Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους

+365

No comments posted yet

Comments

sudiakos (5 years ago)

Για όσους δεν έχουν internet στην σχολική αίθουσα. Ο μόνος τρόπος που υπάρχει είναι, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα του laptop, πριν μπεις στην τάξη να ΄χεις ανοίξει τις παρουσιάσεις που θέλεις στο γραφείο των δασκάλων και χωρίς να το κλείσεις μεταφέρεις το laptop στην σχολική αίθουσα.

Slide 1

Το Βυζάντιο παρακμάζει και υποκύπτει σε κατακτητές Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους ©Σουδίας Γιάννης

Slide 2

Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Οι Σελτζούκοι καταλαμβάνουν τα Ιεροσόλυμα

Slide 3

Σελτζούκοι 11ος αι.

Slide 4

Σελτζούκοι εναντίον Βυζαντινών

Slide 5

Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός Ζητά βοήθεια από τον Πάπα.

Slide 6

Ο Πάπας Ουρβανός Β'

Slide 7

Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Ο Πάπας Ουρβανός Β' Δέχεται για να μπορεί να παρεμβαίνει στην ανατολική Εκκλησία. Πείθει τους άρχοντες της Δύσης να οργανώσουν εκστρατείες.

Slide 8

Ο Πάπας Ουρβανός Β‘ πείθει τους άρχοντες και τον λαό

Slide 9

Σταυροφορίες, 1095 - 1204 Χριστιανικά κράτη, 1095 - 1204 Ισλαμικά κράτη, 1147 - 1204 1η Σταυροφορία, 1095 - 1100 2η Σταυροφορία, 1044 - 1148 3η Σταυροφορία, 1187 - 1192 4η Σταυροφορία, 1201 - 1204 Κωνσταντινούπολη Ρώμη Αντιόχεια Δαμασκός Ιερουσαλήμ Βενετία Μασσαλία Βελιγράδι Βιέννη Παρίσι Λισαβόνα Αγγλία Β Δ Α Ν

Slide 12

Σκοπός των Σταυροφόρων να νικήσουν τους Σελτζούκους και να κρατήσουν δικά τους όσα μέρη ελευθερώσουν.

Slide 24

H Πρώτη Σταυροφορία διήρκεσε τέσσερα χρόνια, από το 1096 ως το 1100. Είχε ως αποτέλεσμα την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ από τους Σταυροφόρους, πολεμιστές από τη Δυτική Ευρώπη, οι οποίοι ξεκίνησαν από τις πατρίδες τους με αυτό το σκοπό.

Slide 34

Η Δεύτερη Σταυροφορία ήταν μία προσπάθεια της Δύσης να αντεπιτεθεί στην όλο και αυξανόμενη πίεση των Τούρκων. Ξεκίνησε το 1147 και τερματίστηκε το 1149 πετυχαίνοντας να χειροτερέψει την κατάσταση για τα σταυροφορικά κράτη.

Slide 43

Η Τρίτη Σταυροφορία επίσης γνωστή ως η Σταυροφορία των Βασιλιάδων ήταν η προσπάθεια των Ευρωπαϊκών ηγετών για την ανακατάληψη των Αγίων Τόπων από τον Σαλαντίν.

Slide 53

Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Σταυροφορίες Σκοπός των Σταυροφόρων Να νικήσουν τους Σελτζούκους και να κρατήσουν δικά τους όσα μέρη ελευθερώσουν.

Slide 54

Σταυροφόροι 11ος – 12ος αι.

Slide 55

Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους 4η Σταυροφορία Βενετοί Δίνουν καράβια & πληρώματα. Παίρνουν μισά εδάφη & λάφυρα.

Slide 56

Ο Ερρίκος Δάνδολος της Βενετίας. Τον θυμούνται για τον ρόλο του στην Τέταρτη Σταυροφορία την οποία αυτός, σε ηλικία ενενήντα ετών, κατεύθυνε ενάντια στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, λεηλατώντας την Κωνσταντινούπολη. Ο Δάνδολος ευλογώντας τους Σταυροφόρους

Slide 57

Ο Δάνδολος οδηγώντας τους Σταυροφόρους στην Κωνσταντινούπολη

Slide 58

Η στέψη του Βονιφάτιου του Μομφεράτου σαν αρχηγού της 4ης Σταυροφορίας.

Slide 59

Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Ο εκθρονισμένος αυτοκράτορας Αλέξιος Άγγελος Ζητά τη βοήθεια των Βενετών να ξαναπάρει το θρόνο & υπόσχεται χρήματα, προνόμια.

Slide 60

Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Οι Βενετοί αλλάζουν πορεία και αντί για την Αίγυπτο κατευθύνονται στην Κωνσταντινούπολη.

Slide 61

4η Σταυροφορία

Slide 63

Η Δ' Σταυροφορία είχε στόχο την κατάληψη της Ιερουσαλήμ μέσω μιας εισβολής στην Αίγυπτο, αλλά παρέκκλινε από το στόχο της και οι Σταυροφόροι κατέλαβαν τελικά την Κωνσταντινούπολη, καταλύοντας τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και ιδρύοντας τη Λατινική Αυτοκρατορία.

Slide 64

Ο στόλος των Ενετών και Σταυροφόρων

Slide 66

Όπως μαρτυρεί ο Ακροπολίτης, οι Σταυροφόροι κατόρθωσαν να μπουν στην πόλη, στηρίζοντας μια σκάλα στα κατάρτια ενός πάρα πολύ μεγάλου εμπορικού πλοίου.

Slide 67

8 Απριλίου 1204

Slide 69

Η άφιξη των Σταυροφόρων στην Κωνσταντινούπολη

Slide 70

Μάχες στα τείχη

Slide 71

Η είσοδος των Σταυροφόρων στην Κωνσταντινούπολη

Slide 74

Ο αυτοκράτορας Αλέξιος Ε' Μούρτζουφλος

Slide 75

Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (Απρίλιος 1204) Η λεηλασία και η καταστροφή από τους σταυροφόρους ήταν τρομερή...

Slide 76

Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Πολλοί Βυζαντινοί χάθηκαν.

Slide 78

Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Ιερά σκεύη & έργα τέχνης μεταφέρθηκαν στη Δύση.

Slide 79

Η τέταρτη σταυροφορία & η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Ιεροί ναοί (και η Αγία Σοφία) βεβηλώθηκαν & μνημεία καταστράφηκαν.

Slide 80

Λεηλασίες των σταυροφόρων

Slide 81

«Ω πόλη, βασίλισσα των πόλεων, ποιος είναι εκείνος που μας παίρνει από σένα, όπως τα παιδιά από την αγαπημένη τους μητέρα; Τι θα γίνουμε; Πού θα πάμε; Ποια παρηγοριά θα βρούμε, γυμνοί καθώς είμαστε, όπως ήρθαμε στον κόσμο, και άστεγοι σαν τα πουλιά;». Νικήτας Χωνιάτης (βυζαντινός χρονογράφος)

Slide 82

http://anoixtosxoleio.weebly.com

Tags: άλωση 1204 σταυροφόροι βυζαντιο φραγκοι

URL: