ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΦΕ7 - ΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΣ & ΨΥΧΟΝΤΑΣ ΤΑ ΥΓΡΑ

+734

No comments posted yet

Comments

Slide 8

Πάνω από τους 4ο C το νερό συμπεριφέρεται όπως όλα τα υγρά, δηλαδή όταν αυξάνεται η θερμοκρασία, αυξάνεται και ο όγκος του (διαστέλλεται) Κάτω όμως από τους 4ο C η συστολή είναι ανώμαλη. Όταν ψύχεται, ο όγκος του μεγαλώνει και η πυκνότητά του ελαττώνεται. Δηλαδή αντί να συστέλλεται, διαστέλλεται. Αυτό έχει μεγάλη σημασία στη ζωή και ιδίως των οργανισμών που ζουν μέσα στις λίμνες και στις θάλασσες. Έτσι όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 0ο C το νερό παγώνει. Όμως μόνο της επιφάνειας και αυτό γιατί ο πάγος έχει μικρότερη πυκνότητα από το υγρό νερό επιπλέει και εμποδίζει τα στρώματα του νερού που βρίσκονται κάτω από αυτόν, να παγώσουν και αυτά. Έτσι οι υδρόβιοι οργανισμοί διατηρούνται στη ζωή.

Slide 1

ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΦΕ 7 ΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΣ & ΨΥΧΟΝΤΑΣ ΤΑ ΥΓΡΑ Ε΄ ΤΑΞΗ © Γρηγόρης Ζερβός

Slide 2

σελ. 89

Slide 3

σελ. 89

Slide 4

σελ. 90 Όταν τοποθέτησα το μπουκάλι στο δοχείο με το ζεστό νερό, η στάθμη του νερού στο καλαμάκι ανέβηκε. Όταν το νερό στο μπουκάλι κρύωσε, η στάθμη του νερού κατέβηκε. Τα υγρά όταν θερμαίνονται, όταν δηλαδή παίρνουν ενέργεια, διαστέλλονται. Όταν ψύχονται, όταν δηλαδή δίνουν ενέργεια, συστέλλονται.

Slide 5

Εφαρμογές της διαστολής των υγρών

Slide 6

Το νερό… μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση. Ευτυχώς! Γιατί δε γεμίζουν τα μπουκάλια του νερού μέχρι επάνω;

Slide 7

Το νερό έχει ιδιαίτερη συμπεριφορά στις μεταβολές της θερμοκρασίας. πάνω από 4 οC συμπεριφέρεται όπως όλα τα υγρά… κάτω από 4 οC η διαστολή του είναι ανώμαλη…

Slide 8

Από τους 4 οC έως τους 0 οC ο όγκος του μεγαλώνει. Ανωμαλία με μεγάλη σημασία για τη διατήρηση της ζωής!!!

Slide 10

Τι θα γινόταν αν το νερό δεν είχε αυτή… την παραξενιά;

Slide 11

σελ. 90 Το μπουκάλι με το καλαμάκι μοιάζει με ένα θερμόμετρο. Και στα θερμόμετρα υδραργύρου ή οινοπνεύματος η στάθμη του υγρού ανεβαίνει, όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, και κατεβαίνει, όταν η θερμοκρασία μειώνεται.

Slide 12

σελ. 90 Όταν ξεσπάει πυρκαγιά, η θερμοκρασία αυξάνεται και το υγρό στην αμπούλα διαστέλλεται, οπότε σπάει το γυαλί που φράζει την παροχή νερού και το νερό ρέει ελεύθερα σβήνοντας τη φωτιά. Δε γεμίζουμε τα βυτία μέχρι επάνω, γιατί τα υγρά που μεταφέρουν τα βυτία διαστέλλονται με την αύξηση της θερμοκρασίας. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει άδειος χώρος στο βυτίο για να μην προκληθούν ζημιές.

Summary: Θερμαίνοντας & ψύχοντας τα υγρά ΦΥΣΙΚΗ Ε΄ ΤΑΞΗΣ - ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΦΕ7

URL: