ΟΙ ΛΑΠΩΝΕΣ

+36

No comments posted yet

Comments

Slide 1

ΟΙ ΛΑΠΩΝΕΣ Την επιμέλεια της παρουσίασης ανέλαβαν οι μαθήτριες της Στ΄ Κυριακή, Μαργαρίτα Λ, Θεοδώρα, Μαργαρίτα Ν.

Slide 2

Οι Λάπωνες είναι λαός ο οποίος κατοικεί στο βορειότερο σημείο της Σκανδιναβικής χερσονήσου και συγκεκριμένα στη Λαπωνία, γνωστή σε μας ως τόπος καταγωγής του Αϊ Βασίλη. Οι ίδιοι αποκαλούν ο ένας τον άλλον Σαμπέ. Η γλώσσα η οποία μιλάνε είναι η σααμική και η θρησκεία τους ο λουθηρανισμός, που αποτελεί κλάδο του Χριστιανισμού.

Slide 3

Το ύψος τους φτάνει έως 1,50 μέτρα. Το χρώμα του δέρματός τους είναι μελαμψό, το πρόσωπό τους πλατύ με ζυγώματα και το κεφάλι τους μικρό. Τα πόδια και τα χέρια τους είναι επίσης μικρά και τα μαλλιά τους ολόισια.

Slide 4

Η ζωή τους είναι νομαδική και ασχολούνται κυρίως με την εκτροφή ταράνδων. Οι τάρανδοι είναι τα πολυτιμότερα ζώα για τους Λάπωνες, καθώς με αυτά μετακινούνται. Επίσης τρέφονται από το κρέας τους, φτιάχνουν ρούχα και σκεπάζουν τις σκηνές τους με το δέρμα τους.

Slide 5

Όσοι Λάπωνες κατοικούν μόνιμα σε αυτές τις περιοχές, φτιάχνουν σπίτια από ξύλο και τα σκεπάζουν με φλοιούς από δέντρα, κλαδιά και λάσπη. Αυτοί που αλλάζουν τόπο διαμονής συχνά, κατασκευάζουν τις καλύβες τους από λεπτούς πασσάλους που ενώνονται στο τέλος και τις σκεπάζουν με δέρματα ζώων.

Slide 6

Τέλος, η ζωή τους θα λέγαμε ότι μοιάζει με αυτή των Εσκιμώων. Είναι άνθρωποι ήρεμοι και χαρούμενοι, οι οποίοι ζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη γη των προγόνων τους.

URL:
More by this User
Most Viewed