασυγχώρητος!» «Το εστοχάστηκα και στέργω», έπρεπε να είναι η απάντηση .Αμέσως μετά ο μυητής έπαιρνε το κερί και το έδινε στον υποψήφιο που το κρατούσε με το αριστερό χέρι, ενώ γονάτιζαν και οι δύο, έκαναν το σταυρό τους και ασπάζονταν την εικόνα. Σε αυτή τη θέση ο μυητής διάβαζε το «τον μεγάλο όρκο" και ο μυούμενος τον επαναλάμβανε με κάθε σεβασμό της ιερής εκείνης στιγμής. Με το πέρας του όρκου ο μυητής ακουμπούσε το δεξί του χέρι στον ώμο του μυούμενου και δήλωνε με κάθε επισημότητα: Το κερί έσβηνε και φυλασσόταν ευλαβικά, ενώ από εκείνη τη στιγμή ο μυημένος ήταν Ιερέας της Φιλικής. Την επόμενη μέρα του δείχνονταν τα σημάδια αναγνώρισης. Την τρίτη ημέρα έπρεπε να αποστηθίσει τον μυστικό κώδικα της οργάνωσης, ενώ την τέταρτη μέρα απαντούσε σε ένα προκαθορισμένο ερωτηματολόγιο. Τέλος, ο νέος Ιερέας συνεισέφερε ένα χρηματικό ποσό για τους σκοπούς της οργάνωσης, που συνοδευόταν από ένα γράμμα, το οποίο στη συνθηματική γλώσσα απεκαλείτο αφιερωτικό.

Slide 11

Πινακασ γεγονοτων

Slide 12

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Να χαρακτηρίσεις τις προτάσεις σωστές ή λανθασμένες. Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε στην Σ Λ Οδησσό της Ρωσίας το 1815. Οι πρωτεργάτες αποτελούσαν την Σ Λ Ανώτερη Αρχή. Έλληνες σπουδαστές συγκρότησαν Σ Λ τον Ιερό Λόχο. Ο Ιωάννης Καποδίστριας Σ Λ ανακηρύχτηκε Γενικός Επίτροπος της Αρχής. Ο Υψηλάντης πέθανε το 1828 Σ Λ στην Αυστρία.

Slide 13

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Να συμπληρώσεις τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις. Η Φιλική Εταιρεία ήταν …………………………… Συγκροτήθηκαν με πρότυπο τις μυστικές εταιρείες της Δύσης(…………………..). Η επικοινωνία γινόταν μεταξύ τους με ……………………. και για τους παραβάτες προβλεπόταν ……………………. Οι ………………. Έλληνες δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του Υψηλάντη.

Slide 14

Πληροφορίες….. Καρμπονάροι (carbonari) Μέλη μυστικής εταιρείας που ιδρύθηκε στην Ιταλία με σκοπό την απελευθέρωση της ιταλικής χερσονήσου από την αυστριακή κυριαρχία . Τα νέα μέλη εντασσόταν στην οργάνωση μετά από μια περίοδος δοκιμασίας και αφού πρώτα έδιναν αυστηρούς όρκους ότι θα διαφυλάξουν τα μυστικά της και θα υπηρετούσαν τους σκοπούς της. Τα πρώτα βήματα Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 δεν εμφανίστηκε ως κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα, ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιων διεργασιών σε ιδεολογικό και οικονομικό επίπεδο. Οι διεργασίες αυτές αντικατοπτρίζονται στο κίνημα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού 1750-1821 που φιλοδοξούσε να προετοιμάσει το έδαφος για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Στα πλαίσιά του φωτεινές μορφές θα επιχειρήσουν να μεταλαμπαδεύσουν στο υπόλοιπο γένος τις φιλελεύθερες ιδέες της εποχής και να το μορφώσουν, προκειμένου να ξεσηκωθεί και να διεκδικήσει τα δίκαιά του. Έτσι, κόντρα στο κατεστημένο -τους κοτζαμπάσηδες, τους Φαναριώτες κλπ. - εμφανίζονται κυρίως οι διανοούμενοι και οι έμποροι των κέντρων του παροικιακού ελληνισμού, τους οποίους θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ως διαμορφούμενη αστική τάξη. Ο αέρας ελευθερίας που είχε ξεσηκωθεί στην Ευρώπη διέπνεε κάθε πρωτοποριακό πνεύμα και τότε ήταν που ο Ρήγας Φεραίος οραματιζόταν τη «Βαλκανική Ομοσπονδία», την ειρηνική συνύπαρξη όλων των Βαλκάνιων λαών. Η παράδοσή του στους Τούρκους, όσο και να πλήγωσε κάθε σκεπτόμενο Έλληνα, ταυτόχρονα χαλύβδωσε τη θέληση για λευτεριά και άνοιξε τα μονοπάτια για τη Φιλική Εταιρεία.

Slide 15

ΚΟΛΑΖ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Slide 16

ΠΗΓΕΣ http://el.wikipedia.org/wiki

URL: